Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Wymiana przedniego łożyska

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czeka mnie wymiana przedniego łożyska, mam więc jedno pytanko czy w tym modelu obędzie się bez prasy? bo z tego co widzę to przednie łożysko jest wkręcane na 4 śruby, więc z wymianą nie powinno być problemu

Opublikowano

Jest tak jak myślisz :)

Opublikowano

Dokładnie tak jak piszesz. Wymieniałem u siebie i nie trzeba używać prasy. Do siebie założyłem łożyska SKF.

Opublikowano

mareczek13 jak będziesz wymieniał to zrób fotki i wrzuć na forum - napewno się kiedyś przydadzą

Opublikowano

No to jeśli chodzi o przód to już wiemy co i jak...

A jak sprawa wygląda z tyłem w B6 AWX??

Mam maksymalnie padnięte łożysko w poniedziałek jadę do McGywera coby to wymienił.

Kazał mi kupić tylko sam zbytnio nie wiedział jakie czy z piastą czy bez. (

Byłem w sklepie specjalizującym sie w Audi, VW i koleś mi woła 375 pln i ze tam jest z piastą,

po drodze miałem jeszcze jeden sklep który również ma części tylko do Audi i VW i tam mi facet mówi ze samo łożysko,

ze tak mu niby pokazuje etka a za samo łożysko to w porównaniu z piastą były groszowe sprawy.

Więc jak jest naprawdę z piasta wraz z łożyskiem czy samo łożysko, bo po co wymieniać coś co nie musi być wymienione czyt. piasta

Hmm?? :mysli:

Opublikowano

Witam. Z tego co wiem to na tył w B6 idą łożyska z piastą, a co za tym idzie cena jest wyższa.

Opublikowano

tak na tył do B6 FWD idą łożyska z piastą.

035c857326b68165med.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

To ciekawe co mówicie, bo u mnie z przodu bez prasy nie obeszło się, a robił to zaufany i doświadczony mechanik.

Opublikowano

u mnie podobnie wymianka z prasa

Opublikowano

To ciekawe co mówicie, bo u mnie z przodu bez prasy nie obeszło się, a robił to zaufany i doświadczony mechanik.

masz rację - sprawdziłem należy zaprasować łożysko

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam:) Niestety mam ostatnio chyba podobny problem. Nie wiem co to moze byc, ale da sie slyszec takie lekkie dudnienie z kol, glownie przy zakretach. Ostatnio zmienialem opony, wiec z poczatku myslalem ze to od tego. Bylem ostatnio u mechanika i mowil ze chyba lozysko. Sprawdzalem wg jego zalecen, czyli skrecajac w prawo powinno byc slychac bardziej, a w lewo mniej. Mniej wiecej sie zgadza. Czyli najprawdopodobniej mam padniete lozysko z przodu. A teraz pytanie. Mam B6 i tam niby ida takie lozyska z piata (albo jakas obudowa). Cena jest troche kosmiczna, wiec nie da sie przypadkiem w stara obudowe wcisnac lozyska z B5 ??? z gory dzieki za pomoc :)

Opublikowano

Nie kombinuj tam gdzie się nie da. Łożysko trzeba zmienić na dedykowane do B6 - jest zupełnie inne niż w B5. Sam tego nie zrobisz, bo trzeba łożysko wyciskać prasą. Czy cena kosmiczna? Bez przesady.

Opublikowano

Tak pytam zeby sie upewnic, czy przypadkiem nie roznia sie tylko ta obudowa. No cena w porownaniu z tym z B5 nie jest za ciekawa. Wychodzi 2 x drozej. Cala wymiana 2 lozysk moze szarpnac z 600 zl. Dzieki za pomoc :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ale to żadna filozofia dla mechanika zajmuącego się podwoziem. Z pewnością ma prasę (to nic skomplikowanego) i wyciśnie ci stare łożysko, a wciśnie nowe. No i potem oczywiście przykręci czterema śrubami. To co jest na zdjęciu, to właśnie takie łozysko jak ma być. Do B6 i B7.

Opublikowano

Hmm skasowali mnie 370zl za wymiane lozyska.290 lozysko i 80 wymiana....

Opublikowano

Za samo lozysko placilem 290zl

Opublikowano

Podana cena jest przedstawiona przez warsztat.Co do marzy to nie mam wiedzy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja będe na dniach robił łożysko w przednim kole. Za łożysko SKF VKBA 3536 z Intercarsu zapłaciłem 187zł a wymiana wyjdzie 100zł.