samurajjack Opublikowano 27 Maja 2009 Opublikowano 27 Maja 2009 Mam takie pytanie - zaobserwowałem w mojej audi że spala mi olej. Mówią i piszą że to normalne i każde auto coś spala. Z tego co czytałem na forum to niby producent podaje normę do 1l/1000 km. Ok rozumiem. Natomiast moja audi przejechała 1000 km od ostatniej wymiany oleju i musiałem dolać 0,2 l oleju. Czy nawet tak mały ubytek oleju jest normalny. Mam przejechane 173000 km i tak sie zastanawiam czy to jest normalne że mi tyle oleju spaliło czy nie. Poza tym na bagnecie i na podziałce to te 0,2 l oleju zrobiło różnicę pomiędzy 3/4 podziałki a minimum. tzn. było 3/4 podziałki a teraz jest minimum na podziałce - czy jest możliwe że te 0,2 l to aż taka różnica na podziałce?? :gwizdanie:
GRAF Opublikowano 27 Maja 2009 Opublikowano 27 Maja 2009 wychodzi ze 3L miedzy wymianami (co 15 tys km) mosisz dolac nie ma tragedii ale tez troche bierze, kopci ci czasem z rury?
samurajjack Opublikowano 27 Maja 2009 Autor Opublikowano 27 Maja 2009 wychodzi ze 3L miedzy wymianami (co 15 tys km) mosisz dolac nie ma tragedii ale tez troche bierze, kopci ci czasem z rury? Raczej nie kopci. No zimą kopci bo to normalne. Ale tak jak obserwuje to w ogóle nie kopci.
szakal350 Opublikowano 28 Maja 2009 Opublikowano 28 Maja 2009 Ja jeżdżę rok i nic nie ubywa, ale zawsze jest jakaś tolerancja. Dolej olej (ale się zrymowało) i obserwuj, znajomemu poszedł simering na wale i tam uciekało troszkę oleju.
Rekomendowane odpowiedzi