Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Całe podwozie w oleju - skąd może wyciekać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jest jakiś skuteczny sposób na sprawdzenie skąd może wyciekać olej ? Bo mam dosłownie całe podwozie w oleju... Zdejmując dolną osłonę było widać, że ze skrzyni cieknie olej ale ubywa tylko ten z silnika. Co może być przyczyną wycieków ?

Opublikowano

Witam ! :hi: Proponuje najpierw jechać na myjnie i wymyć śilnik "zimny" a potem pojezdzić kilka dni i obserwować gdzie są przecieki :) prawdopodobnie to z uszczelki pod miski olejowej,spod pokrywy zaworów...

Opublikowano

Dokładnie, możliwość wycieków może być duża, najlepiej umyć silnik i obserwować skutki wycieków, lub wejdź pod samochód i zobacz czy może filtr oleju jest dokręcony, a może śrubka od spuszczania oleju jest niedokręcona.

Opublikowano

Moze sie tez okazac ze masz walniety czujnik olejowy,mialem kiedys podobny problem uszczelki cale a dol silnika i podwozie w oleju ufajdane.pozdrawiam :a4fan::quattro:

Opublikowano

Moze sie tez okazac ze masz walniety czujnik olejowy,mialem kiedys podobny problem uszczelki cale a dol silnika i podwozie w oleju ufajdane.pozdrawiam :a4fan::quattro:

mi tez kiedys walnol czujnik oleju i mialem zalany caly silnik wiec na poczatek sprawdz czujnik!

Opublikowano
  • Autor

Pojeździć nie za bardzo mogę ponieważ za mną zostają ogromne plamy oleju :( A jak nie Samochód nie jedzie to wydaje mi się, że olej nie cieknie. Chyba, że silnik jest odpalony

Opublikowano

Miałem kiedyś podobny problem i właśnie był pęknięty na prasowaniu czujnik ciśnienia oleju, I tylko na wyższych obrotach był zauważalny wyciek.

Opublikowano

Pojeździć nie za bardzo mogę ponieważ za mną zostają ogromne plamy oleju :( A jak nie Samochód nie jedzie to wydaje mi się, że olej nie cieknie. Chyba, że silnik jest odpalony

a wiec czujnik bo jak jest walniety to olej prawie ciurkiem leci

Opublikowano

Ja mam ADR ale też pojawił się u mnie wyciek. Wstępnie kumpel zdiagnozował mi go jako wyciek z napinacza wałka rozrządu i ponoć wymiana tej uszczelki jest bardzo ciężka bez specjalnego narzędzia. Czy ktoś miał przyjemność wymieniać tą uszczelkę ? Może warto wymienić też uszczelkę pod klawiaturą ?

wyciek jest mniej więcej tutaj :

wyciek.jpg

.

100_8908.jpg

Opublikowano

Witam jest jakiś skuteczny sposób na sprawdzenie skąd może wyciekać olej ? Bo mam dosłownie całe podwozie w oleju... Zdejmując dolną osłonę było widać, że ze skrzyni cieknie olej ale ubywa tylko ten z silnika. Co może być przyczyną wycieków ?

przerabiałem ten temat na początku posiadania :audi: zapewne wali Ci z czujnika oleju, ale zeby to sprawdzić podjedz do jakiegoś mechanika postaw samochód na kanale niech mechanik wejdze pod auto a ty gazuj wtedy wyjdzie gdzie jest nieszczelność
Opublikowano
  • Autor

Podpowie mi ktoś gdzie jest umiejscowiony czujnik ciśnienia oleju ?

Opublikowano

Nie chodzi czasem o ten czujnik który jest nad filtrem oleju? Bo zauważyłem że u mnie też tam leci. Generalnie straszne dojście tam jest.

Opublikowano

Na zdjęciach po wyżej kolega zaznaczył miejsce swojego wycieku u ciebie czujnik znajduje sie dokładnie po drugiej stronie pod kolektorem ssącym.Najlepiej jest sie do niego dobrać od spodu auta.pozdrawiam :)

Opublikowano

A powiedźcie mi jeszcze czym jest spowodowany ten wyciek. To znaczy generalnie czujnik do wymiany czy wystarczy go dokręcić. VAG nie pokazuje mi żadnych błędów związanych z silnikiem więc czujnik powinien być dobry.

Opublikowano

Czujnik jest to wymiany ponieważ nieszczelnosc powstaje na szczycie czujnika w miejcu gdzie wychodzą przewody elektryczne.dodatkowym utrudnieniem w zlokolizowaniu wycieku z czujnika olejowego jest znajdująca sie na nim gumowa osłono przewodów elektrycznych.dlatego w celu oględzin należy usunąć osłonę przewodów odpalić auto i wszystko już będzie wiadomo.u mnie na niskich obrotach minimalnie kapał olej a na wysokich dosłownie leciał cienkim strumykiem.na vagu nic ci nie pokaże ponieważ czujnik pracuje poprawnie tylko jest nieszczelny.pozdrawiam :)

Opublikowano

Ktoś ma może jego numer z ETKI. Szukałem, ale nie znalazłem chyba tego co chciałem. Tamten czujnik mocowany mam nad mocowaniem filtra oleju prosto w blok. Kapturek jaki ma założony jest koloru białego. Aha, i jest to czujnik ciśnienia oleju czy temperatury?

Opublikowano

Jest to czujnik ciśnienia oleju ja kupiłem Ori kosztował jak pamiętam koło 70zl a zamiennik koło 40zl w serwisie dostaniesz go po nr Vin. taki sam jest w 1.6 i 1.8

Opublikowano

Jest to czujnik ciśnienia oleju ja kupiłem Ori kosztował jak pamiętam koło 70zl a zamiennik koło 40zl w serwisie dostaniesz go po nr Vin. taki sam jest w 1.6 i 1.8

to strasznie drogi ten czujnik u ciebie! ja u siebie jak wymienialem to kosztowal mnie chyba 15zl

ja mialem cos takiego https://ssl.allegro.pl/item621566583_czujnik_cisnienia_oleju_audi_vw_polo_passat.html

Opublikowano

Wiadomo, co oryginał to oryginał bo z zamiennikami to różnie bywa ale 70 zł to trochę drogo. Zapewne cena taka bo kupowany w ASO.

Opublikowano

To jest właśnie ten jaki ja wymieniałem.

Ja kupowałem w ASO. kiedyś kupiłem termostat i czujnik temperatury zamiennik i problem dalej był. Dopiero jak kupiłem Ori to było dobrze. Wiec lepiej nie oszczędzać na takich rzeczach.