Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Drżenie silnika przy hamowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zaobserwowałem ostatnio że przy hamowaniu już prawie jak auto się zatrzymuje to silnik dziwnie drży Coś w rodzaju jakby miał zbyt duże obciążenie. Nie za każdym razem się tak dzieje ale zdarza się dość często. Tak jak pisałem występuje to w ostatniej fazie hamowania. Silnik wtedy drży i tak buczy. Co może być przyczyną Możliwe że pompa hamulcowa?

Opublikowano

Prędzej "plecionka" tzn.element znajdujący się między katalizatorem,a stroną gorącą turbiny.

Opublikowano
  • Autor

czy możliwe że to pompa ABSu? Podobno włącza się za wcześnie bo są przekłamania z czujnika przy kole

Opublikowano

ale dohamowaniu silnikiem czy na luzie?

Opublikowano
  • Autor

nie ma różnicy jak hamuje czy na luzie czy silnikiem w końcowej fazie hamowania silnik zaczyna drżeć i lekko buczeć

Opublikowano

a nie dymi ci delikatnie na biało na wolnych obrotach ?

Opublikowano
  • Autor

nie wiem czy dymi sprawdzę A jak dymi to co?

Opublikowano

nie ma różnicy jak hamuje czy na luzie czy silnikiem w końcowej fazie hamowania silnik zaczyna drżeć i lekko buczeć

uszkodzone albo poduszki silnika albo plecionka czyli lacznik elastyczny wydechu

Opublikowano
  • Autor

ale jak auto się zatrzyma to już nie drży nic Drży tylko przy dohamowaniu z ok 30km/h do )km/h Jak się zatrzymam to cisza ćW tym wypadku mogą to być poduszki lub ta plecionka?[br]Dopisany: 02 Czerwiec 2009, 21:41_________________________________________________

buda ci drzy?przenosi sie to na karoserie?

silnik drży jakby był obciążony wszystkimi urządzeniami Czy przenosi się na karoserię Hmmm chyba nie za bardzo lekko czuć żę drży i słychać jak buczy Jak się zatrzymam to wszystko milknie

Opublikowano

a może to nie silnik tylko po prostu koledze załącza się ABS w ostatniej fazie hamowania i stąd to buczenie :mysli:

na pedale hamulca nic nie czuć?

Opublikowano

tez bym stawiał na poduszki silnka

Opublikowano
  • Autor

a jaki jest koszt poduszek i le ich jest?

Opublikowano

Ja tak miałem w swojej przy końcowej fazie hamowania auto mi drżało i było mocniejsze szarpnięcie , a przy wolnych obrotach czasami raz na jakiś czas delikatnie zadymiał mi tak jakby nie dopalał ON i okazało się , że miałem nadpalony zawór i przez to miałem te problemy . Może pomogłem . Pozdrawiam wszystkich .

Opublikowano

ale jak auto się zatrzyma to już nie drży nic Drży tylko przy dohamowaniu z ok 30km/h do )km/h Jak się zatrzymam to cisza ćW tym wypadku mogą to być poduszki lub ta plecionka?[br]Dopisany: 02 Czerwiec 2009, 21:41_________________________________________________

buda ci drzy?przenosi sie to na karoserie?

silnik drży jakby był obciążony wszystkimi urządzeniami Czy przenosi się na karoserię Hmmm chyba nie za bardzo lekko czuć żę drży i słychać jak buczy Jak się zatrzymam to wszystko milknie

gdy hamujesz, bezwladnosc masy zespolu napedowego, powoduje naprezenia poduszek, jezeli sa uszkodzone przenosza w tym momencie drgania.

jezeli uszkodzona jest plecionka, w tej samej sytuacji bezwladnosci ukladu wydechowego powoduje jego przesuniecie w stosunku do silnika naprezenie i rowniez przenoszenie drgan na uklad wydechowy co odczuwa sie jako drgania.

Opublikowano

silnik potrafi się ruszyć kilka centymetrów podczas hamowania... znajomy miał w związku z tym problemy z zapachem gazu... ktoś za bardzo dociął przewody i sporo się naszukali...

można sobie tylko wyobrazić jak zawieszenie silnika musi reagować na takie przeciążenia...

Opublikowano

Koszt kompletu ori poduszek w ASO, tzn skrzynia i silnik to ok 1000zł