Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Lpg, sonda lambda, kiepskie uruchamianie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie mam silniczek aeb i mam w nim lpg sekwencje na sterowniku stag 200. Audi cienko mi pali ale po wymianie info z jednym forumowiczów okazało się że słabe palenie jest przez lpg, a mianowicie sonda lambda wisza kompa i samochód nie chce palić, zdejmuje klemę komp sie resetuje samochód zapala normalnie aż do momentu kiedy włączę lpg i znowu historia się powtarza, słyszłaem o emulatorach prawidłowego odczytu sondy lambdy, czy może ktoś się wypowiedzieć w tej kwestii?? jak zrobić żeby moje aeb normalnie zapalało

Opublikowano

Witam

Spróbuj może dojść do ładu z autkiem na samej BP.(Rozumiem że silniczek nie ma żadnych usterek i na VAG-u nie ma żadnych błędów,po resecie ECU przeprowadzasz adaptacje przepustnicy).Zrób na BP około 500km i jak silnik będzie dobrze chodził podjedz do dobrego gazownika by przeprowadził Ci regulacje.

Pozdrawiam

Opublikowano

A moze warto sprawdzic czy sonda nie padla? a moze swiece/przewody/cewki . sprawdzaj po kolei a moja rada najlepiej wymieniaj bo predzej czy pozniej i tak odmowi posluszenstwa a tak to wiesz co jest masz nowe i pewne. tak to za kazdym razem gdy cos sie stanie to musisz od nowa weryfikowac kazda czesc

A najpierw :vaglogi:

Opublikowano
  • Autor

nie wiem czy ja nie wyraźnie piszę?? i nie tylko ja mam en problem to wina lpg, jeeli w samochodzie nie użyję lpg to mi silnik normalnie pracuje normalnie zapala więc po co mam wymieniać świece przewody cewki?? ja się pytam o coś co oszukuje sondę lambdę bo odczyt z niej zawiesz kompa i przechodzi w san awaryjny, może znajdzie się ktoś ko będzie umiał się wypowiedzieć w tej kwestii.

Opublikowano

ja się pytam o coś co oszukuje sondę lambdę bo odczyt z niej zawiesz kompa i przechodzi w san awaryjny, może znajdzie się ktoś ko będzie umiał się wypowiedzieć w tej kwestii.

Tylko, że przy sekwencji sonda jest potrzebna do poprawnej pracy sterownika, więc problem tkwi w prawidłowej regulacji. Możesz sobie założyć emulator sondy, ale wtedy na lpg nic nie będzie regulować składem mieszanki, auto nie pojedzie za dobrze, a na pewno odbije się to na zdrowiu silnika.

Opublikowano

witajcie mam silniczek aeb i mam w nim lpg sekwencje na sterowniku stag 200. Audi cienko mi pali ale po wymianie info z jednym forumowiczów okazało się że słabe palenie jest przez lpg, a mianowicie sonda lambda wisza kompa i samochód nie chce palić, zdejmuje klemę komp sie resetuje samochód zapala normalnie aż do momentu kiedy włączę lpg i znowu historia się powtarza, słyszłaem o emulatorach prawidłowego odczytu sondy lambdy, czy może ktoś się wypowiedzieć w tej kwestii?? jak zrobić żeby moje aeb normalnie zapalało

witaj w klubie, mam identyczny problem.

Fachmany od 7 boleści nie piszcie o cewkach itd bo silnik na PB pracuje iideał, sprawa wygląda tak że po przejściu na LPG sonda dostaje złe sygnały dawki paliwa i komputer PB to zapisuje, a nastepnie po przejsciu na PB auto jest juz zamulone i ma lagi, to samo przy odpalaniu, obroty skacza itd. Wystarczy zdjąć kleme, robi reset komputera i auto na PB zrobi i milion kilometrów bez problemu. Wymiana sondy kiblos nic nie da, bo ja swoją wymieniłem. Kwestia jest tego typu że trzeba podjechać do gaziarza który ogarnia temat na regulacje i po problemie. Ja mam Elpigaz i nie łatwo o takiego bo nie każdy ma program do ustawienia tego wlasnie kompa. Tu musi być ktoś kto ma pojęcie o LPG

Opublikowano

Witam

"nex" dlaczego do "Buba" zwracasz się w liczbie mnogiej-"Fachmany".

Okazując szacunek innym kolegom sam na niego zasługujesz.

Pozdrawiam

Opublikowano

:good: pokazuje swoj poziom. jedyne co sie nauczyl to obrazac innych

Opublikowano

:good: pokazuje swoj poziom. jedyne co sie nauczyl to obrazac innych

kolego jak nie jestes w temacie to nie doradzaj innym wymiany połowy auta bo to poleci każdy fachman z tzw "d*py". A może świece a może filtry a może sonda a może cewka. Wydam 3 tys a auto będzie w takim samym stanie. Sprawa jest zarazem prosta i trudna. Prosta pod tym względem że wystarczy wyregulować mieszanke, a trudna bo znaleść fachowca od gazu to jak trafić 5 w totka

Opublikowano

Zgadzam sie ale nie zawsze wszystko jest takie piekne jak sie wydaje. Czy ja powiedzialem ze ma wymieniac wszystko?? powiedzialem zeby sprawdzil i ewentualnie wymienil jak cos nie bedzie gralo. Czy przez internet mozesz wyeliminowac ktoras z rzeczy o ktorych ja wspomnialem i powiedziec ze to i to na 100% nie jest przyczyna? Jestes takim magikiem i specem? Audi maja swoje lata i przejechane kilometry.

sprawa jest zarazem prosta i trudna :good: moglo pasc wszystko a zarazem nic. trzeba sprawdzic i wtedy powiedziec. Forum to burza mozgow a ty nie musisz od razu kogos obrazac ze ma inne zdanie na jakis temat. Przeczyta odpowiedzi, wyciagnie wnioski i zadecyduje co ma zrobic.

Chilli out:drunk:

Opublikowano

Zgadzam sie ale nie zawsze wszystko jest takie piekne jak sie wydaje. Czy ja powiedzialem ze ma wymieniac wszystko?? powiedzialem zeby sprawdzil i ewentualnie wymienil jak cos nie bedzie gralo. Czy przez internet mozesz wyeliminowac ktoras z rzeczy o ktorych ja wspomnialem i powiedziec ze to i to na 100% nie jest przyczyna? Jestes takim magikiem i specem? Audi maja swoje lata i przejechane kilometry.

sprawa jest zarazem prosta i trudna :good: moglo pasc wszystko a zarazem nic. trzeba sprawdzic i wtedy powiedziec. Forum to burza mozgow a ty nie musisz od razu kogos obrazac ze ma inne zdanie na jakis temat. Przeczyta odpowiedzi, wyciagnie wnioski i zadecyduje co ma zrobic.

Chilli out:drunk:

ja akurat mam ten sam problem i wiem jak go rozwiązać, dlatego dostał odpowiedź

Opublikowano

konieczna jest dokładna regulacja instalacji

(sygnał z czujnika spalania stukowego daje sygnał na ECU a ten przestawia kąt wtrysku)

powodem złego zapalania silnika jest zła mieszanka,

postaraj sie Kolego kilka minut przed zgaszeniem auta przełączyc na Pb

i zobacz czy przyniesie to jakiś wymierny wynik

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wg mnie rozstrojeniu ulegają obroty jałowe. Czasy wtrysków na benzynie są inne niż podczas pracy na gazie.

Jeśli gazownik stosuje "Autokalibrację" , nie zawsze osiąga się dobry efekt. Trzeba naocznie sprawdzić , ustawiając odczyt czasów w kompie Gazowym kazdy wtrysk osobno. Nastepnie sprawdzić czas jaki jest na gazie ,a jaki na PB ( ma być taki sam /oscylować w tym samym przedziale). Jeśli się róznią , spróbowac autokalibracji ( oczywiście po kilkugodzinnym resecie zdejmując klemy).

Jeśłi Autokalibracja nie pomoże , trzeba się pobawić w ręczne ustawianie "Przesunięcia" i "Nachylenia" .