Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Temat dla wszystkich splacajacych kredyty w obcej walucie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od lipca wchodzi w zycie ustawa, ktora daje mozliwosc splaty kredytu zaciagnietego w walucie obcej - nie w zlotowkach, a w walucie kredytu.

Jest to "atrakcyjna" opcja dla tych, ktorzy sa ofiarami wysokiego spread'u [np. ja, gdzie miesiecznie przeplacam 130-150PLN], ktorego w tym momencie unikamy.

Sa oczywiscie tez minusy - tylko raz mozna zmienic forme splaty kredytu [co przy 20-40 latach kredytowania ma duze znaczenie].

W momencie gdy ludzie zaczna masowo kupowac walute w kantorach - moze byc problem z jej dostepnoscia, co bedzie skutkowac zwiekszonymi kursami walut... [pytanie czy zwieksza sie one rowniez w bankach - dla tych, ktorzy nie zmienia formy splaty].

Jak podchodzicie do tego tematu?

Wydaje mi sie, ze najrozsadniejsze bedzie odczekanie 2-3 miesiecy i obserwacja rynku...

Opublikowano

Dobrze wiedziec...

Jestem po roku spłaty w CHFie i troszke mnie to interesi. SPRED (chyba tak to sie pisze) w moim banku jest zabójczy wrecz...z tego wynika ze bedzie moza splacac po cenie zakupu a nie sprzedazy-przy ktorej porcz oprocentowania bank zarabia na nas poraz srugi... :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Opublikowano
  • Autor

Jaki masz spread i jaki bank?

Ja jestem w DOMBANKu, gdzie aktualnie splacam po kursie ~3.20 :)

Opublikowano

Ja jestem w Fortisie.

Ostatnio spłata wyszła po 3,09.

Co do zmian, to obawiam się, że niewiele zmienią.

Szczegółowo nie zapoznawałem się z tematem, ale jeżeli faktycznie będzie tak, że tylko raz można dokonać zmiany sposobu spłaty, to mało ludzi z tego skorzysta (tak mi się wydaję).

Ja chociażby odpuszczę, bo: pilnować niskiego kursu, lecieć do kantoru po franki, następnie do banku wpłacać kasę - za dużo zachodu. Tym bardziej, że bank pewnie wprowadziłby opłatę za wpłatę pieniędzy w kasie banku (o ile już tak nie jeste w niektórych bankach).

Ponadto, jak wzrośnie popyt na Franki w kantorach, to wzrośnie też ich kurs.

A poza tym, ciekawe skąd kanotory będą brały franki ?! W bankach franków brak, bo wszystko idzie na obsługę kredytów we frankach.

Myślę, że o wiele lepszym wyjściem do obniżenia tego spread'u byłaby możliwość samodzielnej spłaty kredyt (np. przez www) w dowolnym dniu - KNF musiałoby chyba wprowadzić takie obostrzenie, bo teraz banki mogą robić jak chcą.

Jak wiadomo, banki dają nam do wyboru dzień spłaty: 30, 5 lub 10 każdego miesiąca (mniej więcej) i a potem tego dnia kurs franka w banku rośnie - i tutaj się znowu zarabia.

:wallbash:

Opublikowano

Ja mam w EUR i na razie nic nie zmieniam. Co prawda cieszylem sie na wiesc o tej rekomandacji KNF, ale czulem ze banki cos wymysla (oplaty za konto walutowe, wplaty gotowkowe w walucie, przelewy etc). Skonczylo sie na tym ze walute mozna zmianic tylko raz(gnoje :rant:).

Na razie czekam i notuje takie komentarze jak ten Pawlaka sprzed paru dni, ze docelowo(wejscie do ERMII i strefy EUR) EUR bedzie po 4PLN.

Opublikowano

Jaki masz spread i jaki bank?

Ja jestem w DOMBANKu, gdzie aktualnie splacam po kursie ~3.20 :)

:drunk: witam w klubie :drunk:

BOMBANK...a miało być tak miło :) :doh1:

Opublikowano

Temat ciekawy ale przeraża to że wyboru można dokonać tylko raz , ciekawe jak jest u mnie bo gdy podpisywałem umowe sięgnęła mnie "promocja" która umożliwia bezpłatną zmiane waluty przez cały okres spłaty czyli w moim przypadku 30 lat.

Ja mam w GE , dzisiejszy kurs 3,09 , ale dostałem dziś dobre info gdyż została założona na moją nieruchomość księga wieczysta i od następnego miesiąca bede płacił o 160 CHF do przodu. :>

Opublikowano
  • Autor

simon__75, ja akurat oprocz spread'u nie moge narzekac na ten bank.

moskal, mozna zmieniac walute [co niestety automatycznie zmienia tez warunki - z reguly na mniej korzystne], ale... nie sposob splaty kredytu ;)

Opublikowano

ja akurat oprocz spread'u nie moge narzekac na ten bank

Tak jak mówisz :):good:

Opublikowano

ale... nie sposob splaty kredytu ;)

chodzi mi o to ,że moge praktycznie zmieniać walute co miesiąc , wiem że kazde przewalutowanie to $$$ w plecy wiec nawet z tej opcji nie korzystam , Fly a ile brałeś kredytu ?? i jak wysoką masz rate ?? pochwal sie :decayed:

Opublikowano

A że tak zapytam... co Wy myśleliście że 40 lat będziecie płacić po 2.00 za CHF ? :polew:

Nie narzekać tylko płacić ...

Opublikowano
  • Autor

Nikt nie narzeka przeciez... tylko jak pojawia sie okazja na zaoszczedzenie, to czemu z niej nie skorzystac? :cool1:

Opublikowano

A że tak zapytam... co Wy myśleliście że 40 lat będziecie płacić po 2.00 za CHF ? :polew:

2.00 to może nie ale z 1.60 to bym chciał :polew: :polew: :polew:

Z drugiej strony to nawet same banki nie wiedzą co bedzie za 30-40 lat :kox:

Opublikowano

Moskal, rynek finansowy jest tak płynny, że nie wiadomo co będzie za rok-dwa, a co dopiero za 10, 20, 30 ;)

Opublikowano

powiem tak, po rozmowach z moimi klientami, którzy chcą brac kredyt i powiedzeniu im, że mogą sporo zaoszczędzic na tym, w wiekszosci słysze taką odpowiedz:

"panie, nie bedzie mi sie chciało latać i zmieniać" ale fakt faktem że spread może wynosić 17gr, co przy racie np. 800 zł robi sporą róznice

ja mysle, że za niedlugo powstaną firmy, do ktorych bedzie mozliwosc wpłacania w złotówkach, a oni za nas beda płacic kedyt w chf i zamiast płacić spread 17gr, bedziemy płacic powiedzmy 13gr, takie kantory internetowe

to by było całkiem fajne