[B5 AJM] Brak klaksonu

    15 odpowiedzi w tym temacie

    Rekomendowane odpowiedzi

    Mam problem z klaksonem. Niby jest, a niestety nie wydaje z siebie żadnego dzwięku. Sprawdziłem już go podłączając mu prąd z zewnątrz i trąbi idealnie, a więc problem jest gdzieś na przewodach. Bezpiecznik sprawdzony - bez uwag. Odkręciłem poduszkę w kierownicy i wtyczka ładnie siedzi w gnieżdzie. Gdzie jeszcze mogę znależć przerwę w obwodzie prądu do klaksonu ???

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    ja niedawano mialem tak u siebie. okazalo sie ze wypadl przekaznik z gniazda do ktorego byl wpięty. trzeba zdjac plastik co jest nad nogami kierowcy i sprawdzic. daje Ci linka do mojego tematu - tam sa fotki. wypadniety przekaznik jest na foto 1 natomiast na drugim zdjeciu sa gniazda. i moj przekaznik pasuje do miejsca po lewej od tego z numerkiem 213. niestety istnieje mozliwosc ze u Ciebie wszystko jest inaczej ale na to juz nic nie poradze :hi:http://www.a4-klub.pl/smf/odp_b5_afn_problem_z_przekaznikami_pod_kierownica-t62633.0.html;msg674476#msg674476

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    ewentualnie kabelek pod kierownicą ale trzeba wymontować poduszkę może gdzieś nie łączy

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Poduszkę tzn zaslepkę wymontowałem i tam jest tylko taka kostka która mocno siedzi w gniazdku. A jak dalej idą przewody od klaksonu ??? Co musiałbym odkręcić ( po odkręceniu poduszki ) żeby dostać się do kabelka od klasonu ???

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Mam tak samo poszukiwania trwają .

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    ja niedawano mialem tak u siebie. okazalo sie ze wypadl przekaznik z gniazda do ktorego byl wpięty. trzeba zdjac plastik co jest nad nogami kierowcy i sprawdzic. daje Ci linka do mojego tematu - tam sa fotki. wypadniety przekaznik jest na foto 1 natomiast na drugim zdjeciu sa gniazda. i moj przekaznik pasuje do miejsca po lewej od tego z numerkiem 213. niestety istnieje mozliwosc ze u Ciebie wszystko jest inaczej ale na to juz nic nie poradze :hi:http://www.a4-klub.pl/smf/odp_b5_afn_problem_z_przekaznikami_pod_kierownica-t62633.0.html;msg674476#msg674476

    Niestety przekażniki sprawdziłem i wszystkie są na swoim miejscu. Gdzie jeszcze mogę znależć przerwę , co odkręcić ???

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    pod poduszką jak sprawdzałeś i piszesz że przewód jest ok to może styki zaśniedziały przy klaksonie spróbuj je przeczyścić

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    No ale tam są styki w czterech miejscach więc raczej mało prawdopodobne żeby wszystkie nie przewodziły. Poza tym jakby styki zaśniedziały to co jakiś czas by klakson wydał jakiś dzwięk, a tu widać, że jest totalna przerwa w układzie . Orientuje się ktoś czy może pod górną lub dolną obudową kierownicy jest jeszcze jakieś łączenie przewodu od klaksony ???

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    najprościej to byłoby w miejsce klaksonu podłożyć żarówkę i sprawdzić czy dostaje zasilanie. plus powinien być po włączeniu stacyjki a masa po wciśnięciu klaksona na kierownicy. jeżeli to nie pomoże to Spróbuj spod kierownicy na ten kabelek o którym Wspominałeś połączyć z masą i może wtedy pójdzie :-)

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    najprościej to byłoby w miejsce klaksonu podłożyć żarówkę i sprawdzić czy dostaje zasilanie. plus powinien być po włączeniu stacyjki a masa po wciśnięciu klaksona na kierownicy. jeżeli to nie pomoże to Spróbuj spod kierownicy na ten kabelek o którym Wspominałeś połączyć z masą i może wtedy pójdzie :-)

    No właśnie problem w tym, że nie dostaje prądu - wyjąłem klakson, podłączyłem pod 12V i trąbił bez zarzutu.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Kolego po naciśnięciu środka kierownicy nawet jeżeli nie słychać klaksonu powinieneś usłyszeć tyknięcie przekaźnika skoro go nie słychać tzn że problem tkwi w samym obwodzie sterującym przekaźnikiem. Najprawdopodobniej masz padniętą taśme kierownicy. Trzymaj wciśnięty klakson i kręć kierownicą do oporu w prawo lewo, jak będą momenty że klakson załapie to już znasz winowajcę :wink4:

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Mam problem z klaksonem. Niby jest, a niestety nie wydaje z siebie żadnego dzwięku. Sprawdziłem już go podłączając mu prąd z zewnątrz i trąbi idealnie, a więc problem jest gdzieś na przewodach. Bezpiecznik sprawdzony - bez uwag. Odkręciłem poduszkę w kierownicy i wtyczka ładnie siedzi w gnieżdzie. Gdzie jeszcze mogę znależć przerwę w obwodzie prądu do klaksonu ???

    A który bezpieczenik odpowiada za klakson?? Imageshack - 107234d93cfff0d0.jpg tu jest schemat do a4 b5 a tu ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting opis gniazd ale nie widzię odpowiadającego za klakson...

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Mam problem z klaksonem. Niby jest, a niestety nie wydaje z siebie żadnego dzwięku. Sprawdziłem już go podłączając mu prąd z zewnątrz i trąbi idealnie, a więc problem jest gdzieś na przewodach. Bezpiecznik sprawdzony - bez uwag. Odkręciłem poduszkę w kierownicy i wtyczka ładnie siedzi w gnieżdzie. Gdzie jeszcze mogę znależć przerwę w obwodzie prądu do klaksonu ???

    A który bezpieczenik odpowiada za klakson?? Imageshack - 107234d93cfff0d0.jpg tu jest schemat do a4 b5 a tu ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting opis gniazd ale nie widzię odpowiadającego za klakson...

    Bezpiecznik nr.40 to klakson

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Mam problem z klaksonem. Niby jest, a niestety nie wydaje z siebie żadnego dzwięku. Sprawdziłem już go podłączając mu prąd z zewnątrz i trąbi idealnie, a więc problem jest gdzieś na przewodach. Bezpiecznik sprawdzony - bez uwag. Odkręciłem poduszkę w kierownicy i wtyczka ładnie siedzi w gnieżdzie. Gdzie jeszcze mogę znależć przerwę w obwodzie prądu do klaksonu ???

    A który bezpieczenik odpowiada za klakson?? Imageshack - 107234d93cfff0d0.jpg tu jest schemat do a4 b5 a tu ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting opis gniazd ale nie widzię odpowiadającego za klakson...

    Bezpiecznik nr.40 to klakson

    Dziękuję bardzo za odpowiedź!

    Zastanawia mnie tylko co może być przyczyną bo ostatnio poleciał mi także bezpiecznik od zapalniczki, a chwilę wcześniej od oświetlenia schowka...

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    W B5 często siadają klaksony (było na forum), sam jak miałem B5 to dwa razy wymieniałem, raz jeden a później drugi.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się


    • Przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

    • Nowi użytkownicy