Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Zbierzność i skręcona kierownica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam mały problem z moim samochodem a4 2.0 ALT 2001r a dokładniej chodzi o zawieszenie, posiadam ten samochodzik od 6 miesięcy i jakies 2 miesiące temu zaóważylem że mam skręconą kierownice lekko w lewo, więc pojechałem na stacje aby to sprawdzic no i ustawić zbierzność, po wizycie okazalo się że mam luz na górnym wahaczu w lewym przednim kole, wymieniłem 2 te wahacze górne w lewym przednim kole i bez sprawdzania zbierzności itd kierownica byla prościutko, jednak mechanik doradził mi żeby po tej wymianie sprawdzić zbierzność i tak zrobiłem, podjechałem na stacje, panowie wszystko poustawiali jednak po wyjezdzie okazało się że kierownica jest skręcona ale tym razem lekko w prawo, pomyślałem że panowie ją żle ustawili więc zawróciłem i powtórzyłem cały zabieg, osobiście trzymałem kierownice PROSTO a panowie ustawiali zbierzność, po wyjezdzie ze stacji bez zmian dalek kierownice mam lekko w prawo. I moje pytanie: co jest tego powodem??? dlaczego wszystko na stacji jest ok a po wyjezdzie kierownica skręca się lekko w prawo??? Dodam że samochodu nie ściąga, po puszczeniu kierownicy jedzie sobie prosto, przy hamowaniu także. Bardzo was prosze o jakąś rade bo sam nie wiem już co jest grane :(

Opublikowano

Nic źle ustawiona kierownica .Jak już jest OK ,możesz przestawić na wieloklinie - troszkę dodatkowej pracy [br]Dopisany: 20 Czerwiec 2009, 09:16_________________________________________________Tak myślę

Opublikowano
  • Autor

Witam, masz kolego na myśli zdjęcie kierownicy z kolumny i przestawienie o kilka ząbków??? podejżewam że z tego powodu ze mam skręconą kierownice zapala mi sie czsami a czasami świeci non stop kontrolka ESP, wiem że jest tam jakiś czujnik kąta skrętu czy jakoś tak...

Opublikowano

Tak - jeśli sam nie umiesz podbij do chłopaków -na pewno Ci pomogą :) spoty śląskie

Opublikowano

nie koniecznie zle ustawili ja mam ten sam problem i kierownica ucieka w prawo po przelozeniu przednich kol z prawej na lewol kiera ucieka w lewo ewidetna wina opon

Opublikowano

Może być wina opon, ale zacząłbym od ustawienia kierownicy na wieloklinie

Opublikowano

Ja bym zaczął od przerzucenia opon z lewej na prawą.

Przy kierownicy trzeba uważać na poduchę, można łatwiej coś uszkodzić (jakieś taśmy itp.)

Opublikowano

Ja w takich autkach robię to tak.Podłączam kompa wchodzę w absy tam bodajże w kanał4 i tam mam pokazane wartości kąta skrętu.Ustawiam kierownicą tak by były same zera i reguluję zbieżność.Po całej regulacji sprawdzam jeszcze raz czy wszystko jest dobrze kontruję drążki i kasuję klienta.Kierownicy nie można przestawiać sobie jak pasuje gdyż może wyświetlać błąd kąta skrętu a zresztą po odkręceniu nakrętki mocującej kierownicę są znaki na kierownicy i na tym kawałku kolumny kierowniczej co nachodzi na nią kierownica i te znaki muszą się pokrywać

Opublikowano
  • Autor

Drogi Darku, właśnie po podpięciu pod vaga i wejściu na ABS pokazuje błąd czujnika kąta skręu :wallbash: poza tym wariuje mi ESP włącza sie i wyłącza samo kiedy chce podczas jazdy, nie mam juz pojęcia za co sie najpierw złapac ;( dziękuje za podpowiedz dot, kierownicy bo narobiłbym sobie niepotrzebnej roboty...

Opublikowano

ESP zapala się ,bo masz przestawioną kierownicę. Jedziesz prosto,a czujnik kąta skrętu jest skręcony i sterownik ABS i ESP

wykrywa to jako błąd. Rzeczywiście może to być wina opon,mialem to już parę razy.Zamień przednie koła ,a jak się nic nie zmieni to jedż gdzie indziej ustawić geometrię. Z doświadczenia wiem ,że może być walnięty sprzęt do ustawiania i każde auto będzie mialo przekoszoną kierę. Większość kierowców nie zwraca na to uwagi nawet i nie wie że coś jest nie tak.

Opublikowano

Drogi Darku, właśnie po podpięciu pod vaga i wejściu na ABS pokazuje błąd czujnika kąta skręu :wallbash: poza tym wariuje mi ESP włącza sie i wyłącza samo kiedy chce podczas jazdy, nie mam juz pojęcia za co sie najpierw złapac ;( dziękuje za podpowiedz dot, kierownicy bo narobiłbym sobie niepotrzebnej roboty...

Tak jak pisałem wyżej geometrię ustawiam wraz z podłączonym w tym czasie kompem i wszystko musi się zgrywać.Wierzę w to że opony masz takie same.[br]Dopisany: 21 Czerwiec 2009, 20:05_________________________________________________A tak w ogóle to podłącz kompa i sprawdź w abs-ach na bloku chyba 4 czy działa czujnik kąta skrętu bo może masz uszkodzoną już taśme

Opublikowano

nie wiem co mają opony i wahacze do zbieżności... moim zdaniem nie za wiele, skoro miałes przed operacją "wahacz" wszystko w porządku, to znaczy że panowie od zbieżności zwalili sprawę. ja ustawiałem zbieżność i jak wyjechałem miałem kierę lekko w lewo, wróciłem i pan w 3 minuty jedną śrubką pod autem skorygował ustawienie tak jak ma być... więc jedź do innego typa bo ci u którch byłeś to partacze, zresztą jak Twój mechanik od wahaczy. (skoro twierdzi, że po wymianie wahaczy trzeba zbieżność robić) :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Chyba tak zrobię, pojade do innej stacji bo też nie moge uwierzyć że przed ustawieniem tej zbierzności było ok a po kiera skręca w prawo, dzięki chłopaki za wszelkie podpowiedzi

• 3 lata później...
Opublikowano

moim zdaniem lepiej jest zrobić geometrię po wymianie wahaczy, może się okazać że ktoś miał np delikatnie zgięty dolny wahacz po lekkim uderzeniu w krawężnik i później ustawioną geometrię i w miarę ok było, a jak wymieni na nowy później to może się okazać ze kierownica krzywo.