macieek Opublikowano 21 Czerwca 2009 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Witam. Przymierzam sie do nabicia klimy z racji tego, że słabo chłodzi.. prawie wcale. (była nabijana 2 lata temu wedle naklejki przyklejonej pod maską) Chciałbym wykluczyć wszelkie usterki zanim to zrobie. Z moich obserwacji wynika, że wentylator klimy załącza sie prawidłowo, a po zgaszeniu silnika słychać charakterystyczne syczenie - czyli chyba norma. Vag nie wywala żadnych błędów o klimie za wyjątkiem jednego motorka klapy. Jednak klima nie chłodzi wcale lub prawie wcale. Czy lub jak moge wykluczyć zatem uszkodzenie sprzęgiełka/kompresora lub innych częsci i śmiało udać sie na nabijanie czynnika? Dzieki i pozdr fanów audi
Fokus Opublikowano 21 Czerwca 2009 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Każdy porządny serwis klimy powinien Ci nabić najpierw azotem układ na dzień/dwa dni w celu sprawdzenia szczelności . Jeśli nie straci ciśnienia to dopiero freon
Gość Michał Opublikowano 21 Czerwca 2009 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Coś tam tego czynnika musi być skoro się załancza Jedź do serwisu niech Ci dobiją czynnika, przy okazji odgrzybianie jakieś
wuju Opublikowano 21 Czerwca 2009 Opublikowano 21 Czerwca 2009 u mnie tez jak kupiłem prawie nie chłodziła podjechałem do mechaniora wymienił filtr nabił odgrzybił i narazie działa bez zarzutu
simon__75 Opublikowano 22 Czerwca 2009 Opublikowano 22 Czerwca 2009 W piątek byłem na kompletnym przeglądzie klimy... Wymiana filtrów...ozonowanko...plukanie ukladu...wymiana czynnika z olejem itp... Jednak Po załączeniu nie robi szalu ta klima... :/ Po zgaszeniu silnika slychac równiez charakterystyczne szumienie... Gdzies wyczytałem ze rury od klimy ktore ida pod maską z lewej strony powinny byc 1.ciepła 2. zimna... U mnie jedna (gruba) jest ciepła natomiast cieniutka zimna jest jedynie do miejsca tego filtra w rurce (tuz przy grodzi) Stawiam wiec na to ze fen filterek jest zawalony na maxa :/ Najgorsze jest to ze apiać trzeba teraz nabijać na nowo cały układ :/
macieek Opublikowano 22 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2009 No to jest trafna uwaga, musze przyjżeć się tej rurce cienkiej. W serwisie klimy powiem, żeby to sprawdzili zanim nabiją.
slodki79 Opublikowano 22 Czerwca 2009 Opublikowano 22 Czerwca 2009 W piątek byłem na kompletnym przeglądzie klimy... Wymiana filtrów...ozonowanko...plukanie ukladu...wymiana czynnika z olejem itp... Jednak Po załączeniu nie robi szalu ta klima... :/ Po zgaszeniu silnika slychac równiez charakterystyczne szumienie... Gdzies wyczytałem ze rury od klimy ktore ida pod maską z lewej strony powinny byc 1.ciepła 2. zimna... U mnie jedna (gruba) jest ciepła natomiast cieniutka zimna jest jedynie do miejsca tego filtra w rurce (tuz przy grodzi) Stawiam wiec na to ze fen filterek jest zawalony na maxa :/ Najgorsze jest to ze apiać trzeba teraz nabijać na nowo cały układ :/ Kolego cienka rurka ma właśnie być zimna do tego momentu gdzie jest filterek,później ciepła.Natomiast gruba ma być cała zimna.
simon__75 Opublikowano 22 Czerwca 2009 Opublikowano 22 Czerwca 2009 Kolego cienka rurka ma właśnie być zimna do tego momentu gdzie jest filterek Kurcze a myslalem ze ma byc cala chlodna.....
Rekomendowane odpowiedzi