Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Sprzegło - wymiana z przerobieniem na zwykłe koło zamachowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam czeka mnie wymiana sprzęgła i zarazem pytam czy ktoś juz cos takiego robił ze wymieniał kolo dwumasowe na zwykle bo podobno juz są zamienniki ale jak cenowo to wyglada

Opublikowano

Valeo wprowadziło kolejne referencje zestawów 4 elementowych sprzęgła Kit4P. Wykaz wszystkich nowych referencji znajduje się w załączonej tabeli.

Opracowany przez firmę Valeo komplet sprzęgła, składający się ze sztywnego koła zamachowego, elastycznej tarczy o specjalnej konstrukcji, zespołu dociskowego oraz łożyska wyciskowego (do samochodów z łożyskiem hydraulicznym oferowane są komplety trzyelementowe: koło zamachowe, tarcza i docisk) jest alternatywą dla dwumasowego koła zamachowego.

Zestaw Valeo ma kilka istotnych cech, dla których warto wybrać właśnie to rozwiązanie. Przede wszystkim konstrukcja ta cec**je się niezawodnością spełniającą najwyższe wymagania. Sztywne koło zamachowe jest praktycznie bezawaryjne, ponieważ nie ma w nim żadnych ruchomych elementów. Za tłumienie drgań odpowiada tarcza, w której umieszczono znacznie wydajniejsze (w porównaniu do tradycyjnych sprzęgieł) tłumiki drgań skrętnych o charakterystyce odpowiednio dobranej do poszczególnych modeli samochodów. Zestaw Valeo zapewnia wysoki poziom filtracji drań i hałasów, dzięki czemu należycie chroni układ przeniesienia napędu oraz pozwala zachować wysoki komfort jazdy...........

Tu link do calej listy samochodow do ktorych Valeo produkuje zamienniki dwumasa

http://www.motofocus.pl/artdodatki/12440322584a266d02108c1.pdf

Opublikowano

Moznaby bylo głębiej zanurkować w tym temacie...

Przy wymianie sprzegla zalozyc juz normalne kolo a nie jakis dwumas....

Jak to cenowy wyjdzie? Orienował sie juz ktos?

Opublikowano

a dlaczego 2-masowe nie jest ok? tem musze zmienic niedlugo, myslalem o oryginalnym, ale jesli to jest duzo lepsze to moze warto przemyslec temat, tylko argumenty za potrzebne. no i oczywiscie czy do 1,8 ADR w B5 podpasuje?

Opublikowano

Czy ktoś wie jaki maksymalnie moment obrotowy takie sprzęgło Valeo ze sztywnym kolem jest w stanie przenieść?? Chodzi mi dokladnie o silnik jak w temacie czyli AWX i sprzęgło 228mm. Czy jest to rozwiązanie mocniejsze od seryjnego???

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

podpisuje sie pod pytaniem nikt nic nie wie jeszcze na ten temat>??

Opublikowano

Tez bym sie chetnie dowiedzial.

Cos mi sie wydaje ze te ogolnie panujace wibracje przy wiekszych predkosciach obrotowych, i kultura pracy 4 cylindrowych silnikow diesla w audi A4 dyzo zawdziecza temu kolu dwumasowemu.Nie siedzialem w A4 ( bez wzgledu czy nowa czy stara ) na ktorj pedale sprzegla nie czuc bylo chrakterystycznego pulsowania.

Zastanawiam sie od cego by dalo sie upchac normalne kolo zamachowe z normalnym sprzeglem z tlumikiem drgan do mojej B7 ?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy ktoś wie jaki maksymalnie moment obrotowy takie sprzęgło Valeo ze sztywnym kolem jest w stanie przenieść?? Chodzi mi dokladnie o silnik jak w temacie czyli AWX i sprzęgło 228mm. Czy jest to rozwiązanie mocniejsze od seryjnego???

Jarol ... dowiedziales sie cos na temat wytrzymalosci tego zestawu ... ?

a moze ktos inny cos wie ...

Opublikowano

Niestety nie.

Opublikowano

Jarol link=topic=85983.msg987589#msg987589 date=1247050448]

a co to za problem oddac tarcze do Radzikowskiego , jak bym mogl zapodac taki zestaw do mojego 2.0 TDI to 5 min bym sie nie zastanawial.Dwumas w podluznym silniku to tak gowniane rozwiazanie jekich malo.......

Opublikowano

a ułożenie silnika robi jakąś różnice w tym przypadku?

Ja powoli zaczynam ogarniać temat bo powoli mój dwumasik zaczyna mówić papa...

Opublikowano

A co się dzieje, jakie masz objawy??

Opublikowano

stukotanie z okolic dwumasa co jkakiś czas. (raz na pare dni). Wibracje przy ruszaniu na półsprzęgle.

Szarpnięcie przy zmienie biegów i puszczeniu sprzęgła.

Opublikowano

no ma bo masz skrzynie idaca pod auto w tunel i przenaszaca drgania , w poprzecznym bedzie wibrawac i walic a nie bedzie tak czuc bo nie ma sie po czym przenosic. [br]Dopisany: 13 Kwiecień 2010, 15:56_________________________________________________No i prosze dla ciekawskich , oto dalczego dwumasy w B7 sa tak kiepskie i sa z nimi problemy .Oto porównanie dwumasu z B7 2.0 TDI i poczciwego AFN z B5 .Na czerwono zaznaczona os obrotu i łożyskowanie płaszczyzny styku z tarczy sprzęgła.

Jak widać gołym okiem średnica w przypadku B7 jest dwa razy mniejsza co z tym idzie masa do ktorej przykręcany jest docisk i na ktorej opiera sie tarcza jest znacznie bardziej podatna na wykrzywienia co objawia sie właśnie wibracjami przy pełnym bucie , ogolnie nawet nowe kolo z B7 ma ogromny luz osiowy w tymmiejscu sięgający nawet kilku mm.Znów inżynierowie z przewagi dzięki technice dali d*py :(

dwumasporownanie.jpg