Jump to content
IGNORED

[ALL B5] Skrzypienie kierownicy

gzrybol

Recommended Posts

Witam

Wiem że skrzypienie kierownicy jest tematem znanym na forum ale u mnie niec nie działa z podanych metod, smarowałem już wszystko sciągnąłem nawet wszytkie przelączniki z kierownicy napsikałem na górne łożysko silikonu w sprayu i innych dziwnych wynalazków psikałem na przejściu przez sciankę grodziową i nic jak skrzypiało tak skrzypi, mechanior twierdzi że to skrzypienie z przekładni kierowniczej idzie. Już mnie szlak trafia, zawieszenie czałe wymienione na lemki, łacznie z drążkami kierowniczymi i końcówkami drążków, poradzcie coś prosze. :(

Jeszcze kolego nie rozwiązałem, czekam aż się cieplej zrobi i chyba do ASO podjadę z tym. Zobaczymy co wymyślą.[br]Dopisany: 22 Luty 2010, 21:52_________________________________________________jak się zdenerwuję to wymienię maglownice i kolumne, może wówczas nie bedzie skrzypieć.

Wiesz co mi skrzypiało jak w lewo skręcałem a w prawo cisza. Napsikałem pod te gume w ścianie grodziowej smaru silikonowego i po wszystkich tych kolankach ale od razu nie pomogło. Dzisiaj śmignąłem trasę 700 km i przeszło bo pewnie smar doszedł. Jest jeszcze inna opcja. W golfie zawsze mi w zimie skrzypiało w kierownicy a na wiosnę robiło się cicho. Może i teraz moje audi tak ma ...

kur.. mi tez skrzypi okrutnie jak w lewo skrecam a w prawo cicho i obawiam sie ze to maglownica ktora mialem regenerowana kilka miechow temu. Dodam tez ze po nagrzaniu silnika wspom dziala troche ciężej Dobija mnie ten samochod :wallbash:

Wiesz co mi skrzypiało jak w lewo skręcałem a w prawo cisza. Napsikałem pod te gume w ścianie grodziowej smaru silikonowego i po wszystkich tych kolankach ale od razu nie pomogło. Dzisiaj śmignąłem trasę 700 km i przeszło bo pewnie smar doszedł. Jest jeszcze inna opcja. W golfie zawsze mi w zimie skrzypiało w kierownicy a na wiosnę robiło się cicho. Może i teraz moje audi tak ma ...

Kurde chyba się pochwaliłem bo dzisiaj od nowa przy skręcie w lewo skrzypienie ....

Witam

Trzeba odróżnić skrzypienie od trzeszczenia jak np. mamy doczynienia w końcówkach drążków, skrzypienie to cos w rodzaju zardzewiałych zawiasów w drzwiach szafy, i taki dźwięk jest u mnie jak się auto nagrzeje niezależnie w którą stronę kręcę, przedwczoraj zauważyłem ciekawa rzecz a mianowicie było jakieś 14 st. na +, zaczęło mi skrzypieć a że zrobiło mi się gorąco to włączyłem klime na lo czyli 17st włączyłem wszystkie nawiewy w efekcie czego w kabinie zrobiło sie chłodniej i przestało skrzypieć, ciekawe jest też to że jakieś 2 miechy po regeneracji magla był spokój z tym skrzypieniem, więc może faktycznie skrzypi w miejscu przejścia magla przez ściankę nie wiem jak to dokładnie wygląda ale psikałem tam juz różnymi specyfikami, może tam trzeba coś wymienić? Do kolumny kier tez psikałem białym smarem i silikonem, wiem na pewno że skrzypienie dochodzi z wewnątrz auta.[br]Dopisany: 25 Luty 2010, 16:31_________________________________________________Witam

Prawdopodobnie dzięki podpowiedzi jednego z klubowiczów udało mi się wyeliminować skrzypienie, otóż idąc za jego propozycją napsikałem środka do mycia silników na krzyżak łączący kolumnę z maglem oraz na simering w maglu, efekt był taki, że nawet bez nagrzewania auta było słychac skrzypienie, następnie wziąłem strzykawkę z igłą zmieszałem biały smar z olejem i napsikałem na krzyżak i wbiłem pod simering. Kolega twierzdił, iż przyczyną tego skrzypienie są gumki w tym krzyżaku może i tak nie wiem ale ja bym bardziej stawiał na simering w maglu ważne, że udało się tego pozbyć.

Panowie mi skrzypiało przy skręcie w lewo tzn w konkretnym położeniu kierownicy. Nie mogłem dojść co to. Przestawiałem kierownicę w różne położenia dociskałęm ją itp i nic. W końcu się wkurzyłem i przysiadłem do tego. Przez przypadek przy ustawieniu tej kierownicy w położeniu trzeszczenia (dzwonienia) docisnąłem poduchę i przestało... Się ucieszyłem że znalazłem ale zostawiłem. Na drugi dzień było około 20st i te trzeszczenie się nasiliło.

Rozwiązałem to tak: odkręciłem poduchę kierownicy i w sumie nic więcej nie zrobiłem oprócz odgięcia blaszek od klaksonu , następnie skręciłem i nastała cisza.

Spróbujcie bo jak wam to ustaje jak włączycie klime i się schłodzi w samochodzie to tzn że raczej to coś w środku a nie maglownica... :gwizdanie:

powodzenia