Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Ciśnienie pompy olejowej silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !!!

W dniu dzisiejszym okazało się że w moim Audi popychacze zaworowe zostały napełnione na full a zawory uchylone - stąd brak ciśnienia. Zawory są nieuszkodzone. Mechanik powiedział, że trzeba będzie prawdopodobnie wymienić wszystkie popychacze ( koszt ok. 1300 zł) - masakra ( może przeżyły) wcześniej pracowały cichutko. Jednak dzownimy po wszystkich ASO Audi co mogło być przyczyną takiej sytuacji. gdyż ryzyko uszkodzenia nowych jest duże. Pompa olejowa podaje ciśnienie w granicach 3 bar. czyli Ok. Zastanawia mnie fakt powrotu oleju z popychaczy do miski olejowej być może jest jakiś kanał lub zawór w głowicy, który mógł się przyblokować ! Podgrzali lekko popychacze udało się wycisnąć olej jednak po zamontowaniu i trzech obrotach wałem korbowym ponownie wypełniły się za mocno i nastąpiło uchylenie zaworów. Prawdopodobnie zawór zwrotny w pompie odpowiada za wyjście oleju i powrót - może działa tylko w jedną stronę ! Koszt zakupu pompy olejowej ok. 1500 zł. Teraz stoimy z naprawą i zbieramy informację jeśli ktoś miał podobny przypadek proszę o informację !!!

Pozdrawiam Tomek :audi:

Opublikowano

to ile Ty masz tych popychaczy ze az 1300zł

sztuka LUKa to koszt 35-45zł (zalezy od sklepu)

Opublikowano
  • Autor

Jest to silnik 1.8 20V ( AGR) Mniejsze kosztują 45 zł a większe 90 zł razem 20 sztuk

Opublikowano

Nigdy nie spotkałem sie z sytuacja ze popychacze sie napełniły i popodpierały zawory.

Opublikowano

Nigdy, czy nigdy w audi, bo w starszych opelkach to dość czesto występowało, a w audi to się jeszcze z tym nie spotkałem

Opublikowano

Ile kosztuje caly silnik?. Nie ma sensu ladowac sie w takie koszty na same popychacze z ryzykiem wystapienia podobnej awarii w przyszlosci.

W moim przypadku - ADR to koszt okolo 1000-1500 zł. Rowniez bralem pod uwage wymianę popychaczy, ale doszedlem do wniosku, ze to nie nie oplaca.

(Jak dlugo jestes wlascicielem tego samochodu?)

Opublikowano

za 2-3 tys kupi się ADR z osprzętem.

Opublikowano

A ja się spotkałem w Golfie III z tym.

Przyczyną były wyrobione gniazda popychaczy. Wyszlifowane były w owal.

Sprawdzcie jak jest w twoim 1.8.

Opublikowano
  • Autor

Czy jest ktoś zorientowany jakie może być maksymalne cisnienie na pompie oleju przy zimnym silniku w A4 1.8 (125 km) - ADR ? U mnie pokazuje 7 bar, niby to jest za dużo, ale jednak na zimnym silniku odpala, stopniowo słabnie i traci cisnienie na cylindrach aż zgasnie. Nie mogą zdiagnozować awarii czy pompa czy uszkodzone popychacze ?

Pozdrawiam Tomasz :a4fan:

Opublikowano

Wartosci kontrolne ciśnienia oleju

wg ksiazki "Sam naprawiam...:

ADR

Cisnienie wlączenia - 120-160 kPa

Bieg jałowy 100-350 kPa

3000 tys. obr. 500-700 kPa

Pisz dalej jak wyglada sprawa.

Pozdro!

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za wiadomość !

Czyli można wnioskawać, że pompa podaje za wysokie cisnienie przy zimnym silniku ! Czy jeśli cisnienie w pompie będzie za wysokie mogłoby dojść do uszkodzenia popychaczy zaworowych ? Według mechaników 7 sztuk jest sztywnych i nie można ich wcisnąć ! Ale dzisiaj rano po przestoju odpalił i pracował równo - tak twierdzą mechanicy ! :frown:

Opublikowano

Popychacze powinny siąść samoczynnie gdy są za mocno napełnione.

Opublikowano
  • Autor

Ciekaw jestem czy zbyt duże cisnienie może uszkodzić popychacze ?