Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Castrol Magnatec/Motul/Liqui Moly ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi: . Mam pytanie (wiem że było na ten temat milion razy). Jaki wybrać olej: ? CASTROL MAGNATEC , MOTUL czy LIQUI MOLY ? Silnik 1.6 [ANA] 2000r. przebieg 200 tys. km. Dodam że nie wiem czym zalewał "HELMUT" ja zrobiłem 10 tys. km. na CASTROLU MAGNATEC ale słyszałem że MOTUL bije Castrola na głowe i mam dylemat. Kiedyś do AUDI 80 miałem lany LIQUI MOLY i było super. Proszę o podpowiedź.

Drugie pytanie: mam 10W-40 CASTROL MAGNATEC czy mogę zalać 5W-40 ? I jakiej Firmy Castol , Motul czy Liqui Moly ? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Dodam że w tym tygodniu czeka mnie wymiana oleju i mam dylemat. Słyszałem dużo "złego" na temat Castrola i dużo dobrego na tema Motula, a przy okazji mam pewne dobre doświadczenia z Liqui Moly.

I jeszcze takie "głupie' pytanie : Jaką specyfikację/normę potrzebuje tan silnik według VW ?

Opublikowano
  • Autor

Wiem że jest wątek na ten temat nawet więcej ja potrzebuje kilka "przekonujących" odpowiedzi żeby zmienić Castrola na Motul lub na Liqui . I tylko tyle. A najbardziej interesuje mnie to czy mogę zmienić z 10W-40 na 5W-40.

Przypuszczalnie zaleje Castrola tylko czy mogę zalać teraz 5W-40 ? ( w tym tygodniu jadę na urlop i dość długa trasa mnie czeka i chce wymienić przedtem oliwe)

Opublikowano

zostan przy 10w40,bo jak zalejesz pełny syntetyk to moze sie silnik rozczelnic bo ci wypłuka wszystkie nagary,wlej magnateca 10w40 ewentualnie mobil 1 10w40 i bedzie OK,ja jestem zmuszony jezdzic na 15w40 bo poprzedni wlasciciel zalal z niewiedzy taki olej,a boje sie zalac połsyntetyk zeby mi uszczelniacze nie polecialy ale nie narzekam nawet jak zimny silnik nie slychac stuków

Opublikowano

Zrobiłem jakieś 10000km na Liqui Moly 5w-40, przed wymianą oleju silnik się pocił, co prawda była stara uszczelka pod pokrywą zaworów więc ją wymieniłem i na razie żadnych niepokojących wycieków nie zauważyłem. Samochód był kupiony we Francji i nie przypominam sobie jaki olej był wlany przed moją wymianą ale na pewno nie LM. O ile się nie mylę (ale do końca nie jestem pewien) Liqui Moli 5w-40 jest olejem o przedłużonym czasookresie użytkowania, co prawda w książce pt. "Sam naprawiam samochód" autor stwierdził, że w samochodach (chyba) produkowanych do 1999 w/w olejów się nie stosowało, jednak ja zalałem nim silnik, gdyż spotkałem się ze stwierdzeniem, że dla silników z doładowaniem ten typ oleju jest wskazany.

Opublikowano
  • Autor

Ja mam niedawno wymieniane uszczelniacze zaworowe i pierścienie(pierścienie były zapieczone bo HANS w Niemcowni mienił oliwe co 30-35 Kkm. i było tyle syfu w silniki że głowa boli,syf dostał się na pierścienie i się zapiekły-tak wygląda sprawa tzw. "LONG LIFE") Przed wymianą brał ok 1 litra oleju na 1000km. teraz nie bierze nic. Zalałem go Castrolem 10W-40 i teraz nie wiem czy lepiej nie będzie jak jednak nie będę kombinował tylko znowu naleje "SEMI" i będzie ok. Tylko tyle nasłuchałem się dobrego o MOTULU, a z LM mam doświadczenie z Audi 80 (olej od wymiany do wymiany był cały czas czyściutki,nie czerniał wogóle) Ale chyba naleje Castrola takiego jaki mam teraz i będzie spokój. Dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano

Lej LM. Bo jest bardzo dobry i wersja z MoS2 jest jeszcze lepsza.

Są serwisy w Polsce, które na dźwięk słowa Motul odkładają słuchawkę, bo to żadna rewelacja, tylko ma dobrą reklamę na forach :wink4:

Opublikowano

Lej LM. Bo jest bardzo dobry i wersja z MoS2 jest jeszcze lepsza.

Są serwisy w Polsce, które na dźwięk słowa Motul odkładają słuchawkę, bo to żadna rewelacja, tylko ma dobrą reklamę na forach :wink4:

f*ck Me Mama! A czego wiecej chciec jak nie reklama na forach???? Kazda firma marzy o tym w snach! Wiekszej głupoty nie slyszałem.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki koledzy za odpowiedzi. Leje Castrola Magnatec 10W-40 tak jak miałem do tej pory,lepiej nie kombinować.

Można zamknąć temat.

Opublikowano

Jak masz z pewnego źródła Castrola to lej bo ostatnio wpadli goście co podrabiali i sie okazało, że ponad 30% olejów na polskim rynku to podróby

Opublikowano
  • Autor

Zalałem Castrolem a z jakiego źródła jest tego nawet najstarsi górale nie wiedzą. Ostatnio miałem z tego samego sklepu i było ok. Czy taką "podróbkę" można w jakiś sposób poznać?

Opublikowano

Zalałem Castrolem a z jakiego źródła jest tego nawet najstarsi górale nie wiedzą. Ostatnio miałem z tego samego sklepu i było ok. Czy taką "podróbkę" można w jakiś sposób poznać?

Nie rozpoznasz :mysli:

Opublikowano

dlatego bierzcie Motula od dzika i bedzie pewność, że jest ori i rozlewany we Francyji.

Opublikowano
:mysli: czyżby ktoś nie pisał, jakiś czas temu o reklamie?