Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Problem z uciekającym tyłem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem wczoraj audi A4 B5 AFN avant i mam pewien problem.....

Samochód ma strasznie miękkie zawieszenie - myślałem ze niemieckie samochody mają je raczej twarde....

I przy przekdościach rzędu 100 km/h ucieka mi tył samochodu wchodzac w łagodny zakręt z prędkościa ok 60-70 mam wrażenie ze zaraz zrobie 180 stopni....

Co to może być? sory jeżeli jest to jakis banał typu amorki do wymiany ale jestem jak na narazie zielony w tym temacie:)

Z góry dzięki za odp.

Opublikowano

Było na forum wiele razy na ten temat. Zacznij od wymiany amorków na nowe, szczególnie z tyłu :thumbdown:

Opublikowano
  • Autor

ok dzięki za odpowiedz. Sory ale tak na szybko szukałem w szukajce i nic nie znalazłem więc założyłem nowy temat.

Opublikowano

sprawdź tuleje tylnej belki, jak one sa wybite to tył wyprzedza przód na zakrętach

Opublikowano

Zacznij od wizyty na stacji diagnostycznej: sprawdź zużycie amorków + stan tulei + sprężyny (czy czasami nie pękła).

Opublikowano
  • Autor

byłem dzisiaj na wymianie opon bo przyjechalem na zimówkach. Mechanik tylko zdjął koło i powiedział że amorki do wymiany wiec to chyba to. POjade do mechanika na wymiane amorków i przy okazji jak bedza te tuleje do wymiany to wymienie

Opublikowano

sprawdź też czy nie ma nadmiernego luzu w tylnych łożyskach

Opublikowano

jak ucieka to raczej amorki będą

Opublikowano

może popatrz na zbieżność... po przy 100km/h nie powinien uciekać... :no:

Opublikowano

u mnie uciekał tył i to była wina tuleji tylnej belki , amorki raczej mają mniejszy wpływ na "pływanie" tyłu na zakrętach chociaż mogą mieć z tym coś wspólnego . Ale co do takiego zjawiska maja sprężyny ?? :mysli:edmondo jak możesz to rozwiń swoją konkluzje bo jestem ciekaw ? Łożyska też raczej niewiele maja z tym wspólnego - tak myslę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem to samo po kupnie A4.

Po wymienie amorów tył i prawego łozyska + ustawienia zbieznosci auto super trzyma sie drogi :)

Opublikowano

Ja miałem podobnie myslałem ze to amory kupiłem bez konsultacji z mechanikie.Podczas naprawy okazało sie ze to silent blocki i łozyska sie rozsypały.[br]Dopisany: 31 Lipiec 2009, 00:15_________________________________________________

u mnie uciekał tył i to była wina tuleji tylnej belki , amorki raczej mają mniejszy wpływ na "pływanie" tyłu na zakrętach chociaż mogą mieć z tym coś wspólnego . Ale co do takiego zjawiska maja sprężyny ?? :mysli:edmondo jak możesz to rozwiń swoją konkluzje bo jestem ciekaw ? Łożyska też raczej niewiele maja z tym wspólnego - tak myslę.

Moim zdaniem maja.Bo jezeli łozyska sa wyrypane to koło ma luzy podczas wchodzenia w zakret i jest to napewno odczuwalne dla wprawionego kierowcy.

Opublikowano

jak zbieżność tyłu ustawiacie w A4(B5) ??

Amorki przy płynnej jeździe i równej drodze mają bardzo mały wpływ na uciekanie tyłu.

Przy dziurach i owszem.

Najbardziej: tuleje belki, łożyka (luz można regulować) bo w A4 jest starodawny porzadny system dwóch niezlaeżnych łożysk z tyłu, no i belka sama może też być wygięta (wtedy chyba wymiana belki)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

zmienilem amorki i wszytsko gra:)

Opublikowano

zmienilem amorki i wszytsko gra:)

Też tak miałem w innym samochodzie, auto pływało i tył i przód. A winą były zużyte amortyzatory.

Jak wozi to w pierwszej kolejności trzeba sprawdzać amortyzatory.