ravq Opublikowano 31 Lipca 2009 Opublikowano 31 Lipca 2009 witam, sprawa dotyczy mojego drugiego auta, nie audika ale silniki te same więc pytanie na miejscu. Chodzi o seat alhambra 1,9 TDI, AHU. Miałem przykry przypadek, ruszyłem do przodu zapominając że stoję przed niskim słupkiem. Efekt - lekko zderzak się ugiął, ale nie uszkodzony poza lekkiem znakiem na lakierze, pękł plastik pod zderzakiem i lekko osłona pod silnikiem. Drobiazgi gdyby nie to że silnik stracił moc i głośno słychać turbinę przy przyspieszaniu. Dziwny zbieg okoliczności, że akurat po tym zdarzeniu, a zatem mam pytanie co mogło się uszkodzić i spowodować taki efekt? bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki
leoncjo Opublikowano 31 Lipca 2009 Opublikowano 31 Lipca 2009 Kolego najprawdopodobniej uszkodziłeś jakiś element dolotu.....rura, intercooler, itd... Obejrzyj dokładnie cały dolot powietrza na drodze od turbinki do silnika.
aju Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 pewnie kolega ma rację, znajomy wjechał na krawężnik u mnie na budowie, efekt był taki że auto straciło moc i kopciło na czarno... przecięty wąż od turbo idący w dół zderzaka... i szum turbo jak by miało zaraz wyskoczyć
ravq Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2009 dzięki koledzy za wskazówki, to by się chyba zgadzało, jeszcze nie miałem możliwości zobaczyć z kanału, z góry nic nie widać, ale przynajmniej będę wiedział na co patrzeć, czyli rozumiem sprawdzić dokładnie wszystkie przewody idące od turbiny?
Daimos Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 tak dokładnie sprawdź wszystkie przewody pod spodem oraz połączenia, tylko jak coś będzie uszkodzone to nie łataj, wymieniaj na nowe lub dobrą używkę
ravq Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2009 no to mam przyczynę, odkręciłem osłonę pod silnikiem i wszystko widać, przewód od interkulera a raczej kolanko uszkodzone i niestety również dziura w samym interkulerze, to kolanko to nie wiem czy jest na stałe z chłodniczką czy da się wymienić bo wtedy możnaby skleić chłodniczkę lub pospawać, czy tam jest duże ciśnienie? czy idealna szczelność jest bardzo ważna? co radzicie?
akjam Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 To kolanko czyli rura powietrza od interkulera to koszt ok. 90 pln a i sam interkuler mógłbyś gdzieś zakupić na allegro czy innnych auckjach.
leoncjo Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Ciśnienie jest blisko 1 atmosfery..... co do klejenia to musisz sam ocenić, nie widać tego więc trudno oszacować czy mozna kleić.
Rekomendowane odpowiedzi