Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Pytanko o bezpiecznik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedy jakiś czas temu zakładłaem ramki na zegary (kozak :naughty:) którą tą czynnośc oczywiście robiłem bez zapłonu to po podłączeniu licznika przestał się świecić ten licznik kilometrów (czyli przebieg i aktualnie przejechana ilość km.). Moje czynności były następujące:

Wyjąłem jeszcze raz licznik poprzez odłączenie tych 2śmiesznych kostek, poczekałem chwilę i podłączyłem jeszcze raz (oczywiście nie da się inaczej podłączyć tych kostek niż powinny być, chyba, że na siłe :D) - efekt? mierny - sytuacja się nie poprawiła.

Wiadomo, że cały ten "mechanizm" działa, bo któregoś pięknego słonecznego dnia widziałem, jak nabija mi kolejny przejechany kilometr. - ucieszyłem się .. Od jakiegoś czasu jeżdżę tak bez tego licznika kilometrów i szczerze mówiąc już się do tego przyzwyczaiłem, ale ..

Jaka to frajda jechać autem nad morze i nie widzieć ile km się zrobiło :)

Stąd moje pytanie:

Czy to jest wina bezpiecznika, skoro cały system jest sprawny (widziałem na własne oczy) ? ..

Powiem szczerze, że nie przyglądałem się szczególnie bezpiecznikom w mojej audi ale to dlatego, że kompletnie nie miałem czasu, a teraz szykuje mi się kolejny wyjazd w trasę ...

Tutaj moje kolejne pytanie:

(Zdjęcie bezpieczników wraz z opisem - chyba dobre nie?)

foto- 4e1435a56d6d89e8o.th.jpg

opis- 107234d93cfff0d0.th.jpg

Który to jest bezpiecznik, odpowiedzialny za mój problem?

/ a może to w ogóle nie jest wina bezpiecznika?/

pozdrawiam!

Opublikowano
:hi: odpowiedzialny jest bezpiecznik nr 5 ale wątpię zęby to była wina bezpiecznika o ile sie nie mylę to pod wskazaniami przebiegu jest dioda i to ona podświetla ten licznik może tam jest cos uszkodzone może cos sie wypięło jak rozbierałeś licznik
Opublikowano
  • Autor

wiesz jak ja go rozbierałem? Wykręciłem 2śrubki nad kierownicą-wyjąłem licznik między kierownicą, wypinając w tym momencie 2kostki (żółta i fioletowa o ile dobrze pamiętam), rozpiąłem plastikową szybkę (bo to na takie zaciski): potem wpiąłem i przykleiłem ramki, złożyłem platik ze sprzętem, podłączyłem 2kostki i wkładając powoli tak, aby nie zaginać kabli, przykręciłem z powrotem 2śrubki i koniec ..

Masz rację, tam jest takie coś, bo jakiś czas temu zaintrygowało mnie to. Siedziałem w domu i nagle mnie tknęło, żeby rozebrać ten cały licznik na części pierwsze ..

Zrobiłem to i złożyłem - wszystko działa, oczywiście oprócz tego :)

Czyli sądzisz że to nie bezpiecznik? mi powiedział jeden facet, że bezpiecznik to jedna z opcji, dlatego piszę na forum, bo może ktoś miał już podobny przypadek :)

P.S

TOM A4 masz taki sam kolor audioli jak moja niuńka - pięknie się na drodze prezentuje ....

P.S 2

Sprawdzę tą diodę, ale coś mi się nie wydaje, aby ona się tak nagle "spaliła" .. w sumie to są koszta rzędu 2zł, ale czy ja dobiorę teraz odpowiedni kolor?niby to czerwony ..

Zobaczę też całe otoczenie tego wskaźnika czy coś poprostu z tym się nie stało, a jak nic nie znajdę to oddam to w ręce fachowcy i tyle..

ale możecie pisać swoje sugestie

Może jeszcze jedno pytanie, skoro już tu piszę:

Czy boczki do tyłu z miejscem na głośniki normalnie pasują do drzwi?

Opublikowano

Podepnę się pod temat. Niektóre bezpieczniki mam o innych wartościach niż w opisie (na szczęście wyższych). Czy zdarzały się wersje :audi: , które miały inaczej rozmieszczone bezpieczniki?

Opublikowano

tak będą pasować

Sprawdzę tą diodę, ale coś mi się nie wydaje, aby ona się tak nagle "spaliła" .. w sumie to są koszta rzędu 2zł, ale czy ja dobiorę teraz odpowiedni kolor?niby to czerwony ..

Zobaczę też całe otoczenie tego wskaźnika czy coś poprostu z tym się nie stało, a jak nic nie znajdę to oddam to w ręce fachowcy i tyle..

przecież dioda będzie koloru białego efekt czerwieni uzyskiwany jest przez folie czerwoną [br]Dopisany: 01 Sierpień 2009, 19:31_________________________________________________

Podepnę się pod temat. Niektóre bezpieczniki mam o innych wartościach niż w opisie (na szczęście wyższych). Czy zdarzały się wersje :audi: , które miały inaczej rozmieszczone bezpieczniki?

rozmieszczenie bezpieczników w wersji B5 czy to jest I czy II lift rozmieszczenie jest takie same

co do wartości bezpieczników według mnie powinieneś założyć o takiej wartości jakie powinny być w dziale FAQ w elektryce masz podana jakie bezpieczniki

Opublikowano

1. rozmieszczenie bezpieczników w wersji B5 czy to jest I czy II lift rozmieszczenie jest takie same

2. co do wartości bezpieczników według mnie powinieneś założyć o takiej wartości jakie powinny być w dziale FAQ w elektryce masz podana jakie bezpieczniki

1. Tak sądziłem. Chciałem się upewnić :hi:

2. Taki mam zamiar. Jestem elektrykiem i takie niezgodności z natury drażnią mnie okropnie :>

Opublikowano
  • Autor
przecież dioda będzie koloru białego efekt czerwieni uzyskiwany jest przez folie czerwoną

Wystarczy, że ktoś wcześniej bawił się licznikiem i przypadkowo zerwał tą folię i już trzeba kupować inne ledy :)

troszkę się na tym znam ...

czyli to wg. Ciebie wina diody tak ?

Opublikowano

Witam, brak podświetlania nie jest spowodowane przepaleniem bezpiecznika wtedy nie swieciły by się całe zegary, po drugie wyświetlacz jest podświetlany przez 8 ledów i też wszytkie by sie raczej nie spaliły. Pozostaje rozebranie licznika i sprawdzenie doładnie obwodu podświetlania może jakiś zimny lut który rozłaczył przy rozbieraniu licznika.

Dorzucam fotkę jak to wygląda, niestety robiona telefonem.

20090801.th.jpg

Opublikowano

Wystarczy, że ktoś wcześniej bawił się licznikiem i przypadkowo zerwał tą folię i już trzeba kupować inne ledy :)

troszkę się na tym znam ...

czyli to wg. Ciebie wina diody tak ?

Takie małe pytanko wyjmowałeś już kiedyś oświetlenie w twoim liczniku jesteś pewny że są tam diody a może masz zwykłe żaróweczki :mysli: a one często padają jak się licznik wyjmuje. I jestem właśnie za tym że masz zwykłe żaróweczki ale mogę się mylić

Opublikowano
  • Autor

Bin85 - dzięki wielkie za fotę .. rozbiorę jeszcze raz licznik i sprawdzę wszystkie luty i wszystkie ledy, żarówki ..

grippen - chyba 4 razy rozbierałem licznik i widziałem i diody i żaróweczki ... :)|

sprawdzę czy to wina kabelków czy żarówek czy diody

Opublikowano

masz napewno zarowke spalona poniewaz dioda sie nie spali a bezpiecznik jest odpowiedzialny za podswietlenie calych zegarow a nie tylko wyswietlacza , do roku 97 byly dwa rodzaje licznikow jedne z samymi ledami a drugie czesc mialy na ledach a czesc na zaroweczkach od 98 wszystkie na ledach ,wiec wyciagnij licznik wymien zaroweczke i po klopocie :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

no i gitara :D wystarczy że pójdę do elektrycznego sklepu i mi dadzą żaróweczkę taką "samochodową"? czy raczej do jakiegoś polmozbytu czy coś w tym stylu ?:D

Opublikowano

dokładnie tak jak kolega darekaudi4 napisał wizyta w sklepie elektronicznym i po problemie :)

Opublikowano

"rozmieszczenie bezpieczników w wersji B5 czy to jest I czy II lift rozmieszczenie jest takie same"

To trochę dziwne co piszesz "grippen". Ja mam B5 2000r. AJM i u mnie nie wiem czy wszystkie ale część opisów bezpieczników się nie zgadza z tym co w FAQ elektryka - OPIS BEZPIECZNIKÓW B5". Np. chciałem sprawdzić czy rzeczywiście mam ten podgrzewany bębenek zamka za co niby odpowiada bezpiecznik nr 17 i u mnie nie ma tego bezpiecznika (dziwne bo nie mam centralnego z pilota) i z opisu na pokrywie bezpieczników wynika że ten bezpiecznik odpowiada za nawigację + samochód specjalny czy coś w tym rodzaju (opis jest po niemiecku i tłumaczyła mi koleżanka).

Więc jak to jest do diaska z tymi bezpiecznikami ?!

Pozdrawiam

tak będą pasować

przecież dioda będzie koloru białego efekt czerwieni uzyskiwany jest przez folie czerwoną [br]Dopisany: 01 Sierpień 2009, 19:31_________________________________________________

rozmieszczenie bezpieczników w wersji B5 czy to jest I czy II lift rozmieszczenie jest takie same

co do wartości bezpieczników według mnie powinieneś założyć o takiej wartości jakie powinny być w dziale FAQ w elektryce masz podana jakie bezpieczniki

Opublikowano

rozmieszczenie bezpieczników w wersji B5 czy to jest I czy II lift rozmieszczenie jest takie same"

To trochę dziwne co piszesz "grippen". Ja mam B5 2000r. AJM i u mnie nie wiem czy wszystkie ale część opisów bezpieczników się nie zgadza z tym co w FAQ elektryka - OPIS BEZPIECZNIKÓW B5". Np. chciałem sprawdzić czy rzeczywiście mam ten podgrzewany bębenek zamka za co niby odpowiada bezpiecznik nr 17 i u mnie nie ma tego bezpiecznika (dziwne bo nie mam centralnego z pilota) i z opisu na pokrywie bezpieczników wynika że ten bezpiecznik odpowiada za nawigację + samochód specjalny czy coś w tym rodzaju (opis jest po niemiecku i tłumaczyła mi koleżanka).

Więc jak to jest do diaska z tymi bezpiecznikami ?!

Jeżeli nie maszt tam bezpiecznika to nie masz podgrzewanego bębenka

w dziale FAQ masz opis bezpieczników zaczerpnięty z ksiązki Audi A4 sam naprawiam

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,7319.0.html[br]Dopisany: 03 Sierpień 2009, 17:30_________________________________________________jak możesz to wklej zdjęcie tej twojej kartki z tego dekielka

Opublikowano

Nie wiem czy doczytałeś "grippen" że napisałem, że u mnie ten bezpiecznik jest w ogóle inaczej opisany: "nawigacja, samochód specjalny (czy coś w tym rodzaju")".

Więc ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja mam B5 2000r. AJM i u mnie nie wiem czy wszystkie ale część opisów bezpieczników się nie zgadza z tym co w FAQ elektryka - OPIS BEZPIECZNIKÓW B5".

Pewnie masz taką samą sytuację jak ja. Poprzedni właściciel olał i dawał takie bezpieczniki jakie miał zamiast tych co w instrukcji :confused4:

Opublikowano

grippen, nadal mnie nie rozumiesz: nie chodzi mi o wartość bezpiecznika, tylko, że jest inaczej opisany: "nawigacja, pojazd specjalny".

Opublikowano

a co masz w pozycji 11[br]Dopisany: 03 Sierpień 2009, 17:51_________________________________________________

grippen, nadal mnie nie rozumiesz: nie chodzi mi o wartość bezpiecznika, tylko, że jest inaczej opisany: "nawigacja, pojazd specjalny".

ja cie rozumiem tylko zastanawiam dla czego u ciebie jest inaczej

Opublikowano

pod 11 (tłumaczyłem słownikiem online z włoskiego) jest bezpiecznik, który odpowiada za urządzenie pomiaru prędkości - więc jakby się zgadzało z FAQ a na pokrywie nie wiem bo musiałbym zejść na parking

sam już zgłupiałem: wszystkie papiery łącznie z instrukcją obsługi (wydanie z 2000r.) mam po włosku bo stamtąd było auto sprowadzone a na pokrywie bezpieczników jest po niemiecku: z opisu w książce wynika że pod pozycją 17 (tłumaczyłem słownikiem online z włoskiego) jest bezpiecznik, który odpowiada za nawigację i ogrzewanie zamków drzwi a na pokrywie, że za nawigację i jakiś pojazd specjalny...

Ale dobra koniec tej dyskusji, jutro zaniosę tą pokrywę od bezpieczników do pracy do kolegi co zna niemiecki techniczny i porównam to z tym co jest w FAQ i w tej włoskiej instrukcji obsługi i wtedy jeszcze napiszę.

dzięki grippen

Pozdro