Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Zgrzytnięcia przy włączaniu piątki :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ;)

Mój kłopocik jest następujący:

Wczoraj jadę autkiem z pracy. Zrzucałem bieg przed skrzyżowaniem i usłyszałem jakby takie uderzenie czy coś w tym stylu, Przyjechałem do domku, nie było daleko więc 5 nie zdążyłem wrzucić. Później jechałem i zauważyłem że przy włączaniu piątki następuje delikatne zgrzytnięcie :(

Jak wyłączę piątkę i włączę jeszcze raz to jest ok ale jak zmienię na inny bieg i znowu piątkę to już zgrzytnie i tak za każdym razem :( Co to może być ? Coś się poluzowało? Coś pękło czy może zaczyna się rozwalać :( ???

Brak oleju może mieć taki wpływ ? Powiem, że wszystkie biegi chodzą idealnie tylko ta piątka zgrzyta :(

Pomóżcie błagam bo aż mnie boli słuchanie tego przy każdym wrzucaniu 5. Dziś siedzę do 22 ale jutro od samego rana luknąłbym na to co doradzicie ;)

Z góry wielkie dzięki ;)

Autko z 1995r (B5). Silnik 1,9 tdi 90km 1Z. Skrzynię musiałbym sprawdzić bo nie wiem :(

Opublikowano

czyżby synchrnizator :confused:

Opublikowano

Synchronizator się skończył, do czasu naprawienia postaraj się wrzucać 5 wolniej, bo szkoda trybów.

Opublikowano

mam ten sam problem przy zmianie z 2 na 3!nie zawsze wystepuje ten zgrzyt!jak wyglada wymiana takiego synchronizatora i jaki jest koszt?slyszalem kiedys ze lepiej jest kupic nowa skrzynie poniewaz jest bardzo duzo roboty przy wymianie takiego synchronizatora(rozebranie skrzyni na czesci) i niekazdy chce sie tego podjac oczywiscie niewiem czy to jest prawda!

Opublikowano
mam ten sam problem przy zmianie z 2 na 3!nie zawsze wystepuje ten zgrzyt!jak wyglada wymiana takiego synchronizatora i jaki jest koszt?slyszalem kiedys ze lepiej jest kupic nowa skrzynie poniewaz jest bardzo duzo roboty przy wymianie takiego synchronizatora(rozebranie skrzyni na czesci) i niekazdy chce sie tego podjac oczywiscie niewiem czy to jest prawda!

niedawno wymieniałem synchronizator biegu piatego koszt samego synchronizatora to 186zł plus robocizna + olej do sktzyni, ja miałem jakiś tani łącznie wyszło mi to 600 zyla

Opublikowano
  • Autor

niedawno wymieniałem synchronizator biegu piatego koszt samego synchronizatora to 186zł plus robocizna + olej do sktzyni, ja miałem jakiś tani łącznie wyszło mi to 600 zyla

Kupiłeś w normalnym sklepie z częściami czy tylko serwis ?

Wiesz może jak to wymienić, czy też zostawiłeś u mechanika i przeszedłeś odebrać dobre?

Ja zaraz idę skrzynię wyjmować :(

Opublikowano

w zadnym sklepie nie dostałem synchronizatora. U nas jest dealer WV, ma warsztat i tam dostałem.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

ja mam podobny problem jak kloega z 1z.(mam ten sam model) tylko jeszcze przez jakis czas nie moglem wrzucic innego biegu jak 3 i 4:( jak dojechalem do domu to juz normalnie chodzila oprocz 5 (taki sam maly zgrzyt jest) moze wie ktos co to jest??? czy synchronizator i maly stan oleju moze byc przyczyna? z gory dzieki(w nastepna sobote bede z tym u mechanika wiec moze ktos cos podpowie?) pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Hej ;)

No więc moim zdaniem jest to synchronizator. Dlaczego pytasz o stan oleju? Mało miałeś?

synchronizatory w skrzyni masz 3 ( 1 i 2 - jeden synchronizator, 3 i 4 - drugi synchronizator, 5 i wsteczny - trzeci synchronizator ). Ja wymieniałem 2 synchronizatory - od 4 i 5 :( Są identyczne i kosztują w granicach 150zł jeden. Synchronizator ma za zadanie wyrównanie prędkości obrotowej wału i koła zębatego od odpowiedniego biegu tak aby mogły się podczas włączanie biegu ładnie schodzić (zazębiać), jeśli jest uszkodzony prędkości te nie są takie same a ząbki niekoniecznie pasują w siebie i wtedy jest ten zgrzyt :(

Opublikowano

dzis moge dodac ze wszystkie biegi chodza dobrze, oprocz 5:(( po prostu nie chce wejsc:( nic nie zgrzyta jak probuje. dodam tylko ze jak go kupilem niedawno to dolalem litr oleju :thumbdown::bicz: :bicz: :bicz:sroga kara dla poprzednika sie nalezy

Opublikowano
  • Autor

Wiesz nad czym się zastanawiam. Mogło stać się tak, że jak synchronizator się rozleciał to mógł kawałek gdzieś wlecieć tak, że przeszkadzał synchronizatorowi od 1 i 2 (bo tak jak już wcześniej pisałem masz 3 synchronizatory - od 1 i 2, od 3 i 4 oraz od 5 i wstecznego) i może podczas jazdy ten kawałek zleciał na dno miski i już nie przeszkadzał ;)

Opublikowano

obstawiam na synchronizator a jak u ciebie ze stanem oleju może powinieneś wymienić na nowy olej niż dolewac ja za niedługo będe wymieniał wszędzie bo to grosze i będe miał spokój

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

dzis moge dodac ze wszystkie biegi chodza dobrze, oprocz 5:(( po prostu nie chce wejsc:( nic nie zgrzyta jak probuje. d

Hej, powiem tak, natychmiast spuszczaj olej i patrz czy nie ma tam kawałków mosiężnego synchronizatora bo jak są.... to należy natychmiast przestać uzywac samochodu i do mechanika (ja w tamtym roku nie przestałem -> miałem bardzo podobne objawy jak ty; i po 1,5 miecha miałem skrzynie rozwaloną). Zresztą po założeniu drugiej po 10 miechach (czyli w tamtym tygodniu ;-() miałem takie sam objaw jak TY, po spuszczeniu oleju okazało się ze pierścień ZNOWU synchro poleciał (do skrzyni DUK: 145zł w ASO Lublinie + 500 PLN robota i 122 olej).

Na szczęście tym razem nie jeździłem z awarią i skończyło się na naprawie. Wiesz można jeżdzić do oporu i potem kupić używkę ALE nigdy nie wiesz czy to co kupisz jest OKI !!

tak czy siak: decyzja należy do Ciebie ;-)

Pozdr

Opublikowano

Robiłem synchronizatory 3 i 4 biegu dwa tygodnie temu koszt mechanik od skrzyń 800 (dwa synchronizatory i jedno koło) 400 wyrzucenie plus olej plus uszczelniacz na wale. Z tym że czeka mnie jeszcze sprzęgło bo najczęściej jak powiedział mechanik od skrzyń kiedy lecą synchronizatory to najczęściej oznacza koniec sprzęgła i fakt u mnie tarcza powoli dobija do końca. więc jeżeli chcesz dobrze to zrobić załóż jeszcze rezerwe na sprzęgło od 700 do 1200 zł komplet.

Opublikowano

Skoro sa 3 synchronizatory, pierwszy na 1 i 2, drugi na 3 i 4 i trzeci na 5 i wsteczny to co jest jak zgrzyta 2 i 3 ale 4 nie? [br]Dopisany: 21 Listopad 2007, 15:41 _________________________________________________A i zgrzyta tylko jak jest chlodno i silnik jest zimny.

Opublikowano

są 4 synchronizatory 2,3,4,5 biegu jeżeli zgrzyta przy zimnym możesz mieć niewłaściwy olej zalecany jest full syntetyk bodaj 75w/90 choć mimo to obstawiałbym kończące się synchronizatory 2 i 3 biegu