Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Nie działa EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z EGR - em nie działa. Po rozkręceniu i przeczyszczeniu próba mechaniczna ciężko ale przesuwa się zamykając i otwierając się.

Po zainstalowaniu w samochodzie i w trakcie pracy silnika nic. Komputer pokazuje ze sterownik otwiera i zamyka zawór a on ani drgnie.

Co to moze byc i jak mu pomóc ?

Opublikowano

jeśli nie drgnie będąc w pozycji cały czas zamkniętej to nic tylko się cieszyć bo to same pozytywy z tego będą więc mu nie pomagaj.

Opublikowano

Pokazuje że otwiera...a jak tam masy powietrza (MAF)...zmienaiją się potczas BS ?

....EGR...ja mialem ta że bykl wyczączony w sofcie...co powodowało rozjechane się niektórych parametrów.

Zmienilem sterownik ECU...i teraz EGR działa i silnik pracuje nieco .... bardziej miękko. Teraz potestuje sobie EGR nieco dłużej by wyłapać istotną różnicę.

....ale coś czuję, że u Ciebie przytarł się mechanicznie....i jeśli zalezy Ci na działaniu ECU, propnuje przed zakupem nowego demontaż starego i ocena od środka....no i kompiel w nafcie (lub ON) nie zaszkodzi.

Możesz zwrócic uwagę na stan przewodów podciśnieniowych.

Pozdrawia

Szycha

Opublikowano

Możesz też go mechanicznie usunąć wstawiając flansze i zaślepiając wężyki. Jedynym skutkiem ubocznym będzie trochę twardsze gaśnięcie silnika.

Opublikowano

odciecie egr powoduje: niedogrzewanie silnika(po 40 km łapał dopiero 90 stopni a w nocy gdy jest chłodno nigdy mi nie złapał), wyższe spalnie(za 50 zł ledwo 140 km robiłem) silnik był głośniejszy

plusy: czysty dolot, ociupinke wiecej mocy

Zaślepiłem Mechanicznie podkładką aluminiową, pod 2 tygodniach testowania zdjołem

i odpusciłem sobie temat EGR: bo wole zeby mniej palił,

jeślikomuś zalezy na mocy 5- 10 kuni i za to żre 1,5 x tego co normalnie to prosze, nie wiem w dodatku jak poradzi sobie z niedogrzanym silnikiem zimą

A wiadomo że diesel niedogrzany to diesel nieszczęśliwy :(

Opublikowano

Pierwsze słyszę, a jeżdżę bez EGR-a już prawie 10 tys, temp. łapie jak łapał (zarówno wody jak i oleju), pali tyle samo. Wszystkie ekologiczne gówna (egr, dpf a od przyszłego roku audi już zapowiada zbiornik na mocznik - bardziej oblatani technicznie wiedzą o co chodzi) mają się nijak na poprawę pracy silników, są tylko spełnianiem chorych postulatów pseudo-ekologów

Opublikowano

no ja kolego po tescie byłem w szoku ze tyle pali i temp nie łapie i tylko to mnie skłoniło do zdjecia zaślepek mechanicznych,wkońcu po coś je zaślepiałem i ani nie zakładałem ani nie zdejmowałem ot tak na widzimisie tylko fakty przemówiły, przez 2 tygodnie jakies 1200 km było zrobione i wyszło tak jak wyszło

Opublikowano

nie widzę żadnego logicznego wytłumaczenia Twojego przypadku, jedynie to, że zaślepiłeś niedokładnie/nieszczelnie i łapał (a raczej popuszczał) powietrze. B. wielu forumowiczów jeździ bez EGR i chyba nikogo nic takiego nie spotkało (przy prawidłowym wykonaniu tej operacji)

Opublikowano

Panowie....tu jest problem do rozgryzienia ...patrz temat wątku.

A różnice EGR a brak EGRa będzie trzeba rozwinać w nowym wątku (też się chętnie podzielę)......lepiej bedzie go znaleść :szukaj:

Pakosław...... jak tam zadanie domowe odrobione?

Pozdrawia

SZYCHA

Opublikowano

no nie wiem co jest nieprawidłowego w odkreceniu zaworu od dolotu wycieciu podkładek z blachy aluminiowej, nałozeniu czerwonego silikonu ( jako usczelniacza) i przykreceniu zaworu spowrotem?? no logicznie o spalaniu i niedogrzewaniu bez egr jest popatrzeć w inne wątki bo raczej nie jestem osamotniony...przynajmniej na tym forum,moje testy nie przekonują kolegi RTOCKI

Witam.

Mam problem z EGR - em nie działa. Po rozkręceniu i przeczyszczeniu próba mechaniczna ciężko ale przesuwa się zamykając i otwierając się.

Po zainstalowaniu w samochodzie i w trakcie pracy silnika nic. Komputer pokazuje ze sterownik otwiera i zamyka zawór a on ani drgnie.

Co to moze byc i jak mu pomóc ?

kolego sprawdź elektrozawór n75,tj drożność kanałow w łebku i ewntualnie wyczyść

Opublikowano
kolego sprawdź elektrozawór n75,tj drożność kanałow w łebku i ewntualnie wyczyść

czy autor tego tematu wspomniał coś o przechodzeniu sterownika w tryb pracy awaryjnej, więc po co każesz mu grzebać przy N75 ?

wyraźnie napisał, że ciężko chodzi mechanicznie, sterownik w BS będzie pokazywał poprawną pracę tylko pod względem elektrycznego zasilenia N18 a otwarcie (lub nie) zaworu EGR (nie mylić z elektrozaworem N18) będzie widoczne we wskazaniach z MAF w ilości zasysanego powietrza w logach grupy 003,

skoro zawór EGR przy poprawnym wysterowywaniu go przez N18 nadal jest w pozycji zamkniętej to najprawdopodobniej jest on zatarty albo już wcześniej przez poprzedniego właściciela zaślepiony i podciśnienie nie może go otworzyć.

Opublikowano

Pokazuje że otwiera...a jak tam masy powietrza (MAF)...zmienaiją się potczas BS ?

SZTOMEL ...To samo mu pisałem..... ale myślę że dobitnie wyczerpująco i elegacko to opisałeś....

Tylko gdzie się podział ....AUTOR WĄTKU.....?????????

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam wszystkich.

Przepraszam, że sie nie odzywałem ale przez dwa tygodnie nie miałem dostępu do internetu.

Wiecie wakacje.

Bardzo dziękuję za wszystkie porady.

Będę go moczył w nafcie jakieś dwa dni i próbował rozruszać. Jak nie zadziała to chyba będę musiał rozejrzeć sie za nowym.

Bardzo , bardzo dziękuję za zainteresowanie.