Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Zmiana z fabrycznych na obniżające

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym prosić Was o rade. Po zamontowaniu 17 calowych kół auto stoi wyżej i nie do końca mi się to podoba. Zastanawiam się obecnie nad wymianą sprężyn. Nie chciałbym aby zawiecha zbyt mocno oberwała dlatego nie wiem czy zakładać -30 czy może jakieś mniej radykalne. :mysli:

Prosiłbym o rade i wypowiedź osób które robiły podobne mody w swoich autach. :)

Opublikowano

kolego było tego na forum sporo razy

ja polecam Gwint MTS-technix

jak założysz to uwierzysz że komfort jest i to spory na nasze polskie drogi :naughty:

nie polecam wymiany samych sprezyn -30mm do seryjnych amorków bo skonczysz tragicznie :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

Wiem że trochę tego było ale nie mogłem się postów opisujących odczucia po zmianie sprężyn.

A jeślibym nie przesiadł się na -30mm lecz mniej, też musiałbym wymienić amory ?

Opublikowano

kolego było tego na forum sporo razy

ja polecam Gwint MTS-technix

jak założysz to uwierzysz że komfort jest i to spory na nasze polskie drogi :naughty:

nie polecam wymiany samych sprezyn -30mm do seryjnych amorków bo skonczysz tragicznie :kwasny:

ja jezdzilem na obnizajacych springach -30 i ori amorkach i nic sie nie dzialo :gwizdanie:
Opublikowano

może nic

ale jak fabryka wypuszczała zawieche -20mm to amorki były o utwardzonym skoku

daje to do myślenia :hi:

Opublikowano
  • Autor

No dobra w takim razie póki co odłożę zmiany w zawieszeniu na później gdyż na dniach mam ważniejsze mody do realizacji :evil:

... ale na przyszłość co mi radzicie? Zakładając że wyminie też amorki lepiej do 17" wrzucić np. -20mm czy od razu -30 ? Czy różnica będzie odczuwalna. Używam tego auta na co dzień do jazdy po mieście i nie chciałbym obić sobie tyłka :decayed:

Opublikowano

Mam ten sam "problem" ale myślę, że jak dasz utwardzone amortyzatory to będzie żadna różnica czy -20mm czy -30mm. Przy czym -20mm trudniej jest wyrwać. Spójrz sobie jak wygląda 1BE+17' np. u kolegi o nicku topor. I kogoś kto ma -30mm. Porównaj wizulanie i zdecyduj.

Opublikowano
  • Autor

Wizualnie to o ile bym nie obniżył to i tak będzie lepiej wyglądało niż teraz. Ważne czy nie będzie za twardo :mysli:

Opublikowano

Ambro przyjedź teraz na spota

zobaczysz jak Lodówa zglebił swoją :kox: (18' fela aż oponki chowają się w nadkolu)

Opublikowano
  • Autor

a czy lodówa nie ma 17" S4 ? :mysli:

Opublikowano

teraz ma 18"

Opublikowano
  • Autor

hmmm to jeszcze ich nie widziałem :rolleyes:

chętnie bym wpadł i pogadał o zawiasach ale jak zwykle w środy nie mogę :disgust:

Opublikowano

Witam,

Przy takim zabiegu mimo wszystko polecam zainwestowanie w amortyzatory sportowe Bilstein B6 i B8 (te są skracane)

Plusy tych amorków to takie że jest w Polsce serwis i można je regenerować oraz dostosować do swoich potrzeb, ale ten zabieg możliwy jest tylko właśnie w Zerkopolu.

Do tego jakieś sprężyny i tu w zależności kto co lubi od Weiteca przez Eibacha do H&R. Ja wybrałem zestaw Bil B8 Sport + Eibach Pro Kit. Efekt można zobaczyć w dziale nasze auta. Pozdrawiam i służę pomocą.

Opublikowano
  • Autor

Rozglądałem się ostatnio za kompletnymi zawieszeniami, gwintowanymi. Wszystkie jakie widziałem miały przedział mnie więcej -30mm do -70mm. Czy są może takie które miałyby zakres ok. 0 do -40mm ? Chodzi mi o to żebym mógł sobie np. ustawić -20mm lun na zimę podnieść trochę auto. :mysli:

Opublikowano

dlatego jest gwint aby stosować od mim.-30mm dalej

mozesz uszkodzić sobie gwint jak masz na -20mm

im niżej tym lepszy komfort jazdy

Opublikowano
  • Autor

Nawet na dziurach ?

Przyznam szczerze że nie wiele wiem o gwintowanych zawiechach, dlatego tak wypytuje. :embarrassed: Za wytłumaczenie co i jak i pomoc będe wdzięczny :notworthy:

Opublikowano

kiedyś miałem możliwość pośmigać na markowych gwintach beton jak cholera

teraz śmigam MTS technix i komfort jest na polskie drogi nie jest twardo jak taczka jest sztywno i stabilnie

im bardziej opuszczasz gwint w dół tym bardziej uwalniasz sprężynę, rozciągasz ją więc ma większy skok i możliwość pracy na nierównościach

jak bardziej podniesiesz do góry to sprężyna jest ściśnięta i nie pracuje już tak miękko tylko twardo bo ma mniejszy skok

dlatego zalecane obnizenienie dla większości gwintów to przedział max 70-90mm najlepiej to 40-70mm ale to już zależy od konstrukcji samego gwinta i samochodu

takie chłopskie wytłumaczenie

:wink4:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki bardzo, właśnie takiego wytłumaczenia potrzebowałem :notworthy:

rozumiem że jeśli zamontuje gwinta i będę jeździł na -30 to tragedii nie będzie ?

Opublikowano

też zależy jaki gwint

ten co ja mam to mam optymalny zakres od -35mm

Opublikowano

Witam, koledzy a jak jest z regeneracją amorków w zawieszeniu gwintowanym? czy w ogóle jest taka możliwość czy tylko nowe? Pozdrawiam