Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHL] Problem z obrotami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich ponownie!!

Zaczynam być bliski desperacji. Moja audi silnik ahl 1.6. doprowadza mnie do obłędu. Już mówię w czym jest problem.

Oddałem auto do mechanika z problemem rozrusznika i to zostało naprawione , przy okazji powiedziałem żeby sprawdzili obroty bo cos sie z nimi dzieje od dłuższego czasu. Po podłączeniu do komputera orzekli że jest walnięty czujnik Halla i go wymienili. Po zaplaceniu i odebraniu auta stwieerdzam co następuje. Jadę autem i obroty przy wrzuceniu na jałowy spadają powoli do 1500 a potem znowu powoli do 1250 i tak do 1050, stojąc na światłach lub zatrzymując sie zachowują się różnie tzn. albo 1050 albo normalnie 900-950 albo 1500. I to różnie bywa. Co z tym zrobić?? Nikt mi nie potrafii pomóc. W zielonej górze raczej trudno o dobrego mechanika znającego sie na rzeczy i dlatego pytam i proszę o pomoc. Może ktos mi poradzi lepszego mechanika albo może ktos cos poradzi. POdłączenie do komputera widzocznie nic nie wykazało. POMOCY ;(

Opublikowano

może trzeba przeczyścić przepustnice

Opublikowano
  • Autor

była czyszczona ale nie wiem czy była adaptowana. Ale raczej tak. i nadal nic!! A powiedziałbym że po wymianie Halla jest gorzej niż wcześniej. Bo Wcześniej jak sie rozgrzewał do 90 to było raczej dobrze tylko troche falował pomiędzy 900 a 950.

Opublikowano

miale AHL i ten sam problem-walniety czujnik wolnych obrotow-to jest ten element,do ktorego podpieta jest kostka w przepustnicy-wymiana czujnika,ale ja polecam calej przepustnicy,ja kupilem zamiennik i do tej pory nowy wlasciciel nie narzeka na ten problem,ponad rok :wink4:

Opublikowano
  • Autor

tzn. Kolego co ci siędziało?? Ile wymiana - jaki koszt??

Opublikowano

obroty skakaly w dol i gore-czasem zatrzymywaly sie na 4tys,podczas jazdy bylo w porzadku,ale po wcisnieciu sprzegla curk z obrotami-jak zgasilem silnik-ciezko bylo odpalic,kazdy radzil czyscic przepustnice-robilem to ,ale to daje polowiczny skutek,bo problem powracal,wiec kupilem na ebayu calo przepustnice i po klopocie-koszt-nie pamietam vtu masz linka http://shop.ebay.co.uk/?_from=R40&_trksid=p3907.m38.l1313&_nkw=throttle+body+audi&_sacat=See-All-Categories

sam wymienisz i zaadaptujesz Vagiem,albo ktos Ci z regionu pomoze... :wink4: 1,6 -to prosta konstrukcja.... :naughty::wink4::decayed:

Opublikowano
  • Autor

TYlko mi nie gaśnie i nie mam problemów z odpalaniem. POzatym jeździ sie normalnie tylko te obroty no i spalanie od razu większe w mieście nawet 15 litrów potrafi spalic a latem czyli teraz 13.

No i obroty mi nie skaczą do 4000 tylko przy wrzucaniu na luz albo zmianie biegów jak spadają do spadajądo 1500 i potem powoli dalej do 1050. I tu jest problem a tam potem falują lub czasami zatrzymują sięna 1500 ijuż.

Opublikowano

falowanie obrotow-to szerokie pojecie,ale przyczyna ta sama-przepustnica,ja polecam wymiane-rob ,jak uwazasz-mialem ten sam silnik i pomogla wymiana,wiem,ze kazdy patrzy,zeby naprawic,jak najtanszym kosztem,ale mozesz stracic wiecej na mechanikow-ktorzy powiedza to samo,lub beda szukac przyczyn gdzie indziej ,a problem dalej pozostanie-tylko wymiana modolu,lub calej przepustnicy :wink4:

Opublikowano
  • Autor

dzisiaj wymienili mi przepustnice. Mechanik powiedział że trzeba troche pojeździć i się wyreguluje. Pozatym chcem nadmienić że obroty nie schodzą mi prawie wogóle czyli raz na godzinę jazdy po mieście poniżej 1500. No i wcześniej wymienili mi czujnik Halla. i też to nic nie dało. Czy to prawda że trzeba troche pojeździć żeby sie przepustnica ustawiła no i czy to normalne ze teraz nie schodzi poniżej 1500 obrotów??

Opublikowano

Witam!

Miałem ten sam problem.

Spróbuj wyczyścić przepustnicę i przepływomierz przede wszystkim.

Potem odłącz akumulator na 15 minut.

Po tym czasie załącz akumulator i włącz stacyjkę, ale nie odpalaj na ok 2 minuty.

Potem wyłącz stacyjkę i i ponownie ją przekręcając normalnie odpal samochód.

U mnie w przepływce elementy miedziane ( jakieś czujniczki) były zawalone śniedzią.

Wyczyszczenie rozwiązało problem.

Przyczyn może być wiele, u mnie czyszczenie przepływki pomogło.

Pozdrawiam

Opublikowano

Spróbuj wyczyścić przepustnicę i przepływomierz przede wszystkim.

Damian-przeciez samuraj wlozyl nowa przepustnice-jest czysta od nowosci...

dzisiaj wymienili mi przepustnice. Mechanik powiedział że trzeba troche pojeździć i się wyreguluje. Pozatym chcem nadmienić że obroty nie schodzą mi prawie wogóle czyli raz na godzinę jazdy po mieście poniżej 1500. No i wcześniej wymienili mi czujnik Halla. i też to nic nie dało. Czy to prawda że trzeba troche pojeździć żeby sie przepustnica ustawiła no i czy to normalne ze teraz nie schodzi poniżej 1500 obrotów??

tak,to prawda-jesli masz dostep do Vaga-zresetuj kompa Vagiem,i trzeba jeszcze troche pojezdzic-obroty beda wariowac,ale zacznie sie to uspokajac-komputer musi nazbierac nowych danych po to,zeby ustawic wszystko jeszcze raz,u mnie,chyba ze trzy razy resetowalem kompa i "zbieralem dane"-potem sprzedalem auto,ale koles mieszkal kilka domow dalej,nie narzekal,choc wiedzial o problemie-nic takiego sie nie pojawialo,teraz auto ma kto inny i tez nie ma problemu-jakies poltora roku...
Opublikowano
  • Autor

No właśnie tak jest obroty wariują. Ale już powoli widzę stabilizację i chyba wszystko będzie ok. Pozatym byłem wczoraj jeszcze raz u mechanika i powiedział żebym pojeździł i powinnobyc dobrze. Dzieki za odpowiedz.[br]Dopisany: 02 Wrzesień 2009, 07:46_________________________________________________Mam takie pytanie. Jeżdżę po wymianie przepustnicy już tydzień. zrobiłem około 140 km. I nadal mi wariuje. Najlepsze jest to że czasami spada do 1100 obrotów i jak jade na jałowym z górki to tak tam sobie faluje. Jak się zatrzymam i stoję chwilę to dopiero spada do 900 obrotów. Czy to się jeszcze ustawi - troche cierpliwości czy jednak to nie jest przepustnica??

Opublikowano

poczekac,ale sprawdzic,czy nie lapie gdzies jakiegos lewego powietrza tez by nie zaszkodzilo...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Nadal jest to samo. Czasami schodzi na dobre obroty a przy odpalaniu po nocy skacze mi i utrzymuje się na 2 tys obr. Mechanik dzisiaj wymieni mi przepustnice na oryginalną bo mówi że to chyba wina zastępczej przepustnicy (nie ori). Ale nie wiem już co mam o tym wszystkim myśleć. Jak mu powiedziałem o czujniku niskich obrotów to powiedział że to napewno nie to. Zaczynam tracić cierpliwość bo ile można jeździć do mechanika :kox:[br]Dopisany: 14 Wrzesień 2009, 08:42_________________________________________________Już jest wszystko ok. Nie wiem co zrobił ale powiedział że użył kilku swoich sztuczek i już jest dobrze - a pozatym zamontował mi moją starą przepustnice i jest ok - a nawet lepiej bo cały czas mi schodzi do 900 obrotów :gwizdanie:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

miałem podobny problem silnik trzymał do 3000 czasem 4000 obr jak było lepiej obroty falowały pow 1000 i nie spadały tak jak powinny problem tkwił w czujniku temperatury cieczy chłodzącej po wymianie chodzi igła

Opublikowano

-czujnik hala

-wyczyscic przepustnice , pozniej ja zaadaptowac

-czesto zdarza sie ze zaptchaja sie katalizatory w tych modelach