Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Co jest nie tak z turbinami BRD ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy komuś udało się ustalić co jest przyczyną późnego wstawania niektórych turbosprężarek z silnika BRD. Jak wiemy to turbo idealnie nadaje się do wzmocnienia silników na moc w okolicach 200Km, dlatego bardzo często jest stosowane do modyfikacji silników 1,9 i słabszych 2,0TDI. Niestety większość tych turbin jest wadliwych i zaczynają pompować powyżej 2 tys obr. Czy kos rozwiązał ten problem???

Ja w swoim aucie też ma to turbo i zauważyłem ciekawą rzecz. Po założeniu turbosprężarki reszta silnika był seryjna no po za pompkami AL. Turbo wtedy pompowało 1,4bara przy 2 tyś więc bardzo ładnie (log poniżej). Obecnie w aucie wyczyściłem kolektor dolotowi i EGR wywalając jego wnętrzności po za klapa gaszącą. Zrobiłem początek wydechu mniej więcej o długości 1 metra od samej turbiny o średnicy 63mm ( 2,5") bez kata. Po tym zabiegu turbo pompuje bardzo równo ale już wstaje dużo gorzej. Myślę że po odetkaniu wydechu powinno być na odwrót??

Prosze również o wklejenie logów przez osoby które używają to turbo dla porównania.

Log przed zmianami

aed37e146dfc935dm.jpg

Log po zmianach

26f97af37f0a6babm.jpg

Opublikowano

u mnie tez tak wstaje powyzej 2 tyś myslałem ze tak ma byc :confused4: :confused4:

Opublikowano

Jak pisalem wczesniej ze wiekszosc znanych mi egz BRD ma laga z dolu to zaraz ktos pisal ze on ma super napedzajaca sie turbine i podtekst byl czytelny ze soft do d....

Mozna w programie poprawic jej napedzanie ale naprawde wydaje mi sie ze to zalezy albo od egz turbiny albo od sily podcisnienia ktore mamy w aucie. Tam jest wieksza gruszka i chyba wymaga mocniejszego zasysu.

Tak czy siak w 70% BRD lag z dolu jest mocno odczuwalny

Opublikowano

1bar przy 1700obr to żaden lag przy tej turbinie.

Z tymi podciśnieniami to masz racje bo coś w tym jest.

Opublikowano

Moja wstaje 2000-2100tys. w porownaniu do BLB ( 1800tys.) to duza roznica.Plus jest taki ze jak juz wstanie to ciagnie rowno az pod czerwone pole a ta w BLB zdychala juz przy 3500 tys.

Jesli mam byc szczery to chyba wszystkie BRD ktorymi jechalem , a bylo ich z 10 tak wstawaly :rolleyes:

Opublikowano
  • Autor

Moja wstaje 2000-2100tys. w porownaniu do BLB ( 1800tys.) to duza roznica.Plus jest taki ze jak juz wstanie to ciagnie rowno az pod czerwone pole a ta w BLB zdychala juz przy 3500 tys.

Jesli mam byc szczery to chyba wszystkie BRD ktorymi jechalem , a bylo ich z 10 tak wstawaly :rolleyes:

A możesz wkleić log kanału 11 dla porównania.

Opublikowano

Jarol nie :tongue4:.........

.....bo nie umie tego zrobić a co dopiero przeczytac to co wkleiłeś wyżej ( równie dobrze mogło by to być po chińsku ) :wink4:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jeśli nadal potrzebujesz referencji w grupie 011, to proszę:

http://img98.imageshack.us/img98/9547/d011.jpg

Opublikowano
  • Autor

Jeśli nadal potrzebujesz referencji w grupie 011, to proszę:

http://img98.imageshack.us/img98/9547/d011.jpg

Z twojego logu widac że masz ponad 1,4 bara przy 2 tys obr, wieć turbo bardzo ładnie wstaje z dołu.

Opublikowano

Z twojego logu widac że masz ponad 1,4 bara przy 2 tys obr, wieć turbo bardzo ładnie wstaje z dołu.

No tak, ale zobacz, co się dzieje do 2k

Opublikowano
  • Autor

Jak dla mnie to twoje turbo bardzo ładnie z dołu wstaje a poniżej 2 tyś nie ma mozliwości żeby dmuchało lepiej.

Opublikowano

a ja slyszalem ze 99% turbin na rynku [nowe do kupienia na allegro] to odrzuty z testow jakosci ... [poprostu ich nie przeszly]

Opublikowano

nie wiem jak to jest z tymi "odrzutami" ja kupilem na allegro i trafiłem na egzemplarz z książkowymi parametrami :)

Opublikowano
  • Autor

nie wiem jak to jest z tymi "odrzutami" ja kupilem na allegro i trafiłem na egzemplarz z książkowymi parametrami :)

To wklej log dynamiczny kanału 11 na 4 biegu.

Opublikowano

od kogo brałeś?? , karambol?? :cool1: :gwizdanie:
Opublikowano

od kogo brałeś?? , karambol?? :cool1: :gwizdanie:

MOze od auto-max72 bo ja tez od niego bralem i miale male perypetie z ta turbinka alu to juz historia w koncu kupilem uzywka od jaro4444 i jest ok :good: