SirPablitto Opublikowano 4 Września 2009 Opublikowano 4 Września 2009 W tym tygodniu bylem na drugim przeglądzie swojej sekwencji w mojej A4. Gazownik wymienili filtr fazy ciekłej oraz lotnej, podlaczyl auto pod komputer, poustawiał mapy, kazal sie przejechać kilka kilometrów, znowu podlaczyl pod komputer i znowu cos regulowal. Kiedy odjezdzalem samochód zgasł mi za pierwszym razem ale nie zwróciłem na to większej uwagi. Natomiast juz dwa dni później rano kiedy zapaliłem strasznie sie trzepał i dlawił na benzynie i wogóle nie miał mocy (zawsze za pierwszym razem gaśnie). Po przejściu na gaz jest idealnie, kiedy silnik sie zagrzeje i przelacze na benzynę tez jest ok. W czym tkwi problem? Jakaś nieszczelność?
juby_p Opublikowano 4 Września 2009 Opublikowano 4 Września 2009 Z tego co piszez to twój gazownik niema pojęcia o ustawianu mapy bo jesli dobrze rozumiem nierobił tego jeżdżąc z tobą tylko cos pogrzebal ty sie przejechałeś i on znów cos pogrzebał ale dno.
SirPablitto Opublikowano 4 Września 2009 Autor Opublikowano 4 Września 2009 Nie wydaje mi się... na tym to oni raczej sie znają. Chyba jakaś inna kwestia. Mapy przecież, z tego co wiem, nie trzeba koniecznie ustawiać podczas jazdy.
juby_p Opublikowano 4 Września 2009 Opublikowano 4 Września 2009 nie trzeba koniecznie ustawiać podczas jazdy Moim zdaniem bzdura. A nawet jak jest taki sposób (a wiem ze jest tylko trzeba jeździc na benzynie i potem na gazie i centralka zbiera sama punkty np. Agis OBD/CAN) to jest mało skuteczny. Wytłumacz mi jak zrobic mapę w różnym zakresie czasów wtrysków i podciśnienia na postoju??? Jaka masz instalke?
SirPablitto Opublikowano 4 Września 2009 Autor Opublikowano 4 Września 2009 Mam Diego. Ostatnim razem tez tak ustawiał i było git. Teraz kazał mi jechac na 3,4 i 5 biegu w przedziale 2200-2800 obrotów i później coś ustawiał jeszcze (ale nie w trakcie jazdy). To Twoim zdaniem na 100% kwestia zle ustawionej mapy? Jakoś nie jestem do końca przekonany.
juby_p Opublikowano 4 Września 2009 Opublikowano 4 Września 2009 http://www.kme.com.pl/pdf/InstrukcjaAkme-2.12_PL.pdf poczytaj i zobacz tam chyba jest troche wiecej czynności niż wykonałeś. może byc tak że te parametry poczatkowe co wychodzą z autokalibracji sa cos nietak i czasy wtrysku na jałowym sa rozjechane dlatego auto chodzi na gazie bo sie zadaptowała mapa a na benzynie niebedzie działac bo stałe adaptacji są złe dla benzyny.
SirPablitto Opublikowano 10 Września 2009 Autor Opublikowano 10 Września 2009 Samochód odebrany od gazownika. Byl tam 2 doby, wszystko sprawdzili. To nie kwestia zle ustawionych map ani nieszczelności. Stwierdzili ze pompa paliwa powoli siada (za małe ciśnienie na wtryskach) i stad ten efekt. Niweluje go pewien zabieg przed pierwszym uruchomieniem, a mianowicie przekręcenie stacyjki bez zapalania, powrot do pozycji zero i dopiero odpalenie - wtedy jest ok. I map nie trzeba usawiac podczas jazdy, wszystko zależy jaką sie ma instalacje. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów i dziękuje za wszystkie sugestie.
Rekomendowane odpowiedzi