Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Funkcja odprowadzania do domu w B5?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:

Tak jak w temacie... dało by się coś takiego dorezać w naszych padlinach? :cool1:

Opublikowano

a na czym to polega bo ja nie rozumię

Opublikowano
  • Autor

po zamknięciu samochodu z pilota halogeny świecą Ci jeszcze dłuższą chwilę :wink4:

Opublikowano

Ciekawe może jest taka opcja fajnie by było

Opublikowano
  • Autor

wydaje mi się że trzeba by jakimś opóźniaczem zarzucić ale elektryki to znam tylko podstawy więc czekam na wypowiedzi znawców tematu :tongue4:

Opublikowano

Gdzieś juz ten temat był :mysli: i mędrcy cos tam wymyślili o ile pamietam

Opublikowano
  • Autor

Kowi jak znajdziesz to podrzuć bo powoli zaczyna mi brakować pomysłów więc muszę kombinować :polew::naughty:

Opublikowano

trzeba by było zrobić układ czasowy po którym by było np 15 sekund +plus na światła

Opublikowano
  • Autor

w b6 to było w opcji ale w b5 już chyba nie :mysli:

może ktoś taki układ by potrafił prosty zrobić :cool1:

Opublikowano

Przedstawiam schemat, jest chyba nawet na forum w temacie o domykaniu szyb, ale do rzeczy przede wszystkim musimy mieć impuls w tym wypadku masy (ale można by też przerobić układ na +)w momencie zamykania samochodu wtedy zostaje załączony przekaźnik a jego styki załączają światła, czas świecenia można dobrać zmieniając wartości rezystorów lub kondensatora.

16761732.th.jpg

Jeszcze jeden prościutki układ tym razem sterowanie impulsem +12V, im większa pojemność kondensatora tym dłuższy czas świecenia, tranzystor praktycznie dowolny NPN, koszt układu nie wielki kilka zł z czego najdroższy jest przekaźnik pozostałe elementy groszowe sprawy.

96478198.jpg

Co do podłączenia to najgorzej będzie wyszukać impulsu w chwili zamykania samochodu, przy niefabrycznym alarmie jak i centralnym raczej nie będzie problemu bo większość ma właśnie takie wyjścia, gorzej z fabrycznym centralnym wtedy trzeba by szukać impulsu gdzieś w pompce centralnego.

Opublikowano

w co trzeba by się wpiąć i oczywiście koszt zrobienia takiego układu [br]Dopisany: 09 Wrzesień 2009, 14:46_________________________________________________Marcin ile byś chciał za zrobienie takiego układu płace od zaraz :decayed: bo umnie z dostaniem takich części to jest krucho

Opublikowano

ja tez sie na to pisze daj znać może zrobimy grupowe odprowadzenie :naughty:

Opublikowano
  • Autor

ja mogę być nawet skarbnikiem :decayed:

myślałem by wpiąć się z tym w zasilanie z postojówek w tym wypadku moc idzie na ledy.. te migają przy zamykaniu auta i najlepszym rozwiązaniem było by gdyby zamiast zamigania zapaliły się na dajmy na to 15-20 sekund :mysli:

Opublikowano

[/size]_________________________________________________Marcin ile byś chciał za zrobienie takiego układu płace od zaraz :decayed: bo umnie z dostaniem takich części to jest krucho

ja tez chce

Opublikowano

Takie układy są sprzedawane gotowe jako domykanie szyb tylko nie chodzi mi o mikroprocesorową centralkę bo ona wykrywa przeciążenie tylko własnie prosty układ czasowy który po podaniu impulsu włącza siłownik szyby na kilka sekund i wtedy zamiast do silnika podłączamy się do żarówek którychkolwiek chcemy i mamy już ładną choinkę z samochodu. :kox:

Jak znajdę to wrzucę link do aukcji

Opublikowano
  • Autor

ok bin85 :naughty:

ja i rzesza fanów liczymy na Ciebie :decayed:

Opublikowano

Wprawdzie nie o to mi na początku chodziło ale znalazłem troszkę lepszy bo ma sterowanie masą jak i plusem oraz regulowany czas podtrzymania i mamy już to zapakowane w ładną obudowe a i koszt nie wielki.

http://allegro.pl/item737118083_przekaznik_czasowy_zwloczny_uniwersalny.html

Musimy tylko określić przy kupnie jaki typ chcemy czyli po podaniu krótkiego (1-2sek)impulsu + lub - przekaźnik się załancza na określony czas. Ale to już każdy indywiadualnie musi sobie poszukać u siebie impulsu sterującego, możliwe że niektóre niefabryczna alarmy mają już jakąś funkcję komfort i impuls jest nie przez sekunde tylko kilkanaście wtedy wystarczy wpiąć sie zwykłym przekźnikiem i gotowe.

Opublikowano
  • Autor

bin jesteś wielki :notworthy:

na pewno sobie dorezam :decayed:

Opublikowano

ja tez sie biorę fajny szpan na spocie będzie dzieki :notworthy:

Opublikowano

Ja mam to u siebie zrealizowane w inny sposób - Ledy w reflektorach przednich "odprowadzają" mnie do domu - są podłączone do lampki kabinowej przez przekaźnik i świecą się ok. 30 sek po otwarciu samochodu z pilota. Gdy nacisnę przycisk "zamknij" - gasną. Takie rozwiązanie mi całkowicie odpowiada - u siebie możecie zrobić tak samo z halogenami.