Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Jak uratować zawias przednich drzwi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak oto poczyna sobie rdza z dolnym zawiasem przednich drzwi strona kierowcy (od strony pasażera jest dużo lepiej):

zawias.jpg

Jak to zabezpieczyć bez wizyty u blacharza/lakiernika i bez zdejmowania drzwi?

Opublikowano

Myślę ze smar nie pozwoli sie dostawać wodzie (przynajmniej na jakiś czas)do zawiasu i go ochroni :wink4:

Raczej poszukałbym przyczyny tzn zbierającej się tam wody :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Raczej poszukałbym przyczyny tzn zbierającej się tam wody :mysli:

Przyczyna jest prosta i równocześnie nieusuwalna. Wylot odprowadzenia wody z szyberdachu powyżej zawiasu.

No ale co z tą rdzą. Popapram smarem, ale rdza pod spodem zostanie. Pytanie jak odrdzewić?

Opublikowano

Zapuść środkiem typu WD 40 a następnie popsikaj wszystkie zawiasy takim smarem jak w tym linku lub innym podobnym http://moto.allegro.pl/item714733953_wurth_smar_bialy_polstaly_hsw_100_do_zawiasow.html. Smar ten stosowałem u siebie i ładnie zabezpiecza przed wodą.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki rikardo.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ten sam problem dręczy i mnie! to musi być powodem dla czego drzwi od strony kierowcy nie domykają się precyzyjnie. Są trochę opuszczone

Opublikowano
  • Autor

Zadziałałem WD40 a na to smar w sprayu do zawiasów. Taki biały. Elegancko działa.

Od dwóch tygodni mam za to problem ze świszczącymi drzwiami od kierowcy :(:disgust:

Opublikowano

musisz ustawic ramkę drzwi. Jest na forum opisane jak to zrobic.

Opublikowano
  • Autor

musisz ustawic ramkę drzwi. Jest na forum opisane jak to zrobic.

Tak zrobię :hi:

Opublikowano

sprawdź też czy nie masz luzu na dolnym zawiasie i przez to opuszczonych drzwi

Opublikowano

sprawdź też czy nie masz luzu na dolnym zawiasie i przez to opuszczonych drzwi

Dokładnie tak jak radzi kolega przyczyną szumu może być luz na zawiasach. U mnie luz nie występował przy otwartych drzwiach i dopiero wyczułem go gdy drzwi się przesunąłem w kierunku środkowego słupka w położenie tuz przed ich zamknięciem i wówczas poruszaj nimi. Jak masz luz to nie ruszaj ramki a raczej zachodzi konieczność wymiany zawiasów.

Opublikowano

Zadziałałem WD40 a na to smar w sprayu do zawiasów. Taki biały. Elegancko działa.

Od dwóch tygodni mam za to problem ze świszczącymi drzwiami od kierowcy :(:disgust:

Problem wystąpił po wpuszczeniu WD40 i nasmarowaniu zawiasu smarem ?

Opublikowano

od czasu do czasu wpuszczam w zawiasy troche oleju silnikowego i calosc kljstruje smarem (wszystkie ruchome el). to samo tyczy sie tylnej klapy i maski. takie zabiegi to podstawa. nie ma mowy o rdzy czy opuszczeniu sie drzwi.

Opublikowano

Przypuszczalnie WD wypłukało rdze i kurz. Ja jak zapuściłem zawias WD to wyciekało z niego w kolorze rdzawym przez kilka dni.

Opublikowano
  • Autor

Nie. WD40+smar zastosowałem pod koniec września. I wszystko było git. Zaczęło świszczeć jakieś 2 tygodnie temu. Powyżej 90km/h to już tak jak bym miał otwarte okno ;(

Niestety parkuje cały czas przed domem wzdłuż ogrodzenia. Auto jest pochylone, tak że strona pasażera jest na chodniku (te 10cm wyżej). Więc zawsze jak pada deszcz to cała woda z szyberdachu wylewa się tym wypływem który jest po stronie drzwi kierowcy (pierwszy post). No i automatycznie leje się po zawiasie dolnym. Będę musiał się tym zawiasom przyjrzeć w takim razie.

Opublikowano

Nie. WD40+smar zastosowałem pod koniec września. I wszystko było git. Zaczęło świszczeć jakieś 2 tygodnie temu. Powyżej 90km/h to już tak jak bym miał otwarte okno ;(

Niestety parkuje cały czas przed domem wzdłuż ogrodzenia. Auto jest pochylone, tak że strona pasażera jest na chodniku (te 10cm wyżej). Więc zawsze jak pada deszcz to cała woda z szyberdachu wylewa się tym wypływem który jest po stronie drzwi kierowcy (pierwszy post). No i automatycznie leje się po zawiasie dolnym. Będę musiał się tym zawiasom przyjrzeć w takim razie.

U mnie podobnie wchodzi rdza. Trochę się wydygałem jak powiedziałeś (jeśli można na Ty:) ), że masz szum w drzwiach.

Pozdr.

Opublikowano
  • Autor

No i faktycznie obwisły na dolnym zawiasie. Jak przymknę tak że są prawie zamknięte, to ruszają się góra-dół około 1,5cm ;( ;(

Co teraz? Muszę wymienić ten dolny zawias, czy da się to jakoś ratować?

(jeśli można na Ty:) )

:good:

Opublikowano

kur... mam to samo :wallbash: z tym że ja wymieniałem zawiasy i przez prawie rok miałem spokój, ale teraz znowu luz na dolnym zawiasie :disgust: kiedyś koleś w sklepie motoryzacyjnym powiedział mi że wystarczy wymienić ten walec w środku i powinno być ok :mysli: ale najpierw sprawdzę na starych zawiasach jak to jest z rozbieralnością tego i jakby co dam znać...

Opublikowano
  • Autor

kiedyś koleś w sklepie motoryzacyjnym powiedział mi że wystarczy wymienić ten walec w środku i powinno być ok :mysli: ale najpierw sprawdzę na starych zawiasach jak to jest z rozbieralnością tego i jakby co dam znać...

Byłbym wdzięczny gdybyś się podzielił wrażeniami z eksperymentu :notworthy:

Opublikowano

No i faktycznie obwisły na dolnym zawiasie. Jak przymknę tak że są prawie zamknięte, to ruszają się góra-dół około 1,5cm ;( ;(

Co teraz? Muszę wymienić ten dolny zawias, czy da się to jakoś ratować?

(jeśli można na Ty:) )

:good:

tylko wymiana :( możesz poszukać dobrej używki z anglika, zawsze będzie tańsza niż ori z aso za ok 250zł