arek24 Opublikowano 4 Maja 2007 Opublikowano 4 Maja 2007 Witam wszystkich. Moje autko jeździ z warsztatu do warsztatu i nigdzie niechcą mi pomóc (po dwoch dniach zwracają nieznajdując rzyczyny awarji). Problem polega na: Przez pewien czas zdarzało się ze po odpaleniu autka na wyswietlaczu migały wszystkie biegi (wystarczyło wyłączyć silnik i uruchomić ponownie aby skrzynia zaczeła pracować normalnie - tzn, pokazywała na którym biegu się jedzie). Później zdarzyło się że w trakcje chamowania autko zaczeło jakby "gasnąć", tzn. przez 2 sekundy niechciało ruszyć do przodu. I wkońcu zdarzyło się że w trakcje jazdy, kiedy trzymałem noge na pedale gazu z wyświetlacza znikneła skrzynia biegów (obroty podkoczyły do 4000 - jak by był na luzie). Zatrzymałem autko i próbowałem zmienić bieg na P,R,N,D,S i nawet na reczna zmiane). Auto cały czas bylo na luzie, tak jakby niebylo skrzyni(na wyświetlaczu jej niebyło). Po wyłączeniu zaplonu i ponownym rozruchu auta na wyświetlaczu zapaliła się i nie zgasła kontrolka od ELEKTRONIKI SILNIKA, AKUMULATOR, SYSTEM ABS. Nie wyświetliły się biegi na wyświetlaczu (żadne - jak by ich nie było) oraz zaczeła migać kontrolka od HAMULCÓW. Pojawił się napis o uszkodzonym systemie ABS i konieczności kontaktu z serwisem. SILNIKA NIE DAŁO SIę ZAPALIć. Po kilku minutach udało mi się zapalić silnik i wszystko było OK, samochud jechal zupełnie normalnie, na wyświetlaczu widać bylo na ktorym biegu auto jedzie. Teraz nieda się wogule zapalić silnika, a jeśli już odpali to pozostaje włączona lampka od elektroniki silnika i da sie nim przejechać odległość 2,5km i skrzynia ginie, a żeby ponownie odpalić auto trzeba poczekać jakieś 1,5 do 2 h). Z czym może być problem. Oddalem autko już do 2 warsztatu i też najprawdopodobniej niedadzą rady go zrobić. POWIEDZIANO MI że: Jest problem z komunikacja miedzy sterownikiem skrzyni a elektroniką silnika. Gdy autko się odpali wszystko jest OK, jeżdzi jak szalone, ale gdy "zgubi skrzynie" nieda się go nawet odpalić. Prosze o pomoc, przejżałem wszystkie tematy z forum o skrzyniach i nie znalazłem takiego problemu. EWENTUALNIE PROSZę O WSKAZANIE WARSZTATU w WARSZAWIE który nie tylko by się podjol naprawy autka ale i je naprawił.
Norbi Opublikowano 5 Maja 2007 Opublikowano 5 Maja 2007 Zarzuć temat na AKP z całym szacunkiem dla tego forum tam jest dużo wiecej userów i duzo łatwiej uzyskać stosowne informacje. Spróbuj też tu http://www.automat.pl/autoservice/index3.html albo http://www.samko.pl/
arek24 Opublikowano 6 Maja 2007 Autor Opublikowano 6 Maja 2007 Dzięki - jestem w trakcje przeglądania
Reeno Opublikowano 11 Maja 2007 Opublikowano 11 Maja 2007 Sprawdź też kostki połączeń przewodów przy skrzyni pod autem. Też w tipie barata mieliśmy problem z komunikacja między silnikiem a skrzynią a w warsztacie nawt tam nie zajrzeli - podłączyli jedynie kompa i powiedzieli ze nie ma komunikacji. Po wymianie kostki komunikacja wróciła jednak nie miałem takich problemów jak ty. Jak znajdziesz przyczynę napisz co to!!
arek24 Opublikowano 11 Maja 2007 Autor Opublikowano 11 Maja 2007 Autko cały czas w warsztacie. Zostały sprawdzone wszystkie połączenia pomiędzy silnikiem a skrzynią biegów. Wydaje się że wszystko gra, żaden przewód nie został uszkodzony, wszystkie styki są sprawne i łączą w odpowiedni sposób. Jest podejrzenie że to pozycjoner zmiany biegów (nie wiem czy tak się to nazywa, podobno to mała płytka drukowana w skrzyni biegów). Jak będzie coś wiadomo na 100% to napisze w czym był problem i jak sobie z nim poradzono. Pozdrawiam wszystkich klubowiczów
mandaryn Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Czesc ja mam taki problem w b5 tylko ze umnie najpierw wsteczny wchodzil za 2 razem a wkoncu zostal w pozycji drajw i koniec,wyswietla D i niechce odpalic wcale.VAGpokazal ze nie widzi czujnika polorzenia skrzyni czyli chyba pozycjonera.To jest taki czujnik stylu skrzyni z 6 przewodami wcisniety w obudowe skrzyni i przykrecony jedna srubka.Szukam takiej czesci.Jak ty naprawisz pierwszy to sie pochwal a jak ja to ja napisze.Powodzenia
Rekomendowane odpowiedzi