karolusss Opublikowano 17 Września 2009 Opublikowano 17 Września 2009 Witam, Nie moglem sie doszukac takiego tematu wiec zapytam Czy ktos z Was wie jak wyglada sprawa z uzytkowaniem sprowadzonego samochodu w momencie kiedy nie ma sie jeszcze zarejestrowanego samochodu? Z tego co sie dowiedzialem (z drugiej rekI) ale pierwsza byl policjant, to w Polsce nie ma obowiazku rejestracji sprowadzonego samochodu. W momencie kiedy mamy aktualny przeglad techniczny rejestracyjny (do 22.09.2009 przeglad rejestracyjny bo potem znosza to badziewie) i do tego ubezpieczony samochod, mozna bez problemu jezdzic samochodem. Jedyne co policja moze nam zrobic to wystawic mandat porzadkowy w zawrotnej kwocie 50zl. Ps. Moj kumpel jezdzil 3mce na francuskich blachach zanim w koncu zarejestrowal samochod :]
domjenick Opublikowano 17 Września 2009 Opublikowano 17 Września 2009 odkad jestesmy w Unii-jesli pracujesz za granicami Kraju,auto zakupione i zarejestrowane na Twoje nazwisko w innym kraju,a do kraju jezdzisz tylko na "wakacje"-nie musisz przerejestrowywac auta-jesli kupiles i masz dokumenty auta na inne nazwisko,musisz zarejestrowac jakis czas od zakupu,ale nie wiem ile...
karolusss Opublikowano 17 Września 2009 Autor Opublikowano 17 Września 2009 Oczywiscie nie pracuje poza granicami Polski, kupilem samochod za nasza zachodnia granica, dokumenty mam na moje nazwisko. Chodzi mi wlasnie o kwestie uzytkowania samochodu pomiedzy oczekiwaniem na papiery z urzedu (celnego, skarbowego).
wojci Opublikowano 17 Września 2009 Opublikowano 17 Września 2009 to zależy ile masz ważne tablice. Ja ściągałem samochód ze Szwajcarii i miałem tablice ważne do końca sierpnia i na nich jeździłem, miałem też ważne ubezpieczenie chociaż to bez problemu można zawrzeć i u nas na auto na obcych blachach. Ale widziałem ludzi, którzy jeździli na tablicach szwajcarskich ważnych tylko do końca czerwca i jakoś jeździli, pewnie do pierwzszej kontroli. Masz pewnie w dowodzie wpisaną datę ważności i tego się trzymaj.
karolusss Opublikowano 17 Września 2009 Autor Opublikowano 17 Września 2009 No tak ale jesli chodzi o kwestie tablic to wazne byly tylko 5dni (na przejazd) zolte tablice. Poza tym z tego co sie dowiedzialem to niemieckie tablice obowiazuja tylko i wylacznie w niemczech. U nas nie sa zadnym wyznacznikiem. Co do dowodu to juz inna sprawa bo tam chyba wbita waznosc byla tylko do 15.09.2009 :] Niemiec nie ulomek skoro tablice mialem wazne do 11.09.2009 to po co mi wazny dowod na przyklad na rok Zastanawiam sie jak jezdza ludzie ktorzy wrocili na stale z anglii i jezdza juz rok albo 2 na "ichnich" tablicach bez rejestracji u nas bo kto im zarejestruje samochod z kierownica po jakiejs dziwnej stronie.
Gość Michał Opublikowano 18 Września 2009 Opublikowano 18 Września 2009 Zastanawiam sie jak jezdza ludzie ktorzy wrocili na stale z anglii i jezdza juz rok albo 2 na "ichnich" tablicach bez rejestracji u nas bo kto im zarejestruje samochod z kierownica po jakiejs dziwnej stronie. Mają wazne ubezpieczenie i przegląd to sobie jeżdżą
karolusss Opublikowano 18 Września 2009 Autor Opublikowano 18 Września 2009 No i ja jezdze tak samo Ale tylko do przyszlego tygodnia bo juz bede miec papiery z US :] A sprawa w UK to juz podobno formalnosc...
boseron Opublikowano 22 Listopada 2009 Opublikowano 22 Listopada 2009 nie do konca wolno jedzic na wywozowych tablicach, jest nanich data wazności i po tym terminie masz obowiązek przerejestrować
Rekomendowane odpowiedzi