Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AKN] 312mm czy 280mm ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przyglądałem ostatnio forum i trafiłem na temat o swapie tarcz ori na te 312mm (http://www.a4-klub.pl/smf/all_b5_swap_mocnych_hamulcy_z_systemu_lucas_280mm_na_312mm_ate-t91632.0.html). Moje pytanie jest następujące, jakiego rozmiaru mam tarcze ? Bo z fotek na tym swapie wychodziło by że już ktoś przede mną modernizował układ hamulcowy i mam te 312 mm.

http://images40.fotosik.pl/197/21a478495ce81bbb.jpg

http://images46.fotosik.pl/201/49fbe98d536015bd.jpg

Pozdrawiam

P.S. na zacisku najprawdopodobniej jest napis ATE

P.S 2. co do tej osłony to dzisiaj sprawdzałem i jest tam tak ze 2.5-3 cm. Czy jest możliwość że założyli mi tarcze 280 na układ przystosowany do pracy na 312 ?

Opublikowano

Masz `15 czy `16 cali?

Opublikowano

Czy jest możliwość że założyli mi tarcze 280 na układ przystosowany do pracy na 312 ?

nie ma możliwości,

najwyżej jest możliwość że jeśli miałeś 312mm to można przejść na 288mm

Opublikowano

Wystarczy zmiezyc jaka masz srednice tarczy i wszystko jasne :gwizdanie:

Na zacisku bedziesz mial napis ATE bo te same zaciski sa do 288 i 312 inne sa tylko jazma . A 280 napewno nie masz bo tam sa inne zaciski i jazma :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Obecnie mam 16`. Poprzedni właściciel założył dystanse. Niestety przy pewnych prędkościach kierownica wpadała w rezonas i okazało się że dystanse są krzywe. Teraz bez dystansów dosłownie minimetry dzielą zacisk od felgi. 15` na pewno nie wejdzie bez dystansów teraz. Od dłuższego czasu pojawia się też nieprzyjemne trząsanie ( kierownicą i drążkiem najbardziej , a właściwie to całym autem trzęsie przy hamowaniu) . Więc najprawdopodobniej tarcze no i też klocki idą do wymiany. Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy mam seryjny układ hamulcowy czy ktoś przy nim grzebał i trzeba większe tarcze kupić. Nie ukrywam że z wielką chęcią wsadził bym większe ale czy wejdą ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Kolego miara w łapę i mierzysz...... ot cały problem wszystko wyjdzie w praniu :cool1:

Opublikowano

na moje oko 99% to jest seria 288, przy tarczy 312 jest znacznie szersza ta "szpara" pomiędzy częścią trącą (tam gdzie pracuje klocek) a piastą - tak na palec mniej więcej

Tu na moich widać różnicę:

3122q.jpg

Opublikowano

rtocki czyzby zimermany :cool1: jak to ci chamuje :kox:

Opublikowano

zgadza się Zimmermann Sport, za***ista różnica (zwłaszcza na mokrym i przy dohamowywaniach z duuuuużych prędkości) na razie zrobiłem ok 15 tysi i jest spoko, gdzieś pisałem szerzej, może w którymś z wątków o swapie?, dziurki się nie zatykają, tarcze nie pękają przy dziurkach, kolejne legendy podwórkowe obalone...

Opublikowano

Tez myslalem o tych zimermanach ale wlasnie te legendy o pekajacych tarczach troszke mnie odstraszyly wiec zakupilem EBC :good:

Opublikowano
  • Autor

Wszystko zależy od źródła gdzie kupujesz tarcze. Obecnie chińczyki nas sukcesywnie zalewają swoimi wyrobami i kupujesz szczęśliwy tarcze Zimmermana a tak naprawdę jeździsz na chłamie z chin. Co do tematu dokonałem pomiaru i mam założone 288.

Opublikowano

Powiem tak, wszystkie z czasem pękną przy otworach, nawet takie z AMG w mercach.

PS: rtocki, czy ty masz RZ13xxx rejestrację?

Opublikowano

Heh, to zapędziłem się w piątek pod twój dom i zawracałem tam, nie skojarzyłbym, gdybyś nie miał w ofercie środków LM.

PS, w jakiej cenie masz dodatek do oleju z MoS2?

Może być na PW, znajomy całkiem dużo tego bierze i teraz dopiero dobrał się do jakiegoś przedstawiciela. Ale może masz lepsze ceny.

Opublikowano

zgadza się Zimmermann Sport, za***ista różnica (zwłaszcza na mokrym i przy dohamowywaniach z duuuuużych prędkości) na razie zrobiłem ok 15 tysi i jest spoko, gdzieś pisałem szerzej, może w którymś z wątków o swapie?, dziurki się nie zatykają, tarcze nie pękają przy dziurkach, kolejne legendy podwórkowe obalone...

Pamietaj Robert o czyszczeniu tych dziurek bo tak czy inaczej zaczną pekąc zimmerman nie lubi bdb twardych klocków

ja mam swap na 312mm ale na gładki zimmerman

Opublikowano

>szogun jeśli chodzi o ten http://www.liquimoly-sklep.pl/search.php?text=2182 to mam jeszcze kilka sztuk w b. dobrej cenie 28,- brutto, zamówiłem kiedyś dużą partię różnych dodatków i wszystko dostałem w naprawdę dobrych cenach i tak też sprzedawałem, w przyszłości przy pojedynczych egzemplarzach pewnie parę złotych więcej będzie.

>Cristo ja nie czyszczę tych dziurek bo mi się po prostu nie zapychają - klocki mam textary, może faktycznie przy jakiś innych twardszych , ten problem by występował tak jak napisałeś, ale na razie spokój - a zaglądam dość regularnie

Opublikowano

Robert ja tez mam textary a te klocki lubią pylić :naughty:

z wypowiedzi wielu ludzi którzy na zimmermanach sport smigaja wiele lat to trzeba te otwory regularnie po pewnym przebiegu doglądać i je czyścić.

Ogólnie jak zakonczą żywot moje gładkie to zapodam sobie sport i klocuś DS :decayed: