rademenes Opublikowano 19 Września 2009 Opublikowano 19 Września 2009 Wymieniłem tarcze i klocki, przód i tył, wszystko działa OK ale zwiększył sie poziom płynu hamulcowego, czy to normalne?
iwadrian Opublikowano 19 Września 2009 Opublikowano 19 Września 2009 Normalne. Gdy zakładasz nowe klocki wciskasz tłoczki i płyn cofa się do zbioniczka. Jak jest ponad MAX to odciągnij nadmiar szczykawką.
Dev Opublikowano 19 Września 2009 Opublikowano 19 Września 2009 i znowu skucha :thumbdown: :thumbdown: nie wciska sie starego płynu przez ABS(ESP) z powrotem do układu Kolego Rademenes wymień płyn od razu na nowy !!!!!!!!! potrzebny 1 litr
iwadrian Opublikowano 19 Września 2009 Opublikowano 19 Września 2009 i znowu skucha :thumbdown: :thumbdown: nie wciska sie starego płynu przez ABS(ESP) z powrotem do układu Kolego Rademenes wymień płyn od razu na nowy !!!!!!!!! potrzebny 1 litr Płyn wymienia się raz na dwa lata i wystarczy.Nie jest konieczna wymiana płynu przy każdorazowej wymianie klocków czy tarcz.
Dev Opublikowano 19 Września 2009 Opublikowano 19 Września 2009 a skąd wiesz kiedy Rademenes wymieniał`płyn hm? jak znam życie to nigdy :>
iwadrian Opublikowano 19 Września 2009 Opublikowano 19 Września 2009 O.k jeżeli nie wymieniał lub nie wie kiedy był wymieniany to się zgadzam powinno się wymienić. Chodzi o to, że wystarczy wymiana płynu co dwa lata a nie jest konieczna przy każdej wymianie klocków.
Dev Opublikowano 19 Września 2009 Opublikowano 19 Września 2009 ja nie pisałem o wymianie płynu przy kazdej wymianie klocków i tarcz tylko pisze o tym że nie wciska sie starego płynu z powrotem do układu po co w układzie stary wypracowany płyn????? do czego????
iwadrian Opublikowano 19 Września 2009 Opublikowano 19 Września 2009 Może niech się Rademenes wypowie jak to u niego z tym płynem jest:stary czy nowy i sobie zadecyduje wymienić czy nie. bo nikt z nas nie wie jak jest naprawdę. na jego pytanie: Wymieniłem tarcze i klocki, przód i tył, wszystko działa OK ale zwiększył sie poziom płynu hamulcowego, czy to normalne? odpowiedziałem,że to normalne(bo jest normalne).
Dev Opublikowano 19 Września 2009 Opublikowano 19 Września 2009 dla mnie nie jest to normalne..... niestety.....
rademenes Opublikowano 20 Września 2009 Autor Opublikowano 20 Września 2009 Witam, z tym nigdy kolego Devastation to bym nie powiedział, płyn wymieniałem na nowy 6 miesięcy temu, wiec czy musze go teraz wymieniać po wymianie tarcz i klocków?
Dev Opublikowano 20 Września 2009 Opublikowano 20 Września 2009 na Twoim miejscu przepłukałbym układ świeżym płynem tak ja bym zrobił a Ty zrobisz jak uwazasz litr dobrego płynu kosztuje 25-30 zł wiec nie majatek i 20-30 minut pracy i pamiętaj na przyszłośc że nie wpuszcza sie starego płynu z powrotem do układu
rademenes Opublikowano 20 Września 2009 Autor Opublikowano 20 Września 2009 Faktycznie po wymianie płyn był przezroczysty a po wymianie tarcz i klocków zrobił sie czarny, wiec moje pytanie jest takie, kolega Devastation pisał ze nie wyciska sie starego płynu przez ABS z powrotem do układu tzn, ze przy wymianie płynu ten będący za ABS pozostaje stary nie wymieniony? Pozdrawiam
Dev Opublikowano 20 Września 2009 Opublikowano 20 Września 2009 możesz doprecyzowac pytanie? nie bardzo je rozumiem
rademenes Opublikowano 20 Września 2009 Autor Opublikowano 20 Września 2009 Nie wiem jak używać cytatów ale to była twoja odpowiedz kolego Devastation, (nie wciska sie starego płynu przez ABS(ESP) z powrotem do układu), możesz mi to szerzej wyjaśnić, bo rozumiem to tak ze płyn wymieniony pól roku temu przy wciskaniu tłoczka wymieszał sie z tym starym z przed wymiany, czy mam racje?
Dev Opublikowano 20 Września 2009 Opublikowano 20 Września 2009 odpowiedz jest prozaiczna jezeli wymieniałes klocki i tarcze to tłoczek w zacisku był wysuniety poniewaz stare elementy były zuzyte gdy zakładałes nowe elementy musiałeś wcisnąc tłoczek, inaczej bys ich nie zamontował tym samym nadmiar płynu z zacisku wrócił do zbiorniczka i podniósł sie jego poziom mam nadzieje że odpowiedziałem
rademenes Opublikowano 20 Września 2009 Autor Opublikowano 20 Września 2009 Kolego Devastation to akurat wiem uzyskałem odpowiedz od kolegi iwadrian ze zakładając nowe elementy cofam tłoczek i zwiększa sie poziom w zbiorniku, ale zainteresowała mnie twoja odpowiedz a mianowicie na temat wyciskania starego oleju przez ABS, jeśli wymieniałem olej pół roku temu to nie jest stary, to dlaczego piszesz ze przy wciskaniu tłoczka tłoczysz stary olej przez ABS, z twojej wypowiedzi wynika ze przy każdej wymianie tarcz lub klocków należy wymienić olej?
Dev Opublikowano 20 Września 2009 Opublikowano 20 Września 2009 nie olej tylko płyn a w momencie w którym wymieniasz klocki i tarcze postepujesz w nastepujacy sposób: jedna osoba naciska dzwignie hamulca noznego i trzyma go wcisniety, druga odkręca odpowietrznik i wciska tłoczek zuzyty płyn hamulcowy nie wraca do układu, tylko jest usuwany z układu, zakładamy nowy zestaw, dla pewnosci dodatkowo odpowietrzamy układ, dolewamy do stanu płynu i po temacie
pepik Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Mam ten sam problem, wzrósł mi poziom płynu hamulcowego po wymianie tarcz i klocków. Po postach kolegi devastation wiem dlaczego tak się dzieje. Teraz moje pytanie czy muszę wymieniać płyn na nowy (wymieniałem kilka miesięcy temu) czy poprostu odebrać nadmiar strzykawką?
krzysiekml Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 a kto odkręca odpowietrzniki przy wymianie klocków czy tarcz hamulcowych? przednie wkręcasz,tył natomiast wciskasz i wkręcasz i w zbiorniczku full normalna sprawa,jeżeli nie wiesz kiedy był zmieniany płyn dot4 to zmień.
pepik Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 a kto odkręca odpowietrzniki przy wymianie klocków czy tarcz hamulcowych? przednie wkręcasz,tył natomiast wciskasz i wkręcasz i w zbiorniczku full normalna sprawa,jeżeli nie wiesz kiedy był zmieniany płyn dot4 to zmień. Kolego napisałem, że kilka miesięcy wymieniałem płyn Skoro przed wymianą klocków i tarcz układ potrzebował pewną ilość płynu to dlaczego po wymianie potrzebuje go mniej? Na logikę ilość płynu powinna się wyrównać czy jednak muszę odebrać nadmiar?
Rekomendowane odpowiedzi