ROBERT Opublikowano 10 Października 2009 Opublikowano 10 Października 2009 Witam. Problem jest następujący. Obroty delikatnie falują (według VAGa 832-864RPM) ,czasami po odjęciu gazu spadają do 500-700RPM, czasami podczas przyspieszania jest chwilowe "zamulenie". 1 pytanie: co oznacza ta temp.? (jest w gr.004) Czy ta temp. jest z przepływomierza ?(temp.powietrza zasysanego) Czasami pokazuje normalnie tj. przybliżoną temp. otoczenia i po odpaleniu silnika rośnie do. ok 30*C (podczas postoju nawet do 60*C) ale czasami pokaże jak na obrazku wyżej -48*C. Po odłączeniu lmm pokazuje cały czas 30*C. 2 pytanie: Wskazania na zdjęciu poniżej (gr.002 i 003) zmieniają się tzn. raz wskazania z gr.002>003 a raz znowu 003>002 Czy to oznacza ze przepływomierz jest do wymiany? 3 pytanie: czy po odłączeniu lmm powinien pojawić się jakiś błąd? Bo nie pojawił się. Po odłączeniu lmm silnik tak jakby minimalnie lepiej chodził. Dodam że dzieje się to tylko na ciepłym silniku. Brak błędów ECU. [br]Dopisany: 09 Październik 2009, 13:39_________________________________________________Jest ktoś kto może mi powiedzieć czy po odpięciu lmm ma pojawić się błąd , bo u mnie się nie pojawia. Poza tym jak odepnę lmm to praktycznie nie ma żadnej różnicy. Czy to znaczy że przepływka padła? Proszę o jakąś podpowiedź bo już mam dość tego "chwilowego zamulania,spadku obrotów po odjęciu gazu i delikatnego falowania"[br]Dopisany: 10 Październik 2009, 22:49_________________________________________________Jakie grupy zlogować żeby sprawdzić przepływomierz w benzynie 1.6 ?
mstan Opublikowano 11 Października 2009 Opublikowano 11 Października 2009 Witam Zacznę od Imm - czy nie zauważyłeś że by odczytać błędy łączyłeś się ze sterownikiem Imm, a jak go odłączyłeś to nie ma to nic wspólnego z innymi sterownikami.Nie ma to raczej nic wspólnego z poprawą parametrów silnika(może to być sugestia). Masz bardzo wysokie wskazania przepływki w grupie 002 w związku z tym możesz mieć kłopot przy przyspieszaniu (mieszanka jest uboga i trochę trwa zanim sonda dokona korekty po dodaniu gazu). Sprawdź pamięć długofalową sondy na 008 bloku 3 okno. Pozdrawiam
ROBERT Opublikowano 11 Października 2009 Autor Opublikowano 11 Października 2009 Witam. dziś byłem u kumpla który ma troszeczkę więcej doświadczenia w Vagowaniu. Powiedział że przepływka OK. Ale zawiesza się czasami LAMBDA i wchodzi w tryb awaryjny. Czy takie zawieszanie sondy może mieć wpływ na chwilowe zamulanie i spadek obrotów? Powiedział żebym spróbował ją przeczyścić. Czyścił ktoś lambdę ? Jak to zrobić ? Zwykłą szczotką drucianą?[br]Dopisany: 11 Październik 2009, 13:27_________________________________________________ Witam ..... Sprawdź pamięć długofalową sondy na 008 bloku 3 okno. Pozdrawiam Właśnie chodzi o to że sterownik nie łączy mi się z tą grupą
szachal Opublikowano 11 Października 2009 Opublikowano 11 Października 2009 Sondy lambda raczej sie nie czysci tylko wymienia na nowa
mstan Opublikowano 11 Października 2009 Opublikowano 11 Października 2009 Witam Nie bardzo rozumie łączysz się z blokami 002 do 004 jak widzę wyżej, a nie możesz z 008. To spróbuj w bloku 000,ostatnia dziesiąta pozycja. Sondę można sprawdzić,ale jak już kolega wspomniał nie bardzo jest tam co czyścić(jeżeli jest to z silnikiem jest bardzo słabo). Pozdrawiam
ROBERT Opublikowano 11 Października 2009 Autor Opublikowano 11 Października 2009 Tutaj niedawno zrobione logi:http://www.a4-klub.pl/smf/odp_b5_ana_prosze_o_analize_logow-t94852.0.html;msg1109128#msg1109128 Można coś powiedzieć o sondzie? Witam Nie bardzo rozumie łączysz się z blokami 002 do 004 jak widzę wyżej, a nie możesz z 008. To spróbuj w bloku 000,ostatnia dziesiąta pozycja. Sondę można sprawdzić,ale jak już kolega wspomniał nie bardzo jest tam co czyścić(jeżeli jest to z silnikiem jest bardzo słabo). Pozdrawiam No niestety tez nie wiem czemu nie łączy się z 008 ? Czy jest możliwe że jak czasami "zawiesi" się sonda auto przymula i obroty nie zwalniają przy ok. 1500RPM tylko spadają na 600-700RPM? Kumpel sczytał parametry sondy chyba w gr.001 Czasami na kilka,kilkanaście sekund zatrzymywała się na coś ok. 5.5% a później znowu wartości ładnie się zmieniały i tak co chwilę. W której grupie sprawdzić w tym silniku pamięć długofalową sond ?
Rekomendowane odpowiedzi