Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AKE] Słabe hamulce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zawsze tak jest przez kilkadziesiąt kilometrów :cool1:

Opublikowano

myślę że odtłuściłeś przed założeniem :gwizdanie:

Opublikowano

Nie płynu nie wymieniałem a odtłuszczone to były brudnym ręcznikiem ;(

:polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew:

i co dalej jesteś zdziwiony że auto Ci nie hamuje?

Opublikowano

spsikaj to jakimś preparatem odtłuszczającym bo może być nie wesoło :cool1:

Opublikowano

problem ze jeszcze po kazdej jezdzie czuc spalenizna a po bardziej dynamicznej jezdzie az sie kopci z klockow czy to normalne po wymianie klocków i tarcz? :shocked:

Opublikowano

problem ze jeszcze po kazdej jezdzie czuc spalenizna a po bardziej dynamicznej jezdzie az sie kopci z klockow czy to normalne po wymianie klocków i tarcz? :shocked:

A kiedy była ta wymiana tarcz?

Opublikowano

ta spalenizna to nieodtłuszczone prawidłowo tarcze

co żeś tam zapodał???

Opublikowano

tarcze były wymieniane razem z klockami nowe były natłuszczone jakto czesci metalowe ze sklepu i potem przy wymianie recznikiem brudnym od smarów wytarte tylko. Jest na to jakis inny sposób bo kolega mechanik powiedział ze klocki nasiąkły tłustym i teraz tylko gdzies na autostrade i hamowac az się przepalą klocki z tego tłuszczu a tarcze zrobiły się lekko fioletowe jakas rada? :confused4:

Opublikowano

fioletowe ?????????????? :shocked: :shocked: :shocked:

niezle, nieżle..... mechanika masz super

zdejmij cały ten szajs i zobacz jak wyglądają powierzchnie cierne klocka

jak jest popękana pozostaje tylko wymiana

Opublikowano

Jak rozumiem popękana tarcza czy powierzchnia cierna klocków? może najlepiej wyciągnąć klocki odtłuścić jeszcze raz tarcze i nowe klocki założyć tylko te tarcze maja teraz leciutko dosłownie fioletowy odcień wieć zostawić je czy zmieniać też?

Opublikowano

Wygląda na to, że przegrzałeś tarcze i klocki. W takim przypadku tylko wymiana na nowe. Ile kilonetrów zrobiłeś docieracjąc klocki i tarcze unikając ostrego hamowania? Minimum to 500 km.

Opublikowano

Ludzie...

przy wymianie recznikiem brudnym od smarów wytarte tylko

:fool:

kolega mechanik powiedział ze klocki nasiąkły tłustym i teraz tylko gdzies na autostrade i hamowac az się przepalą klocki z tego tłuszczu a tarcze zrobiły się lekko fioletowe jakas rada?

Litości :doh1:

Rozumiem że tych rad udzielił Ci kolega.

Podziękuj mu zatem i poproś o nowe klocki, bo te możesz wyrzucić do śmietnika. Tarcze jak nie biją to od biedy polatają.

Należy dokładnie umyć zacisk i oczyścić jarzmo szczególnie tam gdzie porusza się klocek, bo skoro dymi z hamulców to blokują klocki lub układ jest zapowietrzony, wypada porządnie odpowietrzyć - przy okazji odświerzysz płyn

Opublikowano

czyli lepiej do warsztatu autko oddac? na tarczach od srodka koła jakieś 1,5 cm tarcze są fioletowe powyzej już nie można jezdzić jeszcze na nich?

Opublikowano

tarcze były wymieniane razem z klockami nowe były natłuszczone jakto czesci metalowe ze sklepu i potem przy wymianie recznikiem brudnym od smarów wytarte tylko. Jest na to jakis inny sposób bo kolega mechanik powiedział ze klocki nasiąkły tłustym i teraz tylko gdzies na autostrade i hamowac az się przepalą klocki z tego tłuszczu a tarcze zrobiły się lekko fioletowe jakas rada? :confused4:

Kolego co za baran Ci to robił ?

Opublikowano

baran do którego inny baran mnie zabrał a że jestem w holandii i że mam od nie dawna autko i dopiero nabieram doświadczenia w tych sprawach to tak wyszło :confused4:w przeciwnym razie do takiej sytuacji by nie doszło powiedzcie proszę co w tej sytuacji bedzie najlepszym wyjściem bo ze słabymi hamulcami to nie widzi mi sie jeździć a do tego z drugiej strony koszty mam nauczkę teraz :embarrassed: