Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BPG] Prawopodobna awaria wtrysków i następstwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem dotyczy nie mojego auta [A6] i nie mojego silnika [3.0 tdi 232ps], od dłuższego czasu mojemu znajomemu świciła się kontrolka check engine, po jakimś czasie zauważył stojąc w korku że na biegu jałowym auto kopci na biało/błękitno, sytuacja ma miejsce gdy silnik pracuje już 2-3 min, nawet gdy jest zimny.

Prze różni magicy z prze różnymi komp różne diagnozy stawiali, w rezultacie auto pojechało na diagnostykę do aso, gdzie ktoś potwierdził przypuszczenia o awarii wtrysków, 5/6 wtrysków klasyfikuje się do wymiany choć oczywiście wymianie podlega cały zestaw.

Mam w związku z tym pytanie główne i prawdopodobnie nie wykonalne jak większość leczenia przez internet :kox:, czy ten obiaw kopcenia może być spowodowany wtryskami czy też może ktoś z Was ten temat przerabiał i inna może być przyczyna..

Druga sprawa dość prozaiczna, jeśli to faktycznie są wtryski, to co w przypadku gdy ich nie wymieni i będzie dalej jeździł tak jak jeździ już jakiś dłuższy czas ?

W aso 1 szt 2800 zł :shocked:

choc sami zaproponowali wymiane przez siebie wtrysków przyniesionych przez klienta, wtedy ponoć ~700 zł szt, nadal ciekawie :kwasny:

Auto miało przez ~2lata wgrany majsterszyk vtech'u, mogło to mieć wpływ?

No i tak wogóle to co może mieć wpływ na wtryski ? paliwo wydaje się oczywiste, co jeszcze ?

Pozdrawiam

Opublikowano

No i tak wogóle to co może mieć wpływ na wtryski ?

Zmęczenie materiału.