Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Podwozie całe w oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Pisze gdyż zacząłem się trochę martwić o swoje autko. Mianowicie w połowie sierpnia wymieniłem olej w silniku (w Norauto) ponieważ już byl czas na to. Ostatnio zauważyłem że autko zaostawia palmy oleju (wiem ze powinienem to sprawdzać ale wcześniej nie zwracałem na to uwagi i nie wiem czy palmy pojawiały sie rownież przed wymianą oleju). Dzisiaj z kolegą ktory sie na tym znacznie lepiej zna odemnie wjechalismy na kanał i pod autem wpadełem w panike.Wszystko obrzygane od oleju.Na gorze suchutko nie widac zadnego wycieku pod autem wszystko upieprzone. Zdjeliśmy plastikową osłone silnika przy wlewie oleju i tam w otworach na świece znalezlismy swieży olej. Kumpel sugerował że "spece" przy wymianie oleju mocno olej po silniku ale mi nadal nie daje to spokoju. Teraz moja najwieksza wina-nie sprawdziłem poziomu oleju przy wymianie ale juz tego nie cofne. Co teraz robić ja zupełnie sie na tym nie znam a wiekszość mechaników przynajmniej w Poznaniu najlepiej potrafią naciagać dlatego też pytam o rade.

I jeszcze takie pytanko czy w ASO powiedzą mi co to jest z 100% pewnościa i mniej wiecej ile za taką diagnoze kasują ?

Opublikowano

Z której strony silnik jest mokry od oleju (od strony kolektora wydechowego czy od strony filtra oleju)?

Na początek wyczyśc cały silnik i sprawdź poziom oleju i ogladaj go czy znowu jest mokry.

Ja tez miałem cały silnik i podwozie mokre i nie mogłem do tego dojść -wymieniłem uszczelke pod chłodnicą oleju i nadal lecialo i tak walczyłem cały tydzień a na końcu się okazało,że w czujniku ciśnienia oleju w miejscu gdzie nakładasz wsuwke zrobiła się dziurka -jakim cudem to nie wiem- wymieniłem czujnik i po problemie- morał z tego taki ze nawet w ASO mogą coś przeoczyc a cię skasują.

Opublikowano

Jak wyżej kolega napisał. Najpierw umyj silnik ( tylko dokładnie ). Odpal auto i obserwuj skad leci olej, a przy takich wyciekach jak opisujesz to po paru / parunastu minutach pracy silnika olej gdzieś sie pojawi. Innego sposobu nima.

Opublikowano

Miałem podobnie...a przyczyna prozaiczna ...niedokręcony filtr oleju...

Opublikowano

sprawdz uklad odma-dolot, w moim przypadku to bylo przyczyna zabrudzenia olejem :mysli:

Opublikowano

Miałem podobnie...a przyczyna prozaiczna ...niedokręcony filtr oleju...

Albo przekręcony... Nawet kiedyś wcześniej - przez co uszkodzeniu mógł ulec Oring, przez który cieknie olej.. Ale to tylko taka dygresja, olej może walić przez 10 innych miejsc..

Opublikowano

dokladnie :good:

Opublikowano

Widze ze akurat potrzebuje pomocy na ten temet wiec pytam: Jak sie najlepiej zabrac za wymiane uszczelki pod chlodniczka oleju? widze ze jest tam słabe dojscie i nie wiem czy zabrac sie za to od dolu czy od gory. Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Do chłodniczki oleju najlepiej dostać się od dołu z kanału.

W moim aucie miałem zachlapany silnik od oleju od strony kolektora dolotowego. Powodem było pęknięte kolanko odmy (z tworzywa) przy łączeniu z wężem gumowym. Dałem 100zł w ASO. Na początku myślałem, że to z okolic filtra oleju, jednak podstawa filtra nie była aż tak zaolejona, a zalegający olej widać było nieco wyżej nad filtrem oleju patrząc przez kolektor (przy bagnecie).

Drugi wyciek był spod korka spustowego oleju, tu akurat uszczelniłem silikonem.

Opublikowano

Ja kiedyś w 2.8 miałem caaaaaluteńkie podwozie zalane olejem. Przyczyna - rozciekła się przekładnia. Sprawdź jaki to olej. :)