Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] 205/65 R15

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Wcześniej jezdziłem 80 B4, która była zdecydowanie wyżej zawieszona niż moja obecna B5. Letnie mam 195/65 R15, zimówki 205/60 R15 - po prostu takie dostałem z kupowanym autem. Mimo że średnicę 205/60 R15 na oko nie da się odróznić od 195/65 R15, te pierwsze wg tabeli mają 4 mm niższy bok. No i faktycznie czuć ze auto jest niższe ponieważ gryzłem krawęzniki i dziury tam gdzie na 195/65 dawałem radę. Natomiast 205/60 R15 zdecydowanie lepiej tłumią nasze polskie nierówności. Więc wymyśliłem sobie że chciałbym taką oponę która by zwiększyła prześwit i dobrze tłumiła.

Porównując rozmiary w tabelach odkryłem oponę 205/65 R15 która ma większą średnicę o 16 mm od 195/65 R15 oraz o 20 mm od 205/60 R15. Ta opona nie jest wymieniona jako opcjonalna przez Audi. Jest ona zakładana w takich autach jak Toyota Camry lub Volvo v70.

Co sądzicie, stracę coś na jeździe oraz czy zyskam na komforcie? czy w ogóle jest to poroniony pomysł? Tylko nie piszcie kup se Allroada. Pozdrawiam

Opublikowano

Będziesz miał wielkie przekłamanie, ale jak masz taką fantazję :gwizdanie:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

60 czy 65 komfortu az tak bardzo nie odczujesz to niewielki przeskok troche licznik bedzie przekłamywał i tyle

Opublikowano

Mam takie oponki letnie205/65/15 różnica jest taka że wyżej stoi zdecydowanie latem krawężniki mijam za to zimą jak zmienię na standardowe to zapominam się i zawsze muszę zahaczyć.

Opublikowano
  • Autor

Mam takie oponki letnie205/65/15 różnica jest taka że wyżej stoi zdecydowanie latem krawężniki mijam za to zimą jak zmienię na standardowe to zapominam się i zawsze muszę zahaczyć.

Właśnie chciałbym zmienić na zimowe, ale nie wiem czy nie obniżyłoby to sterwoności wówczas gdy śnieg się nalepia pod nadkole. Odkopałem w paperach homologację producenta i są tam wymienione zamienniki opon są nawet 215/60 R15 ale tych jak w temacie nie ma. Pozdrawiam

Opublikowano

Mam seryjny zawias ?

Opublikowano

ale po co zarzucać jakieś niepopularne rozmiary i zdrowo przepłacać, w B5 w 15 jest odpowiednia 195/65/R15 i taka powinna być (nie mówie już o tym że licznik przekłamuje w przypadku innego rozmiaru), a jeśli chcesz mieć szersza to załóż 16 albo 17

Opublikowano

jak założy o nr szerszą czyli 205 nic złego sie nie stanie a przekłamanie bedzie niewielkie

Opublikowano

noran jak sam napisałeś to poroniony pomysł... takie moje zdanie

jak już zostawiłbym standard 195/65/15

Zresztą nie rozumiem jak Ci może nie wystarczyć prześwit na standardowym zawieszeniu i kółkach... przecież to stoi jak na szczudłach :tongue4:

Opublikowano
  • Autor

Właśnie nie. USzkodziłem hokej z przodu i pare razy spodem pieprznąłem na wsi. B4 tam smigała, a właściwie nie wiem czy mam standardowy zawias, jak to sprawdzic?