Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Dziwny szum podczas przyśpieszania , wewnątrz i na zewnątrz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:wallbash:

ja tam jestem zwolennikiem ori lub ewentualnie czegoś mocniejszego :wink4:

u mnie wszystkie wężyki te mniejsze podciśnieniowe wymienione są na takie podwójnie zbrojone grube - te większe z dolotów itd wymieniane sukcesywnie po kolei na aluminium z silikonem :gwizdanie:

Opublikowano

Ja też nie jestem zwolennikiem druciarstwa. Stojąc przed wyborem kupić wężyk za 120zł czy za 5 zł wybrałem drugą opcję bo tak naprawdę to nie wiedziałem czy to przez dziurę akurat w tym wężu syczy. Okazało się, że tak. Trochę bym się zdenerwował gdybym kupił wąż za 120zł. wymienił i dalej słyszał syk.

Zresztą jak popatrzyłem na ten oryginalny to pomyślałem "kiepsko wygląda".

Wąż który kupiłem jest grubszy i bardziej zbrojony niż ten oryginalny.

Wężyki ciśnieniowe "sznurówki" też pozmieniałem na mocniejsze.

Ale się cieszę :dance:

Dziękuję wszystkim, którzy próbowali mi pomóc :notworthy:

Opublikowano

polecam się na przyszłość :hi:

Opublikowano

Witam. U mnie w aucie też coś syczy podczas przyśpieszania, ale syczy tylko na chwilę i jak przestaje to auto zaczyna bardziej przyśpieszać. Wymieniłem wszystkie wężyki podciśnieniowe i dalej to samo. Węże od turbo raczej wykluczam bo syczało by cały czas a tu jest tak, że syczy tylko na chwilę, przeważnie między 2000-3000 obr. Wie ktoś może co to może być?

Pozdrawiam.

Opublikowano

może to być dokładnie to samo... i nie wykluczaj czego nie sprawdzając tego - taka moja rada :naughty:

Opublikowano

Załamka, znów mi syczy. Co prawda trochę ciszej i inaczej bo tak bardziej "pierdzi" w czasie przyśpieszania.

Został mi do wymienienia przewód od EGR, mam nadzieję, że to on jest winny.

Pretor, mi też przestaje syczeć po pewnym czasie. Syczy wtedy jak dodaję gazu.

Opublikowano
  • Autor

Posprawdzaj wszystkie węże .. sam nie dasz rady...

Z kolesiem bardzo długo szukaliśmy dziury w wężu.. Braliśmy na podnośnik myśląc że to przewody od IC , okazało się że to na gorze silnika.

sokol2

Opublikowano

Zostawiam auto mechanikowi, nie odbiorę dopóki nie znajdzie przyczyny syku :evil:

Mam pewnie kilka nieszczelności, jedną znalazłem ale na resztę nie mam ani siły ani nerwów.

Opublikowano

Daj znać co było przyczyną syczenia. Czekam z niecierpliwością :rolleyes: .

Opublikowano

Posprawdzaj wszystkie węże .. sam nie dasz rady...

Z kolesiem bardzo długo szukaliśmy dziury w wężu.. Braliśmy na podnośnik myśląc że to przewody od IC , okazało się że to na gorze silnika.

sokol2

To znaczy co było przyczyną

Opublikowano

nie dostaje Ci furak jakiegoś przeładowania? :mysli:

Opublikowano

Robiłem logi,oprócz zacinających się łopatek turbo i niedomagającej regulacji kąta wtrysku nic nie wyszło.

http://www.a4-klub.pl/smf/b5_afn_prosze_o_analize_logow-t95713.0.html Może ktoś coś jeszcze zobaczy.

Opublikowano

I jak, znalazłeś przyczynę syczenia?

Ja wymieniłem te dwa grube krótkie węże (przy kolektorze ssącym i obok zbiorniczka wyrównawczego) na naprawdę porządne i dalej to samo. Jak pisałem wcześniej wymienione też wszystkie wężyki podciśnieniowe i dalej "szumi" przez chwilę podczas gwałtownego dociśnięcia gazu. Może to być jakaś nieszczelność w EGR? Na postoju jak się daje gwałtownie gazu nie słychać tego w ogóle, tylko pod obciążeniem.

Opublikowano

ja mialem takie syczenie jak mi się dziura zrobiła w gumie łączącej kolektor ssący z platikową rurą idącą do IC - taka szeroka przy grodzi z accu idzie. Mialem z tego powodu takze spore kopcenie. Tobie nie kopci ??

Opublikowano

Nic nie kopci.

Opublikowano

Nic nie kopci.

Pretor, mam dokładnie tak jak Ty.

Próbuje się umówić z naprawdę dobrym mechanikiem ale u niego są kolejki. Może w środę uda mi się samochód zaprowadzić do serwisu.

Opublikowano

Wymieniłem uszczelki przy EGR i dalej to samo. Zauważyłem, że jednego dnia przy gwałtownym wciśnięciu gazu szumi dłużej a innego krócej. Oczywiście w podobnych warunkach i na tym samym biegu. Mam już powoli dość tego auta :( . To jest moje siódme auto w tym czwarty z rzędu diesel i z żadnym nie miałem tyle kłopotów co z tym.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Mam podobny problem w moim AFNie i szukam już 2m-ce.Ale wtłoczyłem już tyle wiedzy do głowy z tego forum, że chyba jestem blisko rozwiązania problemu. Dodam, iż sprawdzałem wężyki i przewody dolotu, turbo czyszczone a logi dobre. Dziwi mnie tylko, że prawie nic nie puszcza dyma, nawet przy pełnym bucie.Dobrze pali i równo przyspiesza, ale mocy trochę brakuje. Zostały mi jeszcze dwie rzeczy do sprawdzenia: kolektor ssący (wyczyścić) i na końcu katalizator. ----------------------------Kolektor ssący wypucowany a katalizatora brak.

Dodam, że syk jest słyszalny od początku przyspieszania tak do 2300 obr/min. Ciśnienie doładowania rośnie wraz z syczeniem do 2000 mbar , potem jest cisza. I o co tu chodzi????????????????

Opublikowano

mogl ci pojsc katalizator i auto stracilo moc kolega tak mial dodawal gazu a auto wogole nie przyspieszalo ;/ wycignol kata wstawil strumienice i smiga

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Problem rozwiązany.

Okazało się, że jest dziura ale nie w gumowym wężu tylko w metalowej rurze przy IC.