Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Silnik przestał palić

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Problem wygląda następująco, silnik źle odpalał bez znaczenia czy na ciepłym czy zimnym, po prostu miał chwile zastanowienia tak około 4-5sek. ( dodam że wcześniej palił na dotyk) Więc pomyślałem że to pewnie wina filtra paliwa. Wymieniłem filtr paliwa, zalałem nowy filtr ale i tak trzeba było troszkę pomęczyć rozrusznik żeby załapał (zawsze miałem tak przy wymianie filtra) za 3 razem zapalił, przejechałem się tak około 10 km. żeby odpowietrzyć układ oczywiście nie żałowałem mu gazu. Wróciłem do domu zgasiłem samochód i dosłownie za jakieś 10 sekund chciałem go zapalić i nic, zachowywał się jakby był nadal zapowietrzony. Pokręciłem go chwilkę no i załapał. przejrzałem wszystko czy jest dobrze przy filtrze poskładane i przejechałem się jeszcze raz, ale usterka nie ustąpiła. Pomyślałem że to może nieszczelność na przewodach nadmiaru a więc je dzisiaj wymieniłam. Po tym ja do zapalenia a tu nic, nawet nie chce załapać, kręciłem i kręciłem i nic.

Czym może być to spowodowane. Pompa raczej nie padła w ciągu 3 dni. jak już wcześniej zapalił to jechał normalnie nic nie przerywało nie szarpał, ale wystarczyło zgasić i dosłownie po 1 sekundzie już nie zapalił, paliwo chyba by tak szybko nie cofnęło się z pompy. Dodam że VAG nie widzi żadnych błędów. Nie mogę nic innego sprawdzić bo teraz nawet nie chce zapalić.

Czy ktoś już miął coś takiego?

Czy możliwe że coś w pompie tak szybko się zepsuło?

Akumulator zmieniony, elektrozawór na pompie sprawdzony, w baku ponad połowa (wczoraj tankowałem ORLEN VERVA).

Opublikowano

zapowietrzony

Opublikowano
  • Autor

Ale co może być zapowietrzone? Filtr zalałem do pełna przez podgrzewacz, no i przejechałem się 10km na no i podciągałem obroty do 4,5tys żeby wygonić całe powietrze, myślę że nie możliwe by było żeby jeszcze jakieś zostało. A najdziwniejsze jest to że wracam gaszę i próbuję od razu zapalić i już nie mogę.

Opublikowano

pompa zapowietrzona, przerabiałem ostatnio taki temat u kumpla, holował go i silnik łapał, ale zgasił i już załapać nie chciał

Opublikowano
  • Autor

no i jak odpowietrzył pompę?? U mnie zawsze zdawało egzamin przepędzenie samochodu na trasie, i całe powietrze znikało.

Opublikowano

no i jak odpowietrzył pompę?? U mnie zawsze zdawało egzamin przepędzenie samochodu na trasie, i całe powietrze znikało.

dał do jakiegoś mechaniora, jutro zapytam co mu tam porobił (pewnie jakimś sposobem odpowietrzył cały układ) , wiem że wziął 100 zł i autko pali i jeździ
Opublikowano
  • Autor

A może w jakiś sposób VAGiem da się odpowietrzyć pompę wtryskową. Coś w stylu jak się odpowietrza pompę ABS. np. BS 004 może coś by pomogło?

Opublikowano

Panowie nie przesadzajcie z tym odpowietrzeniem pompy.... wiele razy rozbierałem nastawniki, po złożeniu w pompie praktycznie nie było ropki: 20 sekund kręcenia rozrusznikiem i ropka zalewa pompę, z tego co zauważyłem po rozgrzaniu fury na postoju praktycznie nie było juz bąbli w przewodzie zasilającym pompę.... układ odpowietrza się zamoczynnie juz po kilkunastu minutach :). Szukaj nieszczelności, ewentualnie spróbuj podać paliwo z jakiejś bańki podwieszonej bezpośrednio nad pompą i zobacz efekty .... :).

Opublikowano

fakt to może być jakaś nieszczelność, na przewodach paliwowych i łąpie lewe powietrze, a w następstwie paliwo się cofa

Opublikowano

ostatnio znajmy mial podobny problem czy to cieply czy to zimny uruchamial sie po kilku kreceniach,robili juz wszystko i wszyscy a okazalo sie ze trzeba bylo zwiwekszyc dawke startowa i wszystko sie naprawilo, zaplacil za to 80zl, podobno zdjecie dekla gornego pompy i tam jest regulacja, teraz pali na dotyk

Opublikowano
  • Autor

byłem u mechaniora, kazał przyprowadzić furę to posłucha (koleś zajmuje się tylko dieslami) Ja mu mówię że nie zapala i nie mogę przyjechać, kazał mi prysnąć PLAKA do kolektora dolotowego i na pewno zapali. No i stała się rzecz niesamowita prysnąłem plaka i samochód zapalił z pierwszego :). Pojechałem do mechanika no i on stwierdził że to na 100% pompa padła :/ Podobno to właśnie ona nie trzyma ciśnienia w układzie.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Kolego czy już naprawiłeś tą pompe? ile wzieli i co padło napisz

Opublikowano

Kolego czy już naprawiłeś tą pompe? ile wzieli i co padło napisz

raczej ci nie odpisze,zobacz kiedy ostatnio logowany