Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Co zrobić z zardzewiałą tarczą hamulcową ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

devastation, a jeśli one są dość mocno przyrdzewiałe? Nie można im trochę pomóc papierem?

Opublikowano

można je nawet wypiaskowac :> :> :> :>

jak chcesz mozesz przejechac papierem :>

Opublikowano

u mnie są plamy na tarczach, też mogę je papierem pociągnąć delokatnie?[br]Dopisany: 25 Marzec 2010, 20:27_________________________________________________u mnie są plamy na tarczach, też mogę je papierem pociągnąć delokatnie?

Opublikowano

lipna jakość tarczy, dlatego tak to wygląda

nie ma sensu tego robić, wystarczy sie przejechac

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja jezdzę 500km miesięcznie, czasami ciut wiecej i to po mieście 1-2 osoby, moje tarcze z tyly wygladaja jak z epoki brązu mimo, że zmieniałem rok czy 2 lata temu tarcze, zaciski i klocki na nowe. Juz mnie szlag trafia z tymi hamulcami. Czy Wasze tarcze są gładkie jak sie je dotyka palcem czy też czuć "roweczki" ?

Wczoraj zrobiłem małą trasę bo 80km w deszczu w 1 strone z 4 osobami i klocki nic się ni wyczyścily mimo, że nawet dojezdzajac do skrzyżowania specjalnie wrzucałem na luz i hamowałem ręcznym.

Co radzicie ?

Opublikowano

Ja jezdzę 500km miesięcznie, czasami ciut wiecej i to po mieście 1-2 osoby, moje tarcze z tyly wygladaja jak z epoki brązu mimo, że zmieniałem rok czy 2 lata temu tarcze, zaciski i klocki na nowe. Juz mnie szlag trafia z tymi hamulcami. Czy Wasze tarcze są gładkie jak sie je dotyka palcem czy też czuć "roweczki" ?

Wczoraj zrobiłem małą trasę bo 80km w deszczu w 1 strone z 4 osobami i klocki nic się ni wyczyścily mimo, że nawet dojezdzajac do skrzyżowania specjalnie wrzucałem na luz i hamowałem ręcznym.

Co radzicie ?

wszystko zależy od jakosci tarczy i klocka oraz sprawności działania zacisku

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zaciski mam nowe, kosztowały ok 400zł /1szt chyba lucas, tarcze chyba ate, a klocki trw albo na odwrot bo nie pamietam, a na fakturze nie pisze nic o marce. Kupowane od kolegi Tom77 od nas z forum.

Dlaczego jedni maja tarcze takie, ze swieca sie jak psu jajka i nie mowie tutaj o powierzchni ciernej tylko o zewnetrznej krawedzi, czyli tej, ktora nie dotyka niczego. Moze to zależy od producenta ?

Chyba bede musial je odkrecic i wyczyscic papierem bo auto jezdzi bardzo malo, a tarcze juz wygladaja jak z epoki brązu i nie wiem czy zwykla jazda wystarczy zeby je wytrzec.

Czy to przypadkiem nie jest tak, ze jezeli koroduje gorna krawedz tarczy, czyli tak, ktora nie styka się w zasadzie z zadnym elementem i na niej tworzy sie rdza to takie miligramy naddatku w postaci rdzy powodują, że tarcze jest jakby niewyważona ? Pytanie czysto teoretyczne bo nie znam się na temacie. :)

[br]Dopisany: 25 Maj 2010, 00:22_________________________________________________Dzisiaj z pomocą mechanika zabrałem się tylne hamulce, a właściwie to mechanik, ja tylko przeszkadzałem :))

Z tego co zaobserwowałem to lewy tył miał jedną z dwóch prowadnic zardzewiałą i zapieczoną tak, że nie dała się ruszyć natomiast prawy tył obydwie były zapieczone. To co dzisiaj udało mi się odnotować to:

- klocki hamulcowe można dość łatwo wyrównać papierem ściernym, wystarczy położyć papier na szybie i klockiem delikatnie trzeć aż do uzyskania równej powierzchni

- jedyne co można zrobić na tarczach papierem ściernym to je odkurzyć :)

- wychodzi na to, że co pół roku należy kontrolować stan hamulców, a dokładnie tych nieszczęsnych prowadnic czy jak to się tam nazywa :)

Jak wracałem do domu to próbowałem delikatnie hamować ręcznym i po przejechaniu miasta tarcze z tyłu były ciepłe tzn, że działa. Pytanie czy te niewielkie rowki, które mam wyrównają się z czasem ?