Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Turbina BPW nadaje sie zamiast AWX do AFN ? czy ... Kolektor..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie :hi:

Mam dylemat bo podobno turbina z 2.0 BPW pasuje do AFN tylko czy taka turbina sie nadaje czy jest lepsza czy gorsza od AWX ? Czy podobne ciśnie daje co AWX czy mniejsze ?. Czy kolektory z BPW nadają sie i będą pasować do AFN ? czy różnią sie od AWX ? Mam okazyjnie do kupienia osprzęt z takiego silnika.

Proszę o odpowiedz.

Opublikowano

BPW ma dokladnie tą sama głowice, kolektor wydechowy i turbo co AWX.

Opublikowano

Turbiny BPW są w 100% rumuńskie, a nie włoskie lub francuskie jak w AWX :tongue4: i mają w obudowie części gorącej gniazdo na czujnik EGT. Gniazdo zaślepia się i po problemie.

Opublikowano

Czyli mam rozumieć ze są gorsze ? tą którą mam do wzięcia ma 15 tys km bo ją oglądałem i silnik.

Opublikowano

Jak jest od 2007 r. to nie sprwawia już takich problemów jak te z roczników 2004-2006.

Opublikowano

Czyli ?

Poszukaj hasła "rumunki" albo "rumuńskie turbiny" i będziesz wiedział wszystko.

Opublikowano

W 2004 r. Honeywell Garrett przeniósł produkcję turbin probionych dla VAG do Rumuni. Początkowa jakośc turbin była bardzo kiepska - silniki generowały wykresy momentu takie jak EKG (poszarpane), turbiny łapały bardzo wysokie overboosty, hałasowały, rozlatywały się po 30-60 kkm. Później poprawiano jakośc i tak od 2007 r. jest całkowicie akceptowalna, choc nadal daleko jej do tej z Francji czy Włoch. Dlatego chyba VAG podziękował Garretttowi i wszystkie nowe TDI CR mają turbiny KKK.

Opublikowano

Bardzo rozjąśnia mi to obraz na sprawę turbo. Jeśli jest ta którą mam do kupienia 140Km i jest z 2007 r to ok ale wcześniejsze lata odpadają. Jak zatem z turbo AWX ? na co zwrócić uwage ? wiem żeby nie była chinszczyzną. KKK troche ciężko dorwać ale warto przy dużych mocach.[br]Dopisany: 12 Listopad 2009, 21:20_________________________________________________Warto wogóle zmieniać kolektory z AWX ? Wydech i Sss ?