Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Mało płynu chłodniczego, dziwne właściwosci płynu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie mam A4 B5 1.8 ADR z 1996 benzyna bez turbo

Płynu chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym jest już na poziomie MINimum.

Chciałem zrobić dolewke, ale nie wiem jakiego płynu dolać i czy nie muszę spuścić starego.

Płyn który jest w zbiorniczku ma zabarwienie żółto/pomarańczowe i wytrzymuje do -15 C jak wykazał glikometr, nie jest też zbyt tłusty.

Wyczytałem w AUDI: Sam naprawiam, że w A4 do VI.96 roku był lany G11 który jest zielony, a w puźniejszym okresie G12 który jest czerwony. W nowszych już samochodach był lany G12 plus, który jest różowy.

Moja Aldona jest z 24.01.1996. W związku z tym nie mam pojęcia co mam w tym zbiorniczku czy to może płyn G12 był już tak bardzo mieszany z wodą? Płyn ten był wymieniany z tego co moge wyczytać z karteczki przyklejonej na szkielecie maski obok chlodnicy w lutym 2008 roku. G12 A8D do -24 C jednak pomiar wyraznie pokazal, ze ktoś dolewał czegoś więcej. W zwiazku z tym moje pytanie czy to może być G12 (czerwony) i czy musze spuscic tego plynu i wlac nowego czy nie koniecznie moge dolac czerwonego G12. Dodam, ża auto jest sprowadzone od roku i nie widzialo jeszcze żadnego polskiego mechanika.

Kupiony został z autoryzowanego serwisu vw/audi z Niemiec i mial autentyczny przebieg 57 000 km, tam miał zrobioną wymiane pasków rozrządu, oleju i być może tym sie nie zajeli.

Prosze o pomoc.i dziękuje za uwage ;):notworthy:

Opublikowano

jesli nie wiesz jaki masz teraz płyn, ale glikometr pokazuje ze jest ok to dolej G12 plus, plus oznacza to ze mozna go mieszac bez problemu z innymi, takze nie bedziesz mosial sie obawiac, kupisz mała butelke 1l, male koszty i bez stresu. pozdrawiam

Opublikowano

Płyn G12 - co to właściwie jest? Jaką to ma nazwę handlową? Bo nigdy takiego czegoś w sklepach typu supermarket nie widziałem.

Opublikowano

Mozesz brac spokojnie G12 by febi

Opublikowano

Dokłednie jak przedmówca. Idz do pierwszego lepszego motoryzacyjnego i weź G12 febiego u TOM77 płaciłem za 1,5l/23zł.

Jak to był by mój samochód to spuścił bym stary płyn i kupił 2x1,5 koncentratu i 5l wody destylowanej i wymienił na nowy. Pewnie jak rozrząd wymieniali to z powrotem wlali stary.

Wymien na nowy i odnotuj w kajeciku date i przebieg i za 2 lata powrócisz do tematu bynajmniej bedziesz wiedział co masz.

A w dodatku jak masz na min i dolejesz z ten litr to i tak bedziesz miał temp krzepnięcia w pograniczu minimalnej dopuszczalnej w naszej strefie klimatycznej.

Opublikowano

lepiej wymien caly plyn przynajmniej bedziesz wiedzial co masz wlane i kiedy wymienic :)

Opublikowano

A skoro ci ubyło to przejrzyj jak dasz rade wszystkie przewody bo może masz gdzies małą nieszczelność i Ci powoli wycieka i będziesz musiał co jakiś czas dolewac. A może to byc kwestia deliaktnie przetartego wężyka i wtedy za ok 10 zł będziesz miał całkiem problem z głowy.

Opublikowano

Witam. Podepnę się pod temat.

Mam taki sam silnik i mi ubywa płynu chłodzącego. Wiem że mi cieknie na łączeniu pomiędzy króćcem z tyłu głowicy a tym wężem co idzie w dół do nagrzewnicy. Niedawno wymieniałem cały króciec ale w zestawie nie było oringu do tego właśnie przewodu i założyłem stary posmarowany silikonem, jednak dalej cieknie. Ma ktoś może pomysł jak to dobrze uszczelnić bez wymiany tego przewodu, ewentualnie jaki tam idzie oring bo szukałem w sklepach i nikt nie wie.