Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] SILNIK 3.0 TDI do B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja myślę że 1,9 to można wzmocnić na max 200-210km przy takiej mocy i nie za wysokim momencie obrotowym powiedzmy w okolicach 380Nm autem jeździ się bardzo przyjemnie. Dół jest prawie identyczny jak w serii i auto już naprawdę dobrze przyspiesz. Po za tym przy nie za dużym momencie obrotowym nie ma problemu z trakcją. Modyfikacja powyżej tych wartości moim zdniem nie ma juz sensu.

Według mnie pisanie że autem FWD z moca w okolicach 200km nie da sie jeździć jest bezsensowne. Tu wszysko zależy od wartości momentu i jego przebiegu i czy auto bedzie miało 160km/380Nm czy 210km/380Nm to problem z trakcja w dolnym zakresie obrotów bedzie taki sam.

Opublikowano

Dlatego wszyscy ostro śledzili zakres przeróbek kolego Dżo-Dżo :naughty:, który zresztą miał okazję na filmiku pochwalić się ładnym Stefanem, przy ostrzejszym traktowaniu gazu :polew:

Autkiem pod 200kM (z AWX/AVF oczywiście) z odpowiednim przebiegiem krzywych jeździ się naprawdę dobrze, zarówno w mieście, jak i na trasie - BigTurbo wg mnie i ostrzejsze zabawy, to w przypadku auta do miasta lekkie nieporozumienie[br]Dopisany: 26 Listopad 2009, 11:21_________________________________________________Jak dla mnie pakowanie silnika 3.0 do B6 to mało opłacalny zabieg i lekkie druciarstwo - wolał bym kupić lekko goły egzemplarz i dorezać kosmetykę

Opublikowano

3.0 TDI są już raczej w dobrym wypasie :cool1:

Opublikowano

Z reguły, ale widziałem i golasy bez xenonów :gwizdanie:

Opublikowano

20-25.000zl? Coz, chcialem, ale podziekuje :hi: za takie modyfikacje i skupie sie na 10.000 za 240KM

Jesli ogarniesz temat mechanicznie, kupisz tanio czesci, to pewnie wyjdzie spooroo mniej, ale wole liczyc z gorka niz pozniej sie rozczarowac.

Opublikowano

Według mnie pisanie że autem FWD z moca w okolicach 200km nie da sie jeździć jest bezsensowne. Tu wszysko zależy od wartości momentu i jego przebiegu i czy auto bedzie miało 160km/380Nm czy 210km/380Nm to problem z trakcja w dolnym zakresie obrotów bedzie taki sam.

Jarol dokładnie masz rację, pytanie tylko co masz na myśli mówiąc okolice 200km... kolega Haro pisał o 240km i zapewne o większym momencie niż 400, dlatego napisałem, że to mija się z celem, bo chyba nie zakłada modyfikacji na 240hp i 400nm, bo to było by bezsensu w ogóle....

Opublikowano

Ja u siebie w A3 mam 201KM i okolo 410Nm, i kiedy trzeba jezdze spokojnie, kiedy trzeba mozna depnac. Fakt faktem sa straszne problemy z trakcja nawet na 3-im biegu, ale mozna to ogarnac.

Oczywiscie zgadzam sie, ze moc powyzej 210KM w aucie FWD jest idiotyczne, nie da sie normalnie jezdzic, a co dopiero mowiac o 240KM. Stad celuje w Quattro. Nie mowie rowniez o modyfikacjach samego programu, jesli juz wycisnac 240KM, to mowie tutaj o hybrydowym turbo i FMIC, wydechu przelotowym, sportowym walku rozrzadu, sprzegle itp. W gora 12.000zl mozna sie zamknac.

Opublikowano

Dlatego wszyscy ostro śledzili zakres przeróbek kolego Dżo-Dżo :naughty:, który zresztą miał okazję na filmiku pochwalić się ładnym Stefanem, przy ostrzejszym traktowaniu gazu :polew:

miał wtedy dziure w IC dlatego tak stefanił :wink4:

Opublikowano

to mowie tutaj o hybrydowym turbo i FMIC, wydechu przelotowym, sportowym walku rozrzadu, sprzegle itp

do tego jeszcze jakieś wtryski of course....nie przeszkadza ci chmura dymu w codziennej eksploatacji autka??????

Opublikowano

dlatego napisałem, że to mija się z celem, bo chyba nie zakłada modyfikacji na 240hp i 400nm, bo to było by bezsensu w ogóle....

Dlaczego bez sensu ja mysle ze taki program byłby bardzo fajny. Moment płaski jak stół od 2000 do 4200obr o wartości 400Nm wtedy silnik w całym zakresie obrotów przyspieszał by identycznie. Ja w swoim aucie dokładnie taki płaski moment chce usyskać tylko o wartsci 380Nm w przedziale od 2000-3800obr.

Opublikowano

nie przeszkadza ci chmura dymu w codziennej eksploatacji autka?????

Na szczescie nie jest to zaslona dymna. Wiadomo, depne, to odrobine zakopci, ale ostatnio wlalem jakiegos Doctor Oil'a i zredukowalem odrobine kopcenie przy butowaniu.

Opublikowano

...[br]Dopisany: 26 Listopad 2009, 11:21_________________________________________________Jak dla mnie pakowanie silnika 3.0 do B6 to mało opłacalny zabieg i lekkie druciarstwo - wolał bym kupić lekko goły egzemplarz i dorezać kosmetykę

Nie zgodzę się - zakup takiego 1.9TDI Quattro z zajechanym silnikiem drogi nie jest (mechanik ostatnio w moim mieście taką kupił za ~20tys, '03 rok raczej w standardzie) do tego szukasz anglika po "urwaniu d*py przez pociąg" z 3.0TDI i takiego kupujesz za 15tys jak dobrze pójdzie, składasz i masz za 35-40tys niezły wypas. Za tyle nie ma najmniejszych szans kupić całego A4 B7 3.0TDI...

Opublikowano

...[br]Dopisany: 26 Listopad 2009, 11:21_________________________________________________Jak dla mnie pakowanie silnika 3.0 do B6 to mało opłacalny zabieg i lekkie druciarstwo - wolał bym kupić lekko goły egzemplarz i dorezać kosmetykę

Nie zgodzę się - zakup takiego 1.9TDI Quattro z zajechanym silnikiem drogi nie jest (mechanik ostatnio w moim mieście taką kupił za ~20tys, '03 rok raczej w standardzie) do tego szukasz anglika po "urwaniu d*py przez pociąg" z 3.0TDI i takiego kupujesz za 15tys jak dobrze pójdzie, składasz i masz za 35-40tys niezły wypas. Za tyle nie ma najmniejszych szans kupić całego A4 B7 3.0TDI...

Może i racja Kolego , ale kto kupi składaka z 03r z 3.0 TDI :no:

Opublikowano

Ale kto robi swapa z myślą o późniejszej sprzedaży :naughty: kiedys bedzie musiał go sprzedać jakis napaleniec wkońcu sie znajdzie :gwizdanie:

Opublikowano

brak quatrro przy prawie 200km jest mocno odczuwalny.

i tu masz rację w 100%... dodam jeszcze, że poruszanie autkiem FWD z 240Km pod maską, w mieście mija się z celem...spalanie jak w dobrym starym parowozie, chmura dymu za autem (nikt mnie nie przekona, że jej nie ma, bo nikt jakoś nie chce się pochwalić, jak to kopci przy takiej mocy....), no i wiadomo bez dużego turbo się nie obejdzie, a więc jazda cały czas od 'pewnych' obrótów i stąd to spalenie...moim zdaniem do miasta mało praktyczne, no i przede wszystkim awaryjność...przy 240Km cały czas będą wychodzić nowe rzeczy....tuning w prawdziwym tego słowa znaczeniu....siedzenie w garażu i dłubanie :naughty: :naughty:

czy to w miescie czy nie w miescie, 200 i 300KM w przednim napedzie zalezy tylko i wylacznie od kierownika, jest to oczywiscie bardziej wymagajace, szczegolnie na mokrym podczas wyprzedzania etc, ale da sie, i nie jest to nieprzyjemne, a jak sie chce popierdzielac czesto to dla pewnosci wystarczy dolozyc szpere ( za ok. 3k powinno sie dostać) i samochod zmienia sie nie do poznania (do gniezna ;) ) i na zakretach i podczas przyspieszania na prostej. Wiem z własnego doświadczenia.