Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ALZ] Problem z odpalaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam następujący problem z samochodem. Otóż od jakiegoś czasu szwankowało mi immo (chyba to), bo jak się dowiedziałem czytając teksty na necie, zapalałem i po 1-2s gasł. Najdziwniejsze jest to, że kontrolka z kluczykiem normalnie gasła po 3s od przekręcenia na zapłon i wio. Nic nie mrygała podczas jazdy czy kiedykolwiek przy zapalaniu.

Dzisiaj wymieniałem świecie na nowe NGK, bo stare już domagały się wymiany (mialem problem z rannym rozruchem, albo po dłuższym postoju. Musiałem długo kręcić by odpalił). Okazało się, że świece chyba w ogóle nie były wymieniane, bo gwint już zalazł rdzą :/. Podpiąłem świece pojeździłem i wszystko w porządku. Po postoju gdzieś z godzinę zaczęło się. Na zapłonie, poczekałem aż zgaśnie AIRbag, kluczyk i chciałem zapalić samochód. Mym uszom ukazała się przerażająca cisza. NIC jakby napięcie nie dochodziło do rozrusznika. Po prostu przekręca się kluczykiem no i nic. Wyjąłem kluczyk, znowu wkładam przekręcam znowu to samo. Próbuję odpalić na jeszcze się świecącej kontrolce immo (kluczyk) i dalej to samo. W końcu odpalił, tylko ni wiem w czym problem. Dzisiaj zdarzyło mi się tak 3x (3razy po jezdzie chcialem odpalić samochód) i gdzieś dopiero za 6-7 czy 10razem odpalił.

Co może być tego przyczyną ?

Gdzie szukać winowajcy ?

Jeszcze mam inne pytanie. Czasem podczas jazdy nieraz na dołach nieraz normalnie, pojawia mi się na tablicach kontrolka : Wykrzyknik w kółku. Co ona oznacza ? Szukałem w książce serwisowej od Audi, ale nie mogę nic znaleźć na ten temat.

Pozdrawiam

Opublikowano

Najlepiej podepnij VAga i sprawdx błedy, a jezeli chodzi o rozrusznik to jak nie kreci sprawdx czy dochodzi napiecie do elektromagnesu, jezeli nie to zapewne kostka stacyjki sie wypaliła.