Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AMB] Zamiana kół

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc wszystkim!

Czy mozna przelozyc tylne kola do przodu na zime czy przy quattro to nie ma sensu???

Opublikowano

Jak masz z przodu łysawe to Ci będzie przód w zakrętach ujeżdrzał :decayed: Ale znowu jak z tyłu będą gorsze to może cię zażucić na zakręcie :decayed: Ja bym gorsze zostawiał na przodzie bo w razie czego przodem możnamanewrować a tyłem to już nie bardzo :wink4:

Opublikowano

ale dlaczego chcesz przekladac kola?

Opublikowano
  • Autor

Bo z tylu sa w porzadku a z przodu troche gorsze.

Opublikowano

przy quattro jest dobrze, mieć 4 tak samo zurzyte opony w całym aucie... przednie troszkę szybciej mogą się zetrzeć przez to że skręcają, ale lepiej mieć gorsze opony z przodu: auto gorzej hamuje, gorzej skręca, słabiej przyspiesza, ale za to tyłu nie zarzuci na zakręcie jak już napisał kolega wcześniej.

A więc:

- tył lepsze opony,

- przód gorsze.

Opublikowano

...Ja bym gorsze zostawiał na przodzie ...

Jeszcze nie spotkałem się z taką opinią.

Jeśli już stoimy przed dylematem gdzie wkładać lepsze gumy, odp. powinna brzmieć - przód. Chyba że quattro rządzi się swoimi prawami :mysli:

Jeśli zaś mówimy o przekładaniu kół to jest to wręcz zalecane. Co sezon tył powinien trafić do przodu i odwrotnie (pamiętając o tym żeby zachować kierunek rotacji oczywiście)

Opublikowano

gorsze opony na przód to nie dotyczy tylko quattro, z napędem na przód jak i na tył lepiej gorsze opony pakować na przednią oś.

Opublikowano

Teoria podpowiada że lepsze kapcie na tył. Aczkolwiek większość z nas i tak zachowuje dosyć duży margines bezpieczeństwa dlatego ja jestem zdania że lepsze oponki na przód - zwłaszcza w FWD. :good:

Opublikowano

Kwestia wyczucia. Jedyna zaleta założenia lepszych opon na tył, to taka, że jak stracisz kontrolę, to przywalisz przodem, a nie bokiem. Ja wolę w porę wyhamować, poza tym nadsterowność jest nieco łatwiej opanować. Kwestia świadomego wyboru.

Najlepiej mieć 4 dobre opony ;) Jeżeli róznica jest mała, to w FWD lepsze na przód i się będą wyrównywać :)

Opublikowano

To jest jednak ciekawe i przekonujące...

Na szczęście ja wymieniam kompletami i takiego dylematu nie mam :mysli:

Opublikowano

Kwestia wyczucia. Jedyna zaleta założenia lepszych opon na przód, to taka, że jak stracisz kontrolę, to przywalisz przodem, a nie bokiem. Ja wolę w porę wyhamować, poza tym nadsterowność jest nieco łatwiej opanować. Kwestia świadomego wyboru.

Najlepiej mieć 4 dobre opony ;) Jeżeli róznica jest mała, to w FWD lepsze na przód i się będą wyrównywać :)

tu z waleniem przodem posiadając lepsze opony na przodzie nie zgadzam się. Ponieważ gorsze opony które będą z tyłu spowodują uciekanie tyłu auta i wtedy raczej "walisz bokiem".

Mając lepsze opony na przodzie auta to racja lepiej hamujemy i przyspieszamy ale w łuku i w trakcje zmiany pasa tył może "uciec".

Opony to droga zabawa, kupi się tanie to nie spełnią roli ale wg. mnie warto spróbować odłożyć na opony ( jednym jest łatwiej innym trudniej) ale to jedyny element który powinien stykać się z drogą w trakcie jazdy i powinien być w znakomitej kondycji !.

Opublikowano

Przejęzyczenie. Miało być na tył ;)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

ja bym radził odzałowac troszke $$$ i kupic dobre gumy bo to jednak idzie o bezpieczenstwo tymbardziej do 4x4

Opublikowano

Ale odgrzałeś kotleta, zobacz na datę ostatniego posta. Tym bardziej że autor tematu miał pytania odnośnie zimy, a ta już się prawie skończyła :decayed: