Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AJM] Po wymianie przegubu świeci się kontrolka ABS i trakcji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

problemik jak w temacie. Wymieniłem prawy przegub, wyjechałem z garażu i zapaliły się kontrolki ABS i ESP. Nie odpinałem wtyczki ABS, aczkolwiek nie mogę wykluczyć, że nie spadła... chociaż po skręceniu wszystkiego jeszcze raz ogarnęliśmy z kolegą całość i nic podejrzanego nie zauważyliśmy. Niestety, ze względu na późną porę i to, że musiałem już jechać, odpuściliśmy sobie ponowne odkręcanie koła - możemy zrobić to jutro.

A może trzeba jakoś przekonać komputer, żeby zaakceptował nowy przegub? ;)

Opublikowano

czy na nowym przegubie byl pierscien od abs ? jezeli byl to mozesz miec zabrudzony czujnik abs . nalezy go wyjac i wyczyscic . na komputerze nic z tym nie zrobisz . jak zalozysz prawidlowo czujnik abs to kontrolki same zgasna .

Opublikowano

Moze czujka sie wysunęła.

Opublikowano

W takim razie będę dziś sprawdzał zamocowanie czujnika.

Opublikowano

sprawdź czy czujnik dobrze siedzi w gnieździe oraz czy pierścień od absu ten na przegubie nie jest w smarze

Opublikowano

odległość między pierścieniem i czujnikiem musi być odpowiednia, sprawdz jak to wygląda na drugim kole

Opublikowano

Problem został naprawiony.

Czujka nie była wysunięta, była za to upaćkana w smarze. Po dokładnym jej wyczyszczeniu i założeniu okazało się, że kontrolki nadal się świecą... ale o tym chyba każdy już wie - trzeba podjechać kawałek i lampki gasną.

Dzięki za pomoc!