Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADP] Gasnie silnik, traci moc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem ze swoim autem. Otóż ostatnio silnik zgasł mi silnik i nie mogłem go odpalić. Po 5 minutach odpalił, ale był jakby słabszy i dusił się przy mocnejszym dodawaniu gazu. Sytuacja powtórzyła się jeszcze kilka razy, czuć było dodatkowo lekkie strzały w wydechu, dojechałem do domu nie przekraczając jednak 2tyś obrotów.

W warsztacie po podłączeniu pod komputer nic niepokojącego nie wyskoczyło - według nich. Zaproponowali czyszczenie przepustnicy, ale tak bez przekonania. W innym obstawiali popkę paliwową. Może ktoś z forumowiczów ma jakiś pomysł co to może być.

Opublikowano

Jak wystepują strzały w wydech to najprawdopodobniej za bogata mieszanka i silnik nie jest w stanie jej przepalić i sie dusi - sonda lambda sprawdzona?

Inna przyczyna może być układ zapłonowy. Moze świeczki już siadają. Nie wiem jaki masz silnik ale jak masz kable to raczej są do wymiany, lub moduł zapłonowy szwankuje.

Jakby pompka padała to raczej strzałow by nie było ale można sprawdzić jakie ciśnienie ma podawane paliwo.

Opublikowano

miałem ten sam problem przez jakieś 3 tygodnie udało mi sie dojść o co biega ale dopiero po wymianie świec i kabli zapłonowych winny był czujnik położenia wału tu masz link http://www.allegro.pl/item842350891_audi_a4_1_8_20v_czujnik_polozenia_walu.html

dodatkowo u mnie strasznie skakała wskazówka obrotomierza

spróbuj odpiąć ten czujnik u mnie po odpięciu auto było tak samo słabe ale obroty nie skakały i nie strzelało w kolektor

wtyczka koloru szarego znajduje się pod zbiorniczkiem na płyn chłodzący