vronka Opublikowano 10 Grudnia 2009 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Witajcie, jestem szczesliwym posiadaczem A4 avant po drugim lifcie. Na dachu za relingami (stojac z boku auta) biegnie taka waska listewka w kolorze nadwozia. Zauwazylem ostatnio, ze wzdluz tej listewki na samej krawedzi pojawily sie w kilku miejscach "grupy" 1mm wypryskow pod lakierem - wyglada tak jakby ktos zalakierowal ziarenka piasku. Podejzewam, ze jest to rdza. Zauwazylem to tylko od strony kierowcy. Nie ma sladu zeby cos bylo robione, lakierowane wiec chyba jest to jakas wada ocynku lub lakieru. Moje pytanie - czy ktos mial taka sytuacje. Czy ta listewka jest latwa w demontazu i jak sie to robi. Chce ja zdjac i zobaczyc czy jest tam jakies pekniecie lakieru pod nia czy moze slady majstrowania. wogole poco jest ta listewka? czy tam jet jakies laczenie dachu? Wkurza mnie to ze przez takie maciopstwa bede musial lakierowac caly dach i boje sie ze jest to w takim miejscu ze wyczyszczenie rdzy w 100% i dobre zabepiecznie bedzie trudne.
Pikuś Opublikowano 10 Grudnia 2009 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Częsta przypadłość szczególnie w A3. Listwa jest aluminiowa i przykrywa ona połączenie dachu z bokiem nadwozia. Zacznij od tyłu i delikatnie podważaj robiąc to przy samym dachu, najlepiej jakbyś robił to w cieple żeby listwy były nagrzane. Co do samej rdzy to będzie ona pewnie też pod spoiwem. Najlepiej jak to wypiaskujesz, pomalujesz podkładem, nałożysz spoiwo i dopiero lakier.
Rekomendowane odpowiedzi