Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Laik pyta:Jaka opona do felgi 8,5x18 ET32 ????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie opony dla felg takich jak w temacie ?Nie wiem czy 225/40 a moze 225/45? szerokosc 235 raczej odpada takze mam dylemat czy profil 40 czy 45.Zalezy mi na tym zeby opona chronila rant felgi

A co do ET32 felga bedzie schowana mocno czy bedzie blisko krawedzi blotnika.Nie mam o tym pojecia :rolleyes:

Opublikowano

ET 32 a wiec moze być na równo lub nawet wystawać poza obrys :gwizdanie:

Co do kapci to 45 będzie wysokim profilem, Ja bym wsadził kapcie 235/40/18 :gwizdanie:

poczytaj temat : http://www.a4-klub.pl/smf/znaczenie_et_felgi-t5262.0.html

Opublikowano

Felga jest szeroka na 8,5" więc powinno być 235/40 tym bardziej żeby rant był osłonięty.

Opublikowano

ET 32 będzie idealnie z nadkolem ;)

Zaaplikuj oponę 225/40 bądź 45 aby ładnie się chowała w nadkolu i Pan Policjant się nie przyczepił, ze bieżnik wystaje poza nadkole ;)

Opublikowano
  • Autor

Martwie sie wlasnie zeby felga nie wychodzila poza nadkole -rozne macie zdania na ten temat.

Prosze konkrety

Co bedzie jak zaloze opone 225/40/18 ?

225/45/18 ?

235/40/18 ?

235/45/18 ?

Oprocz tego ze zalezy mi na "chronionym' rancie chce tez miec w miare dobre warunki do jazdy a podobno na 235 to juz nie jest za dobrze pozatym przy profilu 45 licznik bedzie przeklamywal a na 40 juz nie tak?Do tego komfort na 45 jest wiekszy niz na 40.

Nie marudze,pisze z gory.W zyciu nie mialem felg 18' i chce dokonac dobrego wyboru po zimie.....

ps.temat o ET czytalem juz nie raz ale do dzis nie jestem pewien jakie to jest duze ET a jakie male :tongue4:

Opublikowano

Profil 45 przy 18'' i takiej szerokości zdecydowanie powięszy średnicę koła, nie wspominając już o wyglądzie. Taka opona pasuje do B8, które ma przecież większe koła.

Szerokość 225 pozwoli spokojnie schować bieżnik pod nadkole z rezerwą, żeby umolne policjanty nie miały się do czego przyczepić, ale opona będzie naciągnięta i na pewno będzie gorzej chroniła felgę.

Sugeruję na tył wrzucić 235/40 z rantem ochronnym i wtedy felga będzie raczej bezpieczna, a przecież tyłem dużo łatwiej przytrzeć. Co do przodu, to już wedle uznania, obawiam się, że 235 może na mm wystawać poza nadkole.

Opublikowano

Co bedzie jak zaloze opone

225/40/18

225/45/18

235/40/18

235/45/18

225/40/18 idealne zestawienie gdybyś miał felgę 8" - masz 8,5" wiec będzie naciągnięte, komfort jazdy ok

225/45/18 powiększy się średnica całego koła + wizualnie balon, komfort jazdy na wybojach będzie lepszy od w/w

235/40/18 ładnie się ułoży na Twojej feli, komfort na wybojach jak przy 225/45 więc ok ale za to będzie nosić w podłużnych koleinach

235/45/18 sytuacja jak 225/40 do 225/40 tylko jeszcze większy balon

Ja do szerokości felgi 8,5" zakładał bym 235/40. Sam mam felgi 18x8J i kapcie 225/40 i myślę że lepiej by było gdybym założył 235/40 - komfort trochę lepszy a i felga bardziej osłonięta

Opublikowano
  • Autor

Co bedzie jak zaloze opone

225/40/18

225/45/18

235/40/18

235/45/18

225/40/18 idealne zestawienie gdybyś miał felgę 8" - masz 8,5" wiec będzie naciągnięte, komfort jazdy ok

225/45/18 powiększy się średnica całego koła + wizualnie balon, komfort jazdy na wybojach będzie lepszy od w/w

235/40/18 ładnie się ułoży na Twojej feli, komfort na wybojach jak przy 225/45 więc ok ale za to będzie nosić w podłużnych koleinach

235/45/18 sytuacja jak 225/40 do 225/40 tylko jeszcze większy balon

Ja do szerokości felgi 8,5" zakładał bym 235/40. Sam mam felgi 18x8J i kapcie 225/40 i myślę że lepiej by było gdybym założył 235/40 - komfort trochę lepszy a i felga bardziej osłonięta

dzieki za rzeczowa odpowiedz :) wiec bede musial pomyslec o tej 235/40 chyba :mysli:[br]Dopisany: 13 Grudzień 2009, 00:07_________________________________________________Jak zaloze opone 235/40/18 to nie bedzie ona obcierac o nadkole podczas jazdy po wybojach i nie rownosciach?To samo pytanie tyczy sie przodu gdy bede skrecal kolami.Zawaias mam ori s-line -20mm

Opublikowano

Nie będzie obcierać, natomiast z przodu bieżnik będzie na styk z nadkolem. Co może być problemem podczas kontroli drogowej.

Opublikowano
  • Autor

Nie będzie obcierać, natomiast z przodu bieżnik będzie na styk z nadkolem. Co może być problemem podczas kontroli drogowej.

no to jak to jest jak bedzie na styk to jak moze nie obcierac przy duzym obciazeniu ? na styk to mam rozumiec ze kolo nie schowa sie w nadkolu tylko jak cos to oprze sie o rant blotnika ?

Opublikowano

Nie ma mowy, by przednie zawieszenie tak mocno siadło ;) Problem może być tylko pod względem prawnym.

Za to z tyłu będzie bez problemu, jest nieco szersze nadkole i będzie bardzo dobrze spasowane.

• 5 lat później...
Opublikowano

chciałbym się dowiedzieć czy felga 19 z et 32 wejdzie do audi a4 b6 ?? i jakie opony na te felgi założyć ?