Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Optymalny dobór opon do 18-tek i do tego zawias

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sprawa ma sie tak :naughty: jest postanowione ze beda 18-tki,bo niestety ten wzor co sobie wyszukalem konczy sie na 18-tu calach,ale nie w tym rzecz.Przeszukalem wiekszosc forum ale nie znalazlem tego czego dokladnie szukam.A wiec :

1 - jakie jest optymalne ET do felgi 18-tki

2 - jaki rozmiar opon dobrac najlepiej do takiej felgi

3 - do gotowego kola (felga+opona) jaki najlepiej wybrac zawias ?? nie chodzi mi o firme tylko o ile mozna na spokojnie zrzucic furke na dol zeby nic nie tarlo,przycieralo na skretach itp,itd...... juz wiecie o co mi chodzi,na jakich zestawach (kombinacjach ) wy jezdzicie ?? dodam ze auto jest uzywane w niemczech :wink4: za pare fotek i przykladow z gory dzieki

Opublikowano

to ile bedziesz mogl dac na dol zalezy od szerokosci felgi i opony...

pozatym im bardziej kladziesz na dol tym bardziej kolo sie kladzie na bok ze tak powiem

a ile cali szerokosci bedzie miala felga ?

chcesz isc w german/cult style to mozesz naciagac opone

chceasz normalana opone na feldze to przewaznie 225/40R18

ps. pokaz jakie felgi sobie upatrzyles

spokojnie mozesz polozyc nawet -80mm przod i nie powinno trzec jesli kupisz odpowiednia felge i opone oraz dobrze dopasujesz szerokosc i et[br]Dopisany: 24 Grudzień 2009, 23:34_________________________________________________dla przykladu mi przy -60mm h&r i 19" na 235/35R19 i et35 nic nie tarlo ;)

napisz jaki setup ci sie marzy ( szerokosc felgi / szer opony / et / ile mm bys chcial na glebe ja dac ) to ci powiemy czy bedzie trzec czy nie ;)

Opublikowano

to ile bedziesz mogl dac na dol zalezy od szerokosci felgi i opony...

pozatym im bardziej kladziesz na dol tym bardziej kolo sie kladzie na bok ze tak powiem

a ile cali szerokosci bedzie miala felga ?

chcesz isc w german/cult style to mozesz naciagac opone

chceasz normalana opone na feldze to przewaznie 225/40R18

ps. pokaz jakie felgi sobie upatrzyles

spokojnie mozesz polozyc nawet -80mm przod i nie powinno trzec jesli kupisz odpowiednia felge i opone oraz dobrze dopasujesz szerokosc i et[br]Dopisany: 24 Grudzień 2009, 23:34_________________________________________________dla przykladu mi przy -60mm h&r i 19" na 235/35R19 i et35 nic nie tarlo ;)

napisz jaki setup ci sie marzy ( szerokosc felgi / szer opony / et / ile mm bys chcial na glebe ja dac ) to ci powiemy czy bedzie trzec czy nie ;)

felga ma 8 cali ,ET prawdopodobnie 42 ale to moze ulec jeszcze zmianie bo podobna sa tez z innym ET,german styl raczej odpada bo wiecej zona jezdzi tym samochodem wiec moze sie zdazyc przygoda z kraweznikiem :naughty: a zawias najlepiej zeby byl dobry dla oka i nie za twardy bo jazde taczkami mam na codzien (crx) ma byc nisko wygodnie i bez obcieran :kox:

Opublikowano

no to polecam -40 do -60 mm przod i ok -30 do - 50mm tyl

et moze byc

i opone 225/40R18

:)

Opublikowano

wiec i ja podlacze sie po temacik.mianowicie mam felgi 18' 8,5 przod 9'5 tyl.w jakiej konfiguracji mam dobrac opony zeby sie zmiescilo i dobrze wygladalo?dodam ze mam obnizone zawieszenie

Opublikowano

225/40R18 na przod i tyl mozesz dac ;)

lub np 215/40R18 na przod

Opublikowano

czyli to bedzie efekt takiego stozka?bo opona bedzie wezsza napewno.nie pamietam dokladnie jakie tam jest ET ale jesli bedzie wystawac felga zbyt duzo to taki efekt bylby jedynym ratunkiem zeby to jakos wygladalo

Opublikowano

wg mnie na 18 to optymalnie 235 i zawias -20/-30mm

Opublikowano

Najlepszy jest gwint bo masz mozliwosc regulacji a co to komfortu to nie przesadzaj ,jezeli mieszkasz w niemczech gdzie drogi sa niemal idealne to po co ci miekka i komfortowa zawiecha :> Ja u siebie mam "betonowego" gwintowanego weiteca i koła 225/40 18" i jezdze po polskich tragicznych drogach Kwesta przyzwyczajenia :wink4:

Opublikowano

wg mnie na 18 to optymalnie 235 i zawias -20/-30mm

pamietajmy ze szerokosc opony dobiera sie do szerokosci felgi, a nie jej wielkosci :gwizdanie: