Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRB] Temperatura silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W mojej a4 przy rozgrzanym silniku wskazówka temperatury pokazuje ok 87-88 stopni, nawet na długiej trasie nie dochodzi do 90 stopni. Czy jest to normalne czy też czujnik temperatury jest do wymiany?

Opublikowano

wszystko jest ok kilka stopni różnicy w stosunku do 90 to normalne

Opublikowano

najlepiej sprawdź temperaturę vag'iem wtedy będziesz wiedział co jest grane

Opublikowano

Dokładnie tak! Podepnij VAGa i będziesz wiedział jaka jest temperaturka choć na VAGu też może być kilka stopni różnicy... :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Tak też zrobie :)

Opublikowano

na blacie powinno być 90 wskazówka w zenicie, a jak nie to sprawdź czujnik i termostat

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wymeniłem czujnk temperatury (z tyłu silnika, kolor zielony) ale nadal wskazówka zatrzymuje się na 88 stopniach nawet w trasie przy ostrzejszej jeździe. Czy to będzie wina termostatu, czy jeszcze jest jakiś inny czujnik który by za to odpowiadał(ten prz chlodnicy chyba tylko do włączania wentylatora)

Opublikowano

wszystko w normie :) mozesz dac na climatroniku nizsza temperature i bedzie ok

Opublikowano

ja też miałem temp ok 87-88 na Vagu wymieniłem termostat i płyn ( kolega Mussa mi wymienił ) podpiął Vaga i znowu 87-89 :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Madas, a na wskaźniku jaką miałeś temperaturę?

Opublikowano

U mnie było podobnie. Jak wyjmowałem zegary to sie okazało ,że wskazówka była obluzowana.Przestawiłem ja tak aby wskazywała poprawnie. Pewnie na dziurach sie obluzowała. :)

Opublikowano

Madas, a na wskaźniku jaką miałeś temperaturę?

no właśnie tak ok 87-89 ... wskazówka czasem nie dochodziła idealnie .... ale ogólnie poniżej tego nie spada ... jak wyłączę ogrzewanie to dochodzi spokojnie do równej wartości 90 ... tak mam i śmigam ... Mussa też takie wartości ma i jest ok .... jak masz jakieś pytania bardziej zaawansowane to pisz do niego na PW ... ogarnia temat ...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Jako, że problem dalej się nie rozwiązał oto jak wygląda sytuacja na dzień dzisiejszy: wymieniony jest termostat i czujnik na oryginalne. Temp. sprawdzałem vag'iem jak temperatura na zwenątrz byla ok 0 stopni podczas jazdy i pokazywało mi max 84-84,5 a tak to kolo 81-82 stopnie. Zastanawia mnie jeszcze czy normalne jest że przy temperaturze na zewnątrz ok 15 stopni silnik osiąga 88 stopni (na liczniku) dopiero po przejechaniu ok 10-13 km.

Ma ktoś może pomysł co jest nie tak z tymi wskazaniami na liczniku bo mi to nie daje spokoju?

Dodam jeszcze że podczas wymiany termostatu zauważyłem, że w przewodach znajduje się jakiś jasny osad.

Opublikowano

widzisz i ja mam podobnie. Miesiąc temu miałem błąd na vagu - czujnik cieczy do wymiany. Kupiłem w ic niby ori skody, błędu już nie ma. Jednak samochód nie nagrzewał mi się do 90C - max do 70-80C, więc termostat poszedł na wymianę na ori z ASO. Po wymianie po około 7-8km na blacie jest 90C. Ale co z tego jak na blacie 90C a na vagu pokazuje mi 66,6 przy rozgrzanym aucie i temp. na zewnątrz ~+10C. I co dalej? Wadliwy termo? czujnik? Dlaczego jest taka duża rozbieżność na wskazaniach zegary-vag?