Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BKE] Kolejna wymiana popychaczy hydraulicznych po 10 tysiącach klilometrów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich,

Mam nietypowe pytanie do osób, które może spotkały się z przypadkiem, że popychacze zużywają się nadmiernie szybko.

Klika miesięcy temu machanik wymienił mi popychacze (klekotały i przycinał się zawór ) i przez jakiś czas było ok. Po około 10 tysiącach popychacze niestety odmówiły posłuszeństwa (klekot powrócił, podobnie z zacinaniem zaworów, a popychacze zrobiły się bardzo miękkie). Mechanik dokładnie sprawdził wałek rozrządu, szklanki i wszystko jest ok. Boję się, że po kolejnych kilkunastu tysiącach problem wróci.

Za pierwszym razem założone były popychacze nowego typu, które poleca audi a teraz mechanik wrócił do starszego typu- podobno mają troszkę twardsze sprężyny.

Z góry dzięki za info.

Piotrek

Opublikowano

Popychacze masz hydrauliczne, o jakich sprężynach piszesz ?

Na jakim oleju jeździsz ? Spełnia on normę dla twojej motorówki ?

Jeżeli olej O.K. to może jakiś prblem w z ciśnieniem oleju na górze silnika.

Opublikowano
  • Autor

Popychacze masz hydrauliczne, o jakich sprężynach piszesz ?

Na jakim oleju jeździsz ? Spełnia on normę dla twojej motorówki ?

Jeżeli olej O.K. to może jakiś prblem w z ciśnieniem oleju na górze silnika.

Olej jest taki jak ma być do pompo-wtrysków- taki jak leją w serwisie.

Jeśli chodzi o hydraulikę to wiem ale wewnątrz popychacza jest sprężyna + zaworek i właśnie te sprężyny się wyrabiają.

Opublikowano

Jak się "wyrabiają" sprężyny w popychaczach hydraulicznych, to świadczy to moim zdaniem o braku napełniania olejem popychaczy, w napełnionym popychaczu ta sprężyna nie pracuje więc jak ma się wyrobić ?

Według mnie do sprawdzenia ciśnienie oleju i jego wydajność w magistrali olejowej głowicy,( być może zbyt duże luzy na panewkach wałka rozrządu są powodem utraty ciśnienia ).

Opublikowano
  • Autor

Jak się "wyrabiają" sprężyny w popychaczach hydraulicznych, to świadczy to moim zdaniem o braku napełniania olejem popychaczy, w napełnionym popychaczu ta sprężyna nie pracuje więc jak ma się wyrobić ?

Według mnie do sprawdzenia ciśnienie oleju i jego wydajność w magistrali olejowej głowicy,( być może zbyt duże luzy na panewkach wałka rozrządu są powodem utraty ciśnienia ).

Z tego co mi mechanik powiedział to pawewki są jak nowe- zero przypaleń co świadczy o dobrym smarowaniu.

Opublikowano

Z tego co mi mechanik powiedział to pawewki są jak nowe- zero przypaleń co świadczy o dobrym smarowaniu.

"Przypalenia" i zatarcia są dowodem na całkowity brak smarowania, jak ich nie ma to znaczy że smarowanie jest, ale czy właściwe?

Ciężko postawić diagnozę na odległość, trzeba porządnie zweryfikować części i dojść przyczyny,raczej nie zdarza się by 8 szt. popychaczy wyzioneło ducha po 10 kkm jak smarowanie i olej jest O.K.

Opublikowano

Ja miałem w swojej B6 AVF klikające popychacze. Po wymianie oleju na spełniający normę 505 01 dla mojego motoru wszystko się nasmarowało i działa jak należy.

PZDR

Opublikowano

sprawdziłbym drożność kanałów olejowych w głowicy

Opublikowano
  • Autor

sprawdziłbym drożność kanałów olejowych w głowicy

Daimos a czy są jakieś metody na takie sprawdzenie na samochodzie czy konieczne jest wymontowanie głowicy?