Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Prawdopodobnie padła cewka zapłonowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc tak jechałem sobie i nagle samochód zaczął dziwnie chodzić, nie równo trzęsie się i nie przyśpiesza nie wkręca się na obroty w ogóle skoda o mocy 65 koni go obcina :wallbash: wcześniej mechanik mówił że mi nie równo chodzi i że pewnie cewka co nie tak ale chwilę chodził nie równo i zaraz mijało. odkręciłem świece i na drugim cylindrze była mokra mimo że silnik wcześniej pracował i to mnie zaniepokoiło więc myślę że cewka padła ale chciałbym sprawdzić czy to na pewno cewka żeby nie kupić bez potrzeby, jak ja sprawdzić??

Opublikowano

Kupić i wymienić. Cena ok. 100 PLN, jak to nie to to zostnie na zapas - napewno kiedyś padnie. ASO razem z cewką zawsze wymienia świece.

Opublikowano

tu masz wszystko z książki napraw o cewce powinno być pomocne

KouTi.jpg

1656l0.jpg

165bki.jpg

xnHH0.jpg

Opublikowano

Kupić i wymienić. Cena ok. 100 PLN, jak to nie to to zostnie na zapas - napewno kiedyś padnie. ASO razem z cewką zawsze wymienia świece.

Do AEB to akurat około 200. Do nowszych silników są tańsze.

Opublikowano

nie kupuj cewki , jakis miesiąc temu auto przestało mi palic na jeden gar , zacząłem po kolei odpinać cewki i na kazdej auto jeszcze bardziej sie przymulało tylko po odpięciu ostatniej nie było różnicy. wymieniłem cewke nie pomogło , wymieniłem swiece , również nie pomogło. okazało sie ze popsuł sie regulator zapłonu czy jak to sie nazywa. ten element jest umieszczony/przykręcony u góry na puszcze filtra powietrza , wyszło po podłączeniu vaga.

najlepiej weź podmień cewki miejscami , jesli nie bedzie palić na tym garze gdzie założyłeś podejrzaną cewke to znaczy ze jest walnięta a jesli odwrotnie to znaczy ze ten regulator :wink4:

Opublikowano
  • Autor

ok spróbuję i się okaże, ogólnie mam ją zagazowaną i strasznie czuć gazem z wydechu no i nie idzie nie idzie :kwasny:

Opublikowano

witam cie nie kupuj cewki moskal ma racje,mam ten sam silnik co i ty ijuz to przerabjałem prawdopodobnie padlci moduł zapłonowy ,cewke mozna sprawdzic przekładajac ja na inny cylinder,poodkrecaj te podwie srubki od cewek ,wystarczy odpalic i lekko unosic po kolei kazda z cewek około pol centymerta ponad swiece,powinno byc slychac przeskakiwanie iskry,i tak po kolei z kazda a tam gzie nie bedzie to podmien cewke z tego cylindra gdzie iskra była a jak sie okaze ze wszystkie dobre to napewno,moduł zapłonowy na filtrze powietrza.pozdrawiam robert :hi:

Opublikowano

ok spróbuję i się okaże, ogólnie mam ją zagazowaną i strasznie czuć gazem z wydechu no i nie idzie nie idzie :kwasny:

a podpinałeś kompa ????

duża różnica Pb/Lpg ??? chodzi o moc

Opublikowano
  • Autor

więc tak sprawdziłem tak jak napisaliście, zamieniłem cewkę z drugiego cylindra który nie palił na cewkie z pierwszego który działał. dalej drugi cylinder nie działa nawet po zmianie cewki czyli padł moduł szukałem na allegro i ogólnie nie wiem o co chodzi bo

http://www.allegro.pl/item852382848_modul_zaplonu_przekaznik_st_mocy_audi_a4_a6_passat.html która z tych części to moduł?

Opublikowano

więc tak sprawdziłem tak jak napisaliście, zamieniłem cewkę z drugiego cylindra który nie palił na cewkie z pierwszego który działał. dalej drugi cylinder nie działa nawet po zmianie cewki czyli padł moduł szukałem na allegro i ogólnie nie wiem o co chodzi bo

http://www.allegro.pl/item852382848_modul_zaplonu_przekaznik_st_mocy_audi_a4_a6_passat.html która z tych części to moduł?

a widzisz ze ci Moskal dobrze mówił , to z prawej to moduł

Opublikowano

jedno i ddugie to moduł tylko ten z lewej jest jeszcze z takimi zeberkami ktory ma zazadanie chłodzic modól ,sprawdzdokładnie numer na twoim module i na tamtym zeby dokladnie sie zgadzały.

Opublikowano

jedno i ddugie to moduł tylko ten z lewej jest jeszcze z takimi zeberkami ktory ma zazadanie chłodzic modól ,sprawdzdokładnie numer na twoim module i na tamtym zeby dokladnie sie zgadzały.

w moim przypadku był taki jak ten po prawej :wink4:

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

u mnie wczoraj identycznie się stało , nie pali na jeden cylinder ,pozamieniałem miejscami cewki i dalej kibel :/ jeszcze sprawdze świece chociaż nie wiem czy to ma jakiś sens ? i czy normalne jest to ,żeby na każdym cylindrze cewka była w oleju ??

Opublikowano

u mnie wczoraj identycznie się stało , nie pali na jeden cylinder ,pozamieniałem miejscami cewki i dalej kibel :/ jeszcze sprawdze świece chociaż nie wiem czy to ma jakiś sens ? i czy normalne jest to ,żeby na każdym cylindrze cewka była w oleju ??

podepnij vaga , moze wysrał ci sie moduł zapłonu , to jest to małe gówno na pokrywie filtra powietrza , wychodzą z niego dwa kable na dwie strony

BTW bez vaga tego nie wyczujesz , no chyba ze podmienisz z kimś

Opublikowano

podepnij vaga , moze wysrał ci sie moduł zapłonu , to jest to małe gówno na pokrywie filtra powietrza , wychodzą z niego dwa kable na dwie strony

zrobiłem wszystko jak wyżej (vaga niestety obecnie nie mam :( ) ,pozamieniałem miejscami cewki ,świece i dalej to samo wszystko na to wskazuje ,że to moduł zapłonowy , ale skąd tyle oleju na cewkach czy to ma jakiś związek z modułem? na allegro wyczaiłem takie oto coś http://moto.allegro.pl/modul-zaplonowy-audi-a3-a4-a6-a8-4d0-905-351-i1218736852.html nada się?? :mysli:[br]Dopisany: 12 Wrzesień 2010, 18:43_________________________________________________i jeszcze jedna rzecz, bedzie lipa jak przez 3 dni bede dojeżdzał do pracy na 3 cylindrach ??

Opublikowano

cos takiego jak na zdjęciu.

ja zrobiłem na 3 cyl prawie 100km ale wysypały mi sie poduszki pod silnikiem :thumbdown:

Opublikowano

za***iście jeszcze wymiany poduszek mi trzeba.. :confused4: a co z tym olejem na cewkach?? ten link z modułem który wysłałem ,łyknąć go czy lepiej używke ori ??

Opublikowano

za***iście jeszcze wymiany poduszek mi trzeba.. :confused4: a co z tym olejem na cewkach?? ten link z modułem który wysłałem ,łyknąć go czy lepiej używke ori ??

olej na pewno idzie tą uszczelką po klawiaturą która jest miedzy swiecami , nic poważnego , duzo tego oleju ?? ja tez miałem ale dosłownie kilka ml.

bierz zamiennik :wink4:

Opublikowano

ok, no to biere zamiennik :) a oleju było dosyć sporo na wszystkich cylindrach najwięcej przy świecach i końcówkach cewek.. tyle ,że świece wymieniałem jakieś 2 lata wcześniej,czyli jakies 30 tysięcy temu. dzięki moskal :hi:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

nie kupuj cewki , jakis miesiąc temu auto przestało mi palic na jeden gar , zacząłem po kolei odpinać cewki i na kazdej auto jeszcze bardziej sie przymulało tylko po odpięciu ostatniej nie było różnicy. wymieniłem cewke nie pomogło , wymieniłem swiece , również nie pomogło. okazało sie ze popsuł sie regulator zapłonu czy jak to sie nazywa. ten element jest umieszczony/przykręcony u góry na puszcze filtra powietrza , wyszło po podłączeniu vaga.

najlepiej weź podmień cewki miejscami , jesli nie bedzie palić na tym garze gdzie założyłeś podejrzaną cewke to znaczy ze jest walnięta a jesli odwrotnie to znaczy ze ten regulator :wink4:

cholera mam nadzieje że nie wydaję 550zl w gloto??? na cewki i świece jak będzie ten aparat zapłonowy