Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Wymiana oleju + filtr oleju i co jeszcze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zbliżam się kilometrami do wymiany oleju. Obecnie wlany jest olej który był wlewany w niemczech, nazwa VAPSOIL LongLife III.

Wyczytałem na forum żeby zalać Motul Specific 505.01 oraz wymienić filtr oleju na Knecht. Co jeszcze muszę wymienić? Filtr kabinowy wymieniałem 2 miesiące temu także z tym mam spokój. Czy mam jeszcze wymienić filtr paliwa? Ewentualnie co jeszcze muszę wymienić?

Obecny przebieg 189000 km.

Proszę także o opinie na temat oleju, czy ten VAPSOIL to dobry olej? Bo jadę do niemiec za tydzień i mógłbym go kupić wtedy nie będę musiał wymieniać oleju po 15000 (w przypadku Motula) tylko po 30000km.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Opublikowano

Ja bym wymienił jeszcze ten filtr paliwa jak nie był wymieniany....powietrza też nie zaszkodzi bo to mały koszt....

A rozrząd....? bo z tego co piszesz to wnioskuję że kupiłeś ten samochód dopiero...

Opublikowano
  • Autor

Rozrząd i pompa wody była zmieniona w niemczech przy 179000.

Co do filtrów to knechta mogą być? Czy inne firmy polecasz? I jak z tym olejem? Przesiadać się na Motul?

Opublikowano

tak , dobre zestawienie knecht ewentualnie mann i motul specyfic 5w40,

Opublikowano
  • Autor

Ok, czyli wymienię olej, filtr oleju, paliwa i powietrza.

To wszystko jak narazie? Nic więcej nie trzeba teraz wymieniać?

Opublikowano

Witam, to co napisałeś to w standart przy wymianie oleju przynajmniej u mnie. Kup filtry Filtrona ja miałem kiedyś Knecht- a (filtr oleju bodajże) i żadnej różnicy nie zauważyłem tylko tyle że w portfelu było trochę mniej miedźaków :decayed:

Opublikowano

filtr kabiny też wymieniaj razem z wymianą oleju

tak z ciekawości otwórz pokrywkę i zobacz jaki syfiasty jest tem filtr, ja wymieniam co 10 tyś km

Opublikowano

Witam

Zbliżam się kilometrami do wymiany oleju. Obecnie wlany jest olej który był wlewany w niemczech, nazwa VAPSOIL LongLife III.

Wyczytałem na forum żeby zalać Motul Specific 505.01 oraz wymienić filtr oleju na Knecht. Co jeszcze muszę wymienić? Filtr kabinowy wymieniałem 2 miesiące temu także z tym mam spokój. Czy mam jeszcze wymienić filtr paliwa? Ewentualnie co jeszcze muszę wymienić?

Obecny przebieg 189000 km.

Proszę także o opinie na temat oleju, czy ten VAPSOIL to dobry olej? Bo jadę do niemiec za tydzień i mógłbym go kupić wtedy nie będę musiał wymieniać oleju po 15000 (w przypadku Motula) tylko po 30000km.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

nie wymieniaj oleju co 30000 km. max 15000. zalej motula. ja wymienilbym plyn chlodniczy (moze byc Prestone) i hamulcowy (Motul DOT 5.1).

Opublikowano

Nie no kabinowy jak ma węglowy to po co go co 10tys wymieniać ewentualnie wyczyścić z liści itp...jak tak dalej pojdzie to wzystko będzie musiał kolega zmieniać co 10tys km

Powietrza i oleju to też bym wziął filtrona są dobre i nie warto przepłacać a jeżeli chodzi o paliwa to już inna sprawa jeżeli o mnie chodzi... znając jakość naszego paliwka wziąłbym jednak jakiś lepszy np tego knechta lub mann-a

Co do płynu chłodniczego to po co go wymieniać jak może być dobry? Lepiej go najpierw sprawdzić czy trzyma parametry i wtedy wymienić jak nie....hamulcowy popieram ale to nic pilnego....

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wszystkim za konkretne odpowiedzi. W takim razie zakupię zestaw filtrona (powietrza i oleju) a paliwa knechta.

Dzięki za pomoc.

Jeszcze pytanie, czy samemu można to wszystko zmienić? We wcześniejszej Vectrze wymieniałem sam filtr oleju i sam olej. Nie wiem jak jest w Audi z tymi wszystkimi filtrami oleju, paliwa, powietrza ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki wszystkim za konkretne odpowiedzi. W takim razie zakupię zestaw filtrona (powietrza i oleju) a paliwa knechta.

Dzięki za pomoc.

Jeszcze pytanie, czy samemu można to wszystko zmienić? We wcześniejszej Vectrze wymieniałem sam filtr oleju i sam olej. Nie wiem jak jest w Audi z tymi wszystkimi filtrami oleju, paliwa, powietrza ?

Pozdrawiam

wszystko zrobisz sam :good:

Opublikowano

dasz radę, największy problem to dobry klucz do obudowy filtra oleju

Opublikowano

jestes z Małopolski. czemu nie chcesz kupic motula i od razu hamulcowego u Wilczura z Krakowa? oferta w dziale Rabaty i Promocje.

Opublikowano
  • Autor

Nawet nie wiedziałem że na Motul jest promocja :) No to już piszę do niego. Dzięki za podpowiedź :)[br]Dopisany: 28 Grudzień 2009, 13:09_________________________________________________Mam jeszcze pytanie odnośnie klucza do odkręcania filtra oleju. Czy w B6 sprawdzi się taki klucz:

http://www.allegro.pl/item836551679_klucz_filtra_oleju_frame_profesionalny.html

?

Bo jesli tak ta zakupię taki klucz i będzie na przyszły raz :)

Opublikowano
  • Autor

Okon dzięki za odpowiedź. To zamówię u nich, bo faktycznie cena niska i jeszcze dowóz tani.

Możecie napisać mi jeszcze o tym kluczu, czy będzie ok do B6?[br]Dopisany: 29 Grudzień 2009, 11:21_________________________________________________Wiecie może jaki dokładnie model ma być tego filtra paliwa firmy knecht? Bo byłem dziś w sklepie i ekspedientka mi powiedziała że są dwa modele jeden kosztuje 240zł a drugi 140zł. Jeden ma podobno jakieś dwa wyjścia, a drugi jedno czy coś takiego. Teraz sam nie wiem jaki ma być ten filtr knechta. Proszę Was o pomoc w znalezieniu dokładnego modelu.

Takie na intercars wyświetliło mi modele knechta:

Knecht:

06818892 KL233/2 198,49 zł

08427965 KL147D 115,74 zł

Opublikowano

KL 147D jak dobrze kojarzę

Opublikowano
  • Autor

Jesteś pewny na 100% ? :)

Opublikowano

odpowiednik Filtrona PP 839/1